ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μένει Κύπρο ο Συνεργατισμός

Επικρατέστερο σενάριο να καταλήξει στα χέρια μεγάλης κυπριακής τράπεζας η Συνεργατική Κυπριακή

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Από τη γέννησή του ο Συνεργατισμός ήταν κυπριακός και από ότι φαίνεται δεν θα μεταναστεύσει το DNA του όσο και να θέλουν οι δυνητικοί επενδυτές που προέρχονται εκτός χώρας για την απόκτηση του συνόλου ή μέρους του.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το μέλλον της ΣΚΤ εστιάζεται γύρω από κυπριακό πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο όχι μόνο εκδήλωσε ενδιαφέρον, αλλά έγινε και επιλέξιμο μετά και το ξεσκαρτάρισμα της Citigroup στη χρυσή δεκάδα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Ο λόγος για μεγάλη κυπριακή τράπεζα σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με την Κυβέρνηση εντός εισαγωγικών να «σπρώχνει» προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή της εξαγοράς του Συνεργατισμού -τουλάχιστον του καλού του κομματιού- από την μεγάλη αυτή κυπριακή τράπεζα.

Κυβερνητικοί κύκλοι όπως πληροφορείται η «Κ», θέλουν να λάβει η συγκεκριμένη τράπεζα το Συνεργατισμό, διότι θα γίνει πράξη μία ακόμα συγχώνευση επί κυπριακού τραπεζικού εδάφους -μετά από την Astrobank με τη USB Bank- μειώνοντας έτσι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Αυτή είναι και η γραμμή της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας εξάλλου, καθώς κατά την τελευταία επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί στο νησί, οι εντολές που δόθηκαν στους τραπεζίτες ήταν δύο. Δραστική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και συγχωνεύσεις-εξαγορές.

Μπορεί να θέλει η Κυβέρνηση να παραμείνει σε κυπριακά χέρια ο Συνεργατισμός, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις προσφορές που θα καταβληθούν εντός Μαίου. Εάν υπερκεραστεί η προσφορά της μεγάλης κυπριακής τράπεζας από άλλο στρατηγικό ή χρηματοοικονομικό επενδυτή, τότε τον τελευταίο λόγο θα έχουν μόνο οι λογιστές και οι αριθμοί.

Σύνοψη του ενδιαφέροντος

Σημειώνεται πως μέσα στο εικονικό δωμάτιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Συνεργατισμού υπάρχουν δύο κυπριακές τράπεζες, με την Τράπεζα Κύπρου να είναι μία επιλογή. Οι υπόλοιποι που συμπληρώνουν το παζλ είναι funds και τράπεζες του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί πως ενδιαφέρον υπάρχει από δύο επενδυτές για όλο το Συνεργατισμό, δηλαδή για τη μέθοδο της αύξησης κεφαλαίου, ενώ οι εναπομείναντες θέλουν είτε το καλό, είτε το κακό κομμάτι του. Κακό, εννοώντας τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και με το καλό τις καταθέσεις, τα Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τα καταστήματα.

Ευχαριστημένοι Διοίκηση - Κυβέρνηση

Μετά και το πέρας της πρώτης φάσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος που έληξε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 ώρα 14:00 Κύπρου, η Διοίκηση του Συνεργατισμού αλλά και η Κυβέρνηση δηλώνουν πολύ ευχαριστημενοι.

Η διαδικασία γι αυτούς έδειξε, σύμφωνα με δηλώσεις της Διοίκησης του Συνεργατισμού, ότι υπήρξε αρκετό ποσοτικό και ποιοτικό ενδιαφέρον για τον ίδιο, ενώ σύμφωνα με την Κυβέρνηση πως τα αποτελέσματα αν και νωρίς, κλείνουν στόματα τα οποία για μήνες ήθελαν την αποτυχία του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Ακόμα μια περίπτωση πολιτικοοικονομικής/θεσμικής αιμομιξίας. Με αποδέκτη το βαθύτατα ελλειμματικό γνωστό ...»
Sting  |  00:30

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Ακόμα μια περίπτωση πολιτικοοικονομικής/θεσμικής αιμομιξίας. Με αποδέκτη το βαθύτατα ελλειμματικό γνωστό ...»
Sting  |  00:29

Άμεση Ανάλυση: Η διαπόμπευση της Δικαιοσύνης και το μαντολίνο του Νικολάτου

«Οχι να παραιτη8ει μονο -- αν εκαμε παραπτωμα, να κατηγορη8ει... Αρκετα με "παραιτουμαι, παιρνω οτι πηρα ...»
τικ τακ  |  21:35

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X