ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μετ’ εμποδίων η κατάρτιση προϋπολογισμού σε Ιταλία

Εως τις 27 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει τους στόχους για ανάπτυξη, δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2019

Kathimerini.gr

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι δύσκολες ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις στην Ιταλία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019. Χθες, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συγκάλεσε σύσκεψη με τους ηγέτες των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και το οικονομικό επιτελείο, διότι έως τις 27 Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει τους στόχους για ανάπτυξη, δημοσιονομικό έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2019. «Η συνάντηση ήταν χρήσιμη και θετική», δήλωσε χθες ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας. Νωρίτερα, ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων είχε διαψεύσει την πληροφορία που είχαν δημοσιεύσει ιταλικές εφημερίδες ότι απείλησε να ρίξει την κυβέρνηση αν δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή του για αύξηση των κρατικών δαπανών. Ο Ντι Μάιο προσέθεσε ότι στον προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται τα βασικά μέτρα που είχαν υποσχεθεί τα δύο κόμματα προεκλογικά και ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 780 ευρώ τον μήνα θα δοθεί μόνο σε Ιταλούς πολίτες.

Μιλώντας την Πέμπτη σε βουλευτές, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία είχε δηλώσει ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σταδιακά και θα οδηγήσει σε ενίσχυση των δημοσίων οικονομικών. Με τον προϋπολογισμό του 2019 θα αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή ορισμένων εκ των μέτρων που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, επιβεβαίωσε ο ανεξάρτητος υπουργός Οικονομικών. Ο Τρία αντιστέκεται στις πιέσεις των Ντι Μάιο και Σαλβίνι να αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2% με 2,5% του ΑΕΠ, φοβούμενος την αντίδραση της αγοράς ομολόγων.

Ο Τρία δέχεται να θέσει ως στόχο για το 2019 δημοσιονομικό έλλειμμα 1,6%-1,8% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,8% που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της ιταλικής οικονομίας το 2018 και το 2019. Ο πρωθυπουργός Κόντε (επίσης δεν ανήκει σε κανένα κόμμα) είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι «αξιόπιστος» ώστε να προσελκύσει επενδυτές, αλλά είχε αρνηθεί να δηλώσει σε ποιο ύψος πρέπει να φτάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η βασική προεκλογική υπόσχεση του Κινήματος των 5 Αστέρων ήταν η χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε φτωχούς Ιταλούς, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 17 δισ. ευρώ. Η Λέγκα είχε υποσχεθεί μείωση του φορολογικού συντελεστή για εταιρείες στο 15% και για ιδιώτες στο 20%, με εκτιμώμενο κόστος 70 δισ. ευρώ. Και τα δύο κόμματα θεωρούν ότι πρέπει να αντιστραφεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού (κόστος 17 δισ. ευρώ) και να ακυρωθεί η αύξηση του ΦΠΑ (κόστος 12,5 δισ. ευρώ). Φυσικά, όλα αυτά δεν γίνεται να εφαρμοστούν ταυτόχρονα, διότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 6-7%. Η αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2017 στο 2,4% από 2,3%, της ανάπτυξης στο 1,6% από 1,5% και του δημοσίου χρέους στο 131,2% του ΑΕΠ από 131,8% βοηθάει τον Τρία να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2019.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση