ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:32
 

Μετακυλίεται για τις 2 Ιουλίου το ν/σ για τη Συγκρισιμότητα των Τελών

Θα καθυστερήσει και άλλο η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Για τις 2 Ιουλίου μετακυλίεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών.

Η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποφάσισε να οδηγηθεί για ψήφιση στις αρχές Ιουλίου, ενώ σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο είναι εναρμονιστικό στη βάση Ευρωπαικής οδηγίας για τη συγκρισιμότητα των τελών, που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρθηκε, θεσπίζονται κανόνες σε σχέση με τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των τελών που χρεώνονται στους καταναλωτές για τους λογαριασμούς πληρωμών τους, οι οποίοι τηρούνται στο εσωτερικό της Ε.Ε., καθώς και κανόνες για τη διευκόλυνση του διασυνοριακού ανοίγματος λογαριασμού πληρωμών για τους καταναλωτές. Αντίστοιχα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θεσπίζονται οι εν λόγω κανόνες εντός της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εκτελεστική εξουσία το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη χρηματοοικονομική ένταξη των καταναλωτών που δεν χρησιμοποιούν τραπεζικές υπηρεσίες παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέγουν και να λειτουργούν στη βάση πληροφόρησης και διαφάνειας, καθώς επίσης να έχουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους τραπεζικές υπηρεσίες.

Πρόσθετα, η οδηγία ορίζει επίσης ένα πλαίσιο για τους κανόνες και τους όρους σύμφωνα με τους οποίους τα κράτη μέλη απαιτούνται να διασφαλίζουν το δικαίωμα των καταναλωτών για το άνοιγμα και τη χρήση λογαριασμών πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά στην Ε.Ε.

Έχει καθυστερήσει

Η νομοθετική εναρμόνιση με τις διατάξεις της οδηγίας, υπογραμμίστηκε πως θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2016. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία στις 21/11/2016.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Γκρίνια Ακιντζί στη συνάντηση με την Αμερικανίδα πρέσβειρα

«Το να κατακρατείς με τη βια τις περιουσιες του αλλου, αλλά περισσοτερο το πολιτισμο του, τη χωρα του, ...»
Λευκωσιατης  |  13:29

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X