ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:26
 

Μετακυλίεται για τις 2 Ιουλίου το ν/σ για τη Συγκρισιμότητα των Τελών

Θα καθυστερήσει και άλλο η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Για τις 2 Ιουλίου μετακυλίεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών.

Η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποφάσισε να οδηγηθεί για ψήφιση στις αρχές Ιουλίου, ενώ σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο είναι εναρμονιστικό στη βάση Ευρωπαικής οδηγίας για τη συγκρισιμότητα των τελών, που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρθηκε, θεσπίζονται κανόνες σε σχέση με τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των τελών που χρεώνονται στους καταναλωτές για τους λογαριασμούς πληρωμών τους, οι οποίοι τηρούνται στο εσωτερικό της Ε.Ε., καθώς και κανόνες για τη διευκόλυνση του διασυνοριακού ανοίγματος λογαριασμού πληρωμών για τους καταναλωτές. Αντίστοιχα, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θεσπίζονται οι εν λόγω κανόνες εντός της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την εκτελεστική εξουσία το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη χρηματοοικονομική ένταξη των καταναλωτών που δεν χρησιμοποιούν τραπεζικές υπηρεσίες παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να επιλέγουν και να λειτουργούν στη βάση πληροφόρησης και διαφάνειας, καθώς επίσης να έχουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους τραπεζικές υπηρεσίες.

Πρόσθετα, η οδηγία ορίζει επίσης ένα πλαίσιο για τους κανόνες και τους όρους σύμφωνα με τους οποίους τα κράτη μέλη απαιτούνται να διασφαλίζουν το δικαίωμα των καταναλωτών για το άνοιγμα και τη χρήση λογαριασμών πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά στην Ε.Ε.

Έχει καθυστερήσει

Η νομοθετική εναρμόνιση με τις διατάξεις της οδηγίας, υπογραμμίστηκε πως θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2016. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία στις 21/11/2016.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X