ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ζητεί το ΔΝΤ από Φινλανδία

Η οικονομία της Φινλανδίας ανακάμπτει έπειτα από δεκαετή στασιμότητα

Kathimerini.gr

Η Φινλανδία ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Η οικονομία της ανακάμπτει έπειτα από μία δεκαετία στασιμότητας, αλλά η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό έργο της, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του για τη σκανδιναβική οικονομία. Οι αυξήσεις στους μισθούς θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ενίσχυση της παραγωγικότητας όχι μόνον σε εθνικό αλλά και σε εταιρικό επίπεδο.

Η ανάπτυξη στη Φινλανδία αναμένεται να κινηθεί στο 2,8% φέτος και στο 2,3% το 2018. Μεσοπρόθεσμα, όμως, θα κινηθεί στο 1,25%, αν δεν ολοκληρωθούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και δεν αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. «Ακόμη και αν η παραγωγικότητα ενισχυθεί και αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων, το δημογραφικό πρόβλημα μπορεί να υποσκάψει την προοπτική ανάπτυξης», αναφέρει το ΔΝΤ.

Οι εξαγωγές και οι πάγιες επενδύσεις παρουσιάζουν άνοδο, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός έπειτα από το «πάγωμα» των μισθών που αποφασίστηκε για το 2017, επισημαίνεται στην έκθεση του Ταμείου. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση κατέληξε πέρυσι σε συμφωνία με τις συνδικαλιστικές ενώσεις για αύξηση των ωρών εργασίας. Φέτος σκοπεύει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία και στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις οποίες το Ταμείο θεωρεί «αναγκαίες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα και για τη μείωση των πιέσεων στον προϋπολογισμό εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος».

Η ανεργία παραμένει υψηλή στο 8%, αλλά έχει υποχωρήσει από το 9,5% όπου βρισκόταν το 2016. Το Ταμείο σημειώνει στην έκθεσή του ότι η μακροχρόνια ανεργία παρουσιάζει πτώση. Πηγή ανησυχίας αποτελεί το γεγονός ότι αυξάνεται η έκθεση των Φινλανδών στην καταναλωτική πίστη. Υπερχρεωμένοι καταναλωτές έχουν επωμιστεί μεγάλο ποσοστό στεγαστικών δανείων.

Η οικονομία της Φινλανδίας, μιας χώρας 5,5 εκατ. κατοίκων, ήταν επί δέκα χρόνια μία από τις πιο αδύναμες της Ευρώπης, προτού επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης το 2016. Ενας από τους παράγοντες που έπαιξαν αρνητικό ρόλο στις επιδόσεις της ήταν ότι η Nokia έπαψε να μεσουρανεί στην παγκόσμια αγορά κινητής τηλεφωνίας, λόγω του ανταγωνισμού από την Αpple. Οι περικοπές θέσεων εργασίας από τη Nokia οδήγησαν στη μείωση της απασχόλησης κατά ένα πέμπτο σε όλη τη χώρα από το 2008 έως το 2014.

Ενας άλλος παράγοντας με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο είναι η πτώση της ζήτησης για χαρτί. Η βιομηχανία παραγωγής χαρτιού (πρόκειται για ζωτικής σημασίας κλάδο της φινλανδικής οικονομίας) περνάει δύσκολες μέρες εξαιτίας της διάδοσης του Διαδικτύου. Αρνητικό ρόλο είχε διαδραματίσει και η ύφεση της ρωσικής οικονομίας, που οδήγησε σε περιορισμό της ζήτησης φινλανδικών προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση