ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μικτό Σχέδιο Υγείας ζητούν ΚΕΒΕ-ΟΕΒ

Οι δυο οργανώσεις έθεσαν επί τάπητος θέμα για τις 260 χιλιάδες ιδιωτικά σχέδια υγείας ζητώντας να δοθεί δικαίωμα επιλογής στους πολίτες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εν μέσω έντονων διεργασιών για νομοθετική ρύθμιση των αλλαγών που προωθούνται στον τομέα της δημόσιας υγείας οι εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, οι οποίες ταράζουν τα νερά βάζοντας πάνω στο τραπέζι ένα ζήτημα που έρχεται σε σύγκρουση με μια από τις βασικές φιλοσοφίες εφαρμογής του ΓεΣΥ. Να δοθεί στους πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα στο Γενικό Σχέδιο Υγείας ή σε ιδιωτικά σχέδια, παλαιά ή νέα.

Πρόταση, η οποία παρουσιάσθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Προεδρικό. Νοουμένου ότι οι διεργασίες για εφαρμογή του ΓεΣΥ βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο, οι δυο εργοδοτικές οργανώσεις ουσιαστικά με τα όσα παρουσίασαν στην συνάντηση στο Προεδρικό άνοιξαν ένα θέμα, το οποίο απασχολεί άμεσα 234 χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι καλύπτονται με ισάριθμα σχέδια υγείας από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Την ώρα που δεν είναι γνωστό το τι μέλει γενέσθαι με αυτές τις περιπτώσεις, άμα τη εφαρμογή του ΓεΣΥ, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ έθεσαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας πρόταση που έχουν επεξεργασθεί και η οποία, όπως υποστήριξαν, δίνει μια διέξοδο σε ένα φλέγον θέμα για ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Η εργοδοτική πρόταση ουσιαστικά αποτελεί ένα συγκερασμό Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα στο θέμα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού. Οι εργοδοτικές οργανώσεις το ονομάζουν μεικτό σχέδιο υγείας, για το οποίο θα ξεκινήσουν κύκλο επαφών με τα κόμματα προκειμένου να πείσουν για αποδοχή του.

Η πρόταση των εργοδοτών

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόταση που έχουν επεξεργαστεί ΚΕΒΕ και ΟΕΒ έχει ολοκληρωθεί και προνοεί τα ακόλουθα. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το τι μέλει γενέσθαι με 234 χιλιάδες ιδιωτικά σχέδια υγείας, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι μακροχρόνια και αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό 20% του πληθυσμού. Οι εργοδοτικές οργανώσεις προτείνουν όπως δοθεί στους κατόχους τέτοιων ιδιωτικών σχεδίων το δικαίωμα να συνεχίσουν να καλύπτονται από τα σχέδια που έχουν ή να μεταπηδήσουν στο ΓεΣΥ.

Σε μια τέτοια περίπτωση όσοι επιλέξουν να συνεχίσουν με τα ιδιωτικά σχέδια, αν υπάρχει διαφορά στα ασφάλιστρα μεταξύ ιδιωτικού σχεδίου και ΓεΣΥ, αυτή να μπαίνει στα ταμεία του Σχεδίου που θα δημιουργηθεί. Εν αντιθέσει με το ΓεΣΥ, όπου το κράτος θα έχει ποσοστό συνεισφοράς για κάθε εργαζόμενο, στα ιδιωτικά σχέδια, με βάση την εργοδοτική πρόταση, η κρατική δαπάνη θα είναι μηδενική. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η ΟΕΒ, εάν και εφόσον γίνει δεκτή η πρότασή της, θα αναλάβει την ευθύνη ώστε στα ιδιωτικά σχέδια εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα την μισή συνεισφορά να την επωμιστεί ο εργοδότης της κάθε επιχείρησης.

Αυτό το οποίο συζητήθηκε στην συνάντηση στο Προεδρικό ήταν να υπάρξει από πλευράς κυβέρνησης μόνο μια θεσμική ρύθμιση. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δυο οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η πρότασή τους μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή πολύ πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ και να ενσωματωθεί στην πορεία στο Σχέδιο Υγείας. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζεται, θα εξοικονομηθούν πόροι αλλά και θα αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η συμμετοχή στην ρύθμιση που προτείνεται να είναι σε εθελοντική βάση και η πρόταση έχουν τύχει επεξεργασίας σε συνεργασία με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, γιατρούς, νοσηλευτές και ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης.

Η θέση του ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εμφανίσθηκε αρνητικός στην πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων, πλην, όμως, όπως είπε ο ίδιος, παραμένει δεσμευμένος έναντι των υπολοίπων κομμάτων και της ομόφωνης απόφασης που λήφθηκε το καλοκαίρι του 2016 σε σύσκεψη στο Προεδρικό. Ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έδειξε προς την πλευρά των κομμάτων τα οποία, όπως είπε, αν πειστούν, η δική τους θέση είναι γνωστή και ότι δεν θα τον βρουν απέναντί τους.

Πρώτα αυτονόμηση

Πέρα από την πρόταση για ένα μεικτό σύστημα υγείας, οι εργοδοτικές οργανώσεις έθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις απόψεις τους για τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για εφαρμογή του ΓεΣΥ. Κομβικής σημασίας θεωρείται η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων στην πράξη, και όχι στα χαρτιά, όπως υποστηρίζουν. Στο κομμάτι αυτό, οι δυο οργανώσεις θεωρούν ότι δεν πρόκειται να γίνει ουσιαστική αυτονόμηση εάν τα νοσοκομεία μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ανταγωνισμός με τον ιδιωτικό τομέα, όπως υποστηρίζουν, θα είναι ετεροβαρής. Στον τομέα της αυτονόμησης και στο πλαίσιο μιας ανοικτής αγοράς υπηρεσιών υγείας, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μειωθεί το εργατικό κόστος κατά 40% προκειμένου να πλησιάσει τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα. Στο θέμα αυτό οι δυο οργανώσεις προτάσσουν σχετικές μελέτες που έχουν γίνει. Πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ οι εργοδότες ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι γνωστό το κόστος λειτουργίας του Σχεδίου Υγείας αφού δεν φαίνεται να έχουν πεισθεί από τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα 880 εκατ. ετησίως.

Προς τούτο ζήτησαν την επικαιροποίηση παλαιότερων μελετών αλλά και την ολοκλήρωση της μελέτης του Υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη προεργασία και εφόσον καθορισθεί το ποσοστό συνεισφοράς των χρηστών του συστήματος μόνο τότε λένε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η εισφορά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση