ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μοντέλο «Καναδά» προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Βρετανία

Oι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για εμπορική συμφωνία αντίστοιχη με εκείνην του Καναδά

Kathimerini.gr

Η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit ολοκληρώθηκε και, απ’ ό,τι φαίνεται, και οι δύο πλευρές είναι σχετικά ικανοποιημένες.Ομως η δεύτερη φάση προοιωνίζεται πολύ πιο δύσκολη. 

Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και το πραγματικό διακύβευμα: πώς ακριβώς θα είναι τα πράγματα μετά την έξοδο. Σημειωτέον ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ του τι φαντάζεται η Βρετανία ότι θα έχει μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε. και τι προτίθεται να της προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Τimes, oι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για εμπορική συμφωνία αντίστοιχη με εκείνην του Καναδά, η οποία προσφέρει περιορισμένη πρόσβαση των τραπεζών στην ενιαία αγορά. Αυτό το θέμα είναι ιδιαιτέρως ακανθώδες για την οικονομία της Βρετανίας, η οποία βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα έσοδα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι «έως τις αρχές του καλοκαιριού η Ε.Ε. θα προτείνει μια συμφωνία τύπου “Καναδά”, αν το Λονδίνο δεν κατορθώσει να καταστήσει σαφή τα αιτήματά του και εξακολουθεί να ζει στη χώρα της φαντασίας όσον αφορά το Βrexit».

Μία μάλλον δυσμενής εξέλιξη ειδικά για τη Βρετανία θα είναι η Κομισιόν να υποβάλει μία πρόταση και εκείνη είτε να την υπογράψει είτε να αποχωρήσει με άδεια χέρια, χωρίς κανένα περιθώριο παρέμβασης και διαπραγμάτευσης.

Μέχρι στιγμής, η Βρετανία φαίνεται ότι επιδιώκει ένα νέο πλαίσιο εμπορικής σύμβασης: να αποδεσμευθεί από το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., διατηρώντας ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς. Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στις αρχές της χρονιάς θα διευκρινίσει πώς ακριβώς οραματίζεται τις μελλοντικές σχέσεις της με την Ε.Ε. στη βάση συμφωνίας που θα συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία τού να είναι κανείς εντός και εκτός Ε.Ε. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως αναφέρουν οι FT, εκτιμούν ότι οι πρώτοι μήνες τoυ 2018 θα είναι πολύ επώδυνοι για τη Βρετανία.

Διαφωνίες

Σημείο τριβής μεταξύ των δύο μερών παραμένει η πρόσβαση των επιχειρήσεων και των τραπεζών στην ενιαία αγορά. Αν οι διαπραγματεύσεις αποβούν άκαρπες, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιλέξει το καναδικό μοντέλο ως ύστατη λύση. Τι είναι, όμως, αυτό το μοντέλο; Σύμφωνα με τον ηλεκτρονικό Independent, η ευρωκαναδική συμφωνία δίνει έμφαση στη μείωση των δασμών στις συναλλαγές αγαθών, εκ των οποίων ευνοούνται περισσότερο τα αγροτικά και κτηνοτροφικά.

Επιπλέον, μηδενίζονται οι δασμοί στο εμπόριο των χημικών, των αυτοκινήτων, του εργαλειομηχανικού εξοπλισμού και της ένδυσης. Στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες προβλέπεται κάποιο άνοιγμα. Η διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις διμερείς συμφωνίες της Ε.Ε. με τις εταίρους της είναι ότι οι δασμοί μειώνονται ή εξαλείφονται, αλλά στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης των χωρών της Ε.Ε. διά νόμου μηδενίζονται.

Συνομιλίες

Ο Βρετανός διαπραγματευτής στις συνομιλίες για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είχε προσφάτως εκφράσει την πεποίθηση πως θα συναφθεί μία συμφωνία τύπου Καναδά με πολλά επιπλέον στοιχεία, όπως οι πρόσθετες συμφωνίες για την αλιεία, τις αερομεταφορές, την ασφάλεια και τον συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής. Ανώτατοι Γάλλοι διπλωμάτες εκτιμούν πως οι διερευνητικές επαφές του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ με τον κ. Ντέιβις στις αρχές του 2018 θα δώσουν την ευκαιρία να ξεκινήσει η επόμενη φάση συνομιλιών σε πιο ρεαλιστική βάση.

Βρετανο-ευρωπαϊκή διελκυστίνδα

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που φανερώνουν ότι οι επικείμενες συνομιλίες για το Βrexit δεν θα είναι εύκολες και θα απαιτηθεί ψυχραιμία και από τα δύο μέρη. Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι σκοπεύει η μεταβατική περίοδος για τη Βρετανία να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η Τερέζα Μέι, απευθυνόμενη στα μέλη κοινοβουλευτικής επιτροπής, ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Αναφορικά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας, η οποία και θα καθορίσει σημαντικά τη σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών στην εποχή μετά την έξοδο, παρατηρείται ανάλογη διαφοροποίηση. «Δεν γνωρίζω κάποια προηγούμενη συμφωνία της Ε.Ε. με τρίτους, η οποία να τους εξασφάλιζε προνομιακή πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», τονίζει ο Μισέλ Μπαρνιέ. Η Τερέζα Μέι διαμηνύει ότι η Ε.Ε. σύντομα θα αντιληφθεί πόσο ανάγκη έχει το Σίτι του Λονδίνου. «Είναι ο τραπεζίτης της Ευρώπης, κόμβος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για όλο τον κόσμο και αυτό θέλουμε να διατηρηθεί», διευκρίνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒoΕ) και το υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι οι τράπεζες θέλουν στο Λονδίνο να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα και μετά την έξοδο από την Ε.Ε. «Εφόσον συνεργαζόμαστε αρμονικά με τις εποπτικές τραπεζικές αρχές της Ε.Ε., οι ευρωπαϊκές τράπεζες στη Βρετανία δεν θα υποχρεωθούν να συμμορφωθούν με νέες δαπανηρές προδιαγραφές επάρκειας», τόνισε ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της BoE.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση