ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:08
 

Moody's: Βουτιά στο ρυθμό ανάπτυξης της Τουρκίας

Ο υψηλός πληθωρισμός και η αναμενόμενη επιβράδυνση του δανεισμού θα περιορίσουν την ιδιωτική κατανάλωση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στο 1,5% αναμένει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ότι θα υποχωρήσει η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Τουρκίας το 2018, από 7,4% το 2017, ενώ για το 2019 ο διεθνής οίκος αναμένει ανάπτυξη 1%, τονίζοντας παράλληλα πως παρατείνεται ο φαύλος κύκλος της τουρκικής οικονομίας από τις νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα και από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

«Η επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών (στην Τουρκία) και η μείωση της εμπιστοσύνης προς την οικονομία ενδέχεται να έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία, ο οποίος αντανακλάται στην αναθεώρηση των προβλέψεών μας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό τα έτη 2018 και 2019», υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, «ο υψηλός πληθωρισμός και η αναμενόμενη επιβράδυνση του δανεισμού θα περιορίσουν την ιδιωτική κατανάλωση λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχουν στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών».

Αναφέρει επίσης ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία έχει υποχωρήσει από τον περασμένο Απρίλιο και ότι δείκτης μεταποίησης (PMI) παρέμεινε σε πορεία συρρίκνωσης, κάτω από 50, κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,3% το Μάιο.

Επιπλέον, σημειώνει ότι το νόμισμα της Τουρκίας βρίσκεται υπό νέα πίεση, καθώς το διεθνές επενδυτικό κλίμα έχει πληγεί από την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και των πολιτικών που ακολουθούνται.

Ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι η Τουρκία κατέγραψε εξαιρετικά ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2018 η οποία ανήλθε στο 7,4%, παρά την άνοδο του πληθωρισμού και τη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Τέλος, ο Moody’s τονίζει πως «ο συνδυασμός δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη έχει προκαλέσει υπερθέρμανση στην τουρκική οικονομία», ενώ η εξασθένιση της τουρκικής λίρας και οι υψηλές τιμές πετρελαίου, όπως σημειώνει, παρατείνουν τον φαύλο κύκλο της τουρκικής οικονομίας.

Αύξηση επιτοκίων

Αναφέροντας ότι από τον περασμένο Απρίλιο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει αυξήσει το επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης στο 17,75%, ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως μετά τις νέες πιέσεις στην τουρκική λίρα και τη συνεχή αύξηση του πληθωρισμού αναμένει πως η κεντρική τράπεζα της χώρας θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

«Κατά την άποψή μας, οι αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι στιγμής δεν αντανακλούν μια αποφασιστική στάση νομισματικής πολιτικής για εξουδετέρωση των πληθωριστικών πιέσεων, συγκράτηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της (νομισματικής) πολιτικής», υπογραμμίζει ο Moody’s.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναμένει πως θα επιδεινωθούν βραχυπρόθεσμα οι πληθωριστικές πιέσεις, υποσκάπτοντας περαιτέρω, όπως τονίζει, την αξιοπιστία του στόχου που έχει θέσει για τον πληθωρισμό η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Μεγαλύτερα αεροπλάνα για το Λονδίνο επιστρατεύει η Egypt Air

«Μήπως είναι ακόμη ένα τρικ …μάρκετινγκ για να ανεβάσουν τις τιμές των εισιτηρίων;»
Ai Em  |  10:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:47

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:46

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X