ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τα κόμματα η απόφαση για κουρεμένους

Το ΥΠΟΙΚ θα δώσει ένεση 25 εκατ. στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης που θα αποζημιώνει σταδιακά τους πληγέντες

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ενώ η ιδέα δημιουργίας Ταμείου για την σταδιακή αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών συζητιόταν καιρό πίσω από τις κλειστές πόρτες και σίγουρα η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την αξιοποίηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης γι' αυτό σκοπό δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτίθενται εν ολίγοις την απόφαση του σχεδίου αποκατάστασης.

Οι εξαγγελίες του ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνουν επί της ουσίας τα δημοσιεύματα της «Κ» για τη δημιουργία ταμείου για τους κουρεμένους καταθέτες, τους κατόχους αξιογράφων και ταμεία Προνοίας. Το Σχέδιο, αφορά στην άμβλυνση των συνεπειών από την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και την υποχρεωτική μετατροπή καταθέσεων σε μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου.

Μπορεί όμως να ερμηνευτεί και με άλλο τρόπο η κίνηση του ΥΠΟΙΚ. Πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως αφού κατατέθηκε ήδη στη Βουλή η πρόταση της Κυβέρνησης για αξιοποίηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, η Κυβέρνηση κάνει αυτομάτως μια «κίνηση ματ», «κλειδώνοντας» επί της ουσίας τα κόμματα. Και αυτό, διότι όποια αντίρρηση και να έχουν επί του σχεδίου ή όπως διαφαίνεται και από τις δηλώσεις τους, όποια εναντίωση υπάρχει στη χρονική στιγμή που εξαγγέλθηκε, δεν μπορούν να καταψηφίσουν μια πρόταση που θα αποζημιώσει τους κουρεμένους καταθέτες, για τους οποίους όλα τα κόμματα εκφράζουν διαχρονικά την άποψη πως πρέπει να περιοριστούν οι συνέπειες που υπέστησαν από το κούρεμα. Παρ' όλες τις αντιδράσεις, γνωρίζουν και τα ίδια τα κόμματα πως είναι μια πρόταση που είναι πολύ δύσκολο να μην την υποστηρίξουν, διότι θα λειτουργήσει αρνητικά για τα ίδια. Άρα επί της ουσίας, είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τα κόμματα.

Το Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης το κατονόμασε ως σχέδιο που στοχεύει στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, αξιοποιώντας όπως ανακοίνωσε, το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο συστάθηκε το 2013. Σε αυτό, που αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, πρότεινε την καταβολή της πρώτης συνεισφοράς ύψους 25 εκατ. ευρώ, για δημιουργία αποθεματικού, μέσω του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017, που μεταξύ άλλων είναι ήδη εγκεκριμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 είπε, θα προσδιοριστεί η έκταση της επόμενης συνεισφοράς προς το Ταμείο και αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται για τα επόμενα χρόνια στην βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και χωρίς ποτέ να διακυβεύεται η σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών και της οικονομίας γενικότερα.

Δεν αποτελεί πρόταση - Ξαναδεσμεύεται

Το ΑΚΕΛ έχει αντίθετη άποψη επί της προαναφερθείσας πρότασης, αναφέροντας χαρακτηριστικά μέσω ανακοίνωσης πως, «η πρόταση της απερχόμενης κυβέρνησης για τους κουρεμένους καταθέτες δεν αποτελεί πρόταση». Θέλοντας να εξηγήσει τη θέση της αυτή δια γραπτής δήλωσης του Εκπρόσωπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, τονίζεται ότι «αποτελεί μια προσπάθεια να ξεγελάσει τους πολίτες με αόριστες υποσχέσεις. Η λεγόμενη πρόταση συμπεριλαμβάνεται και αυτή, στο χείμαρρο των εξαγγελιών και των παροχών στις οποίες προεκλογικά προβαίνει ο απερχόμενος Πρόεδρος, όπως έκανε και το 2013.

Το εκλογικό επιτελείο του Σταύρου Μαλά απάντησε σε πιο αυστηρό ύφος από τον εκπρόσωπο τύπου του ΑΚΕΛ, λέγοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «ξαναδεσμεύεται». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τονίζεται πως «η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρά τις δεσμεύσεις της, κούρεψε τους καταθέτες και επί 5 χρόνια τους κορόιδευε.

Προεκλογική σκοπιμότητα

Η ΕΔΕΚ με τη σειρά της χαρακτηρίζει ανειλικρινείς τις προθέσεις της Κυβέρνησης, τονίζοντας όμως ότι η αποκατάσταση όλων όσων έχουν πληγεί από το κούρεμα του 2013 είναι επιβεβλημένη.

Σημειώνει μέσω ανακοίνωσης τύπου πως μετά τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ θα γίνει χρήση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης το οποίο δημιουργήθηκε το 2013 μετά από πρόταση της ΕΔΕΚ, αλλά παρέμεινε αδρανοποιημένο. Υπογραμμίζει δε, ότι πριν από λίγους μήνες η ίδια η κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση κατάργησης αυτού του Ταμείου, ενώ στο αντίποδα θυμίζει ότι η Κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της ΕΔΕΚ για την αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων. «Υποσχέσεων συνέχεια, αυτή τη φορά προς τους κουρεμένους καταθέτες», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων και Συνεργασίας Πολιτών. Όπως τονίζει, «νέες υποσχέσεις έδωσε σήμερα προς τους κουρεμένους καταθέτες ο κ. Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος 2 μήνες πριν τις εκλογές συνειδητοποίησε τη ζημία που η κυβέρνησή του προκάλεσε στους ανθρώπους αυτούς.

ΥΠΟΙΚ: Δεν υποσχόμαστε κάλυψη της ζημιάς, χωρίς να έχουμε διασφαλίσει την οικονομική δυνατότητα

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την εξαγγελία του Σχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε ερώτηση σχετικά με επιφυλάξεις του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Γεωργιάδη, ανέφερε ότι ο κ. Γεωργιάδης, προφανώς εξέφρασε επιφυλάξεις πριν δει το σχέδιο. Παρόλα αυτά, είπε, κάθε άποψη είναι σεβαστή και λαμβάνεται υπόψη, ειδικά, όταν προέρχεται από ένα θεσμό όπως είναι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Κληθείς να αναφέρει αναλυτικά ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του νέου Ταμείου, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι «σε αυτό το στάδιο, αυτό που ξεκινούμε να δημιουργούμε είναι το Ταμείο, δηλαδή, την οικονομική δυνατότητα που θα επιτρέψει σε κάποιο στάδιο την έναρξη εφαρμογής ενός Σχεδίου για την, μερική έστω, αναπλήρωση της απώλειας που έχουν υποστεί συμπολίτες μας», προσθέτοντας ότι σε ένα κατοπινό στάδιο θα πρέπει να καταρτιστεί Σχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑ

Μια πρόταση γεμάτη ασάφειες. Από που θα προέλθουν τα ποσά, αν θα υπάρχει τακτική κατάθεση στο ταμείο, ποιοι θα είναι δικαιούχοι και ποιοι θα εξαιρεθούν, και πότε θα αποζημιωθούν. Για αυτά δεν λέει τίποτα ο κος Υπουργός. Ενα προεκλογικό πυροτέχνημα που θα προστεθεί δίπλα στις υπόλοιπες δεσμεύσεις και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεχαστεί την επομένη των εκλογών. Είναι απίστευτη η υποτίμηση των πολιτών.

Leo

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΛΕΠΩ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ

Γ.ΠΑΠΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Στις 2/11 η επιβολή ποινή στους καταδικασθέντες της Λαϊκής

«Χαιρετισμούς στους δικηγόρους των ανθρώπων που κατακλέψαν χιλιάδες ανθρώπους και υπομονή μέχρι να επιβληθεί ...»
knak  |  19:33

Τσίπρας: Αναλαμβάνω το ΥΠΕΞ για να ολοκληρώσω την συμφωνία των Πρεσπών

«Αν ηταν ενας αξιος σε αυτη την κυβερνηση, ηταν ο Κοτζιας. Αλλα ετσι ειναι στην Ελλαδα. Οι αξιοι τιμωρουνται. ...»
Γιωτας  |  17:20

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση