ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα έκδοση χρέους από την ΚΔ εντός του εξαμήνου

Ποτέ δεν είχαμε πιο άνετη πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές είπε ο Υπουργός Οικονομικών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πριν εκπνεύσει το πρώτο εξάμηνο του 2018, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να προχωρήσει σε νέα έκδοση χρέους.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης καλεσμένος στην εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Capital, «Η οικονομία στο μικροσκόπιο», διαμήνυσε πως ασχέτως των αξιολογήσεων των διεθνών οίκων αξιολόγησης, η Κύπρος θα βγει συντόμως στις αγορές.

Προχώρησε στην εκτίμηση πως, εντός του 2018 η Κύπρος αναμένεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω από τους Οίκους Αξιολόγησης και θα πιάσει την επενδυτική βαθμίδα, σχολιάζοντας ότι δεν έχει σημασία αν θα ενταχθεί η Κύπρος σήμερα ή αργότερα.

Χαρακτηριστικά είπε, «ποτέ η Κύπρος δεν είχε πιο άνετη και πιο φθηνή πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές», ενώ οι διεθνείς αγορές έχουν ήδη αποκαταστήσει την πιστοληπτική ικανότητά της με ευνοικούς όρους.

Από συμπληγάδες ο φορέας ΜΕΔ

Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, κατέστησε σαφές ότι δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι θα προκύψει μία λύση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων από την πολιτική ηγεσία. «Δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το κράτος, ο φορολογούμενος πολίτης, θα δώσει λύση στα ΜΕΔ. Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο», παρατήρησε ο ΥΠΟΙΚ.

Σημείωσε ότι δεν είναι βέβαιο ακόμη αν είναι εφικτή η δημιουργία ενός φορέα ΜΕΔ στον οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια ευάλωτων ομάδων με εξασφάλιση πρώτη κατοικία και μάλιστα με χρηματοδότηση του εν λόγω φορέα με λεφτά του κράτους. «Βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο των σχεδιασμών με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων όχι για να δώσουμε τη λύση με τα ΜΕΔ», πρόσθεσε.

Υπέδειξε δε ότι, τη λύση και την εξυπηρέτηση του κάθε δανείου θα πρέπει να τη δώσει ο δανειολήπτης του οποίου οι υποχρεώσεις δεν μεταβάλλονται. «Αυτό που θα κερδίσει ο δανειολήπτης», πρόσθεσε, «είναι χρονικό περιθώριο καθώς ο φορέας δεν θα είναι τραπεζικό ίδρυμα το οποίο θα υφίσταται τις εποπτικές πιέσεις».

Μπορεί να ζημιώσουν οι τράπεζες

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι με τη μεταφορά ΜΕΔ από τους ισολογισμούς των τραπεζών μπορεί και να προκύψει επιβάρυνση για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εξήγησε ότι οι τράπεζες με την πώληση ΜΕΔ σε ένα τέτοιο φορέα ΜΕΔ, θα μπορούν να χάσουν από τα κεφάλαια τους ανάλογα με την τιμή που θα τα διαθέσουν και να υποστούν ζημιά. Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ότι και το κράτος με τη σειρά του θα έχει κόστος αν χρηματοδοτηθεί ο φορέας με λεφτά του φορολογούμενου πολίτη.

Υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν επιτρέπουν έτσι απλά χρηματοδοτική παρέμβαση του κράτους σε τέτοιους φορείς.

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσο τα δεδομένα που θα προκύψουν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ενδεχομένως να καθιστούν δύσκολη τη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναστείλει τους σχεδιασμούς τους, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε καταφατικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση