ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:05
 

Νέα περίοδος χάριτος στις τράπεζες για αναδιαρθρώσεις

Προτάσεις νόμου κατέθεσε στηην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Νέα περίοδο χάριτος που ενδεχομένως να εκτείνεται πέραν του 2018 προγραμματίζει να παραχωρήσει η Βουλή στις εμπορικές τράπεζες, ως κίνητρο για την προώθηση αναδιαρθρώσεων, κυρίως μέσω της μεθόδου ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτων (debt-to-asset-swap).

Ειδικότερα, με επτά χωριστές προτάσεις νόμου, τις οποίες κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, προτείνεται η παράταση της εξαίρεσης για το φόρο της Άμυνας, να μην καταβάλλεται τέλος μεταβίβασης ακινήτου, να μην καταβάλλονται τέλη χαρτοσήμου που προκύπτουν από αναδιαρθρώσεις, να μην καταβάλλονται κεφαλαιουχικά κέρδη, να μην καταβάλλεται ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, και όποιο εμπράγματο βάρος επί του συγκεκριμένου ακινήτου να μεταφέρεται από το δανειολήπτη στο δανειστή.

Οι εξαιρέσεις αυτές ισχύουν μέχρι το τέλος του 2017, ενώ οι προτάσεις νόμου τις παρατείνουν μέχρι το τέλος του 2018. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν ως θέση αρχής με την παράταση, ενώ εμπλεκόμενοι φορείς όπως ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου υποστήριξε πως η περίοδος θα πρέπει να παραταθεί για περισσότερο διάστημα.

«Το μόνο θέμα που μένει προς συζήτηση και απόφαση την ερχόμενη βδομάδα είναι αν αυτή η παράταση θα είναι ένα ακόμη χρόνο ή περισσότερο», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, προσθέτοντας πως αυτό θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναδιαρθρώσεων είναι με την παραχώρηση ακινήτων έναντι δανείου.

«Δεν θεωρώ ότι θα συνεχίσουν αναδιαρθρώσεις εάν καταργηθούν αυτοί οι νόμοι», είπε.

Ερωτηθείς αν αυτές οι προτάσεις θα επηρεάσουν την φημολογούμενη πρόθεση των τραπεζών να προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων, ο κ. Νεοφύτου παρατήρησε πως αν δεν ήταν αυτές οι συγκεκριμένες νομοθεσίες οι πωλήσεις θα γίνοντο εδώ και δύο χρόνια.

«Αυτές οι προτάσεις συνέβαλαν στο να υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες διευθετήσεις μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών αντί της πώλησης δανείων σε τρίτους», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε πως το κόμμα του «από θέση αρχής συμφωνούμε με τα οποιαδήποτε κίνητρα προωθούν τη λογική των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων» και υπό την αίρεση ότι θα υποβοηθήσει και θα επιταχύνει τις βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

«Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος φαίνεται να συμφωνεί, επομένως κατά πάσα πιθανότητα θα συμφωνήσουμε στην επέκταση και εκκρεμεί η περίοδος σε σχέση με την παράταση της εξαίρεσης σε ό,τι αφορά τα τέλη και τις φορολογίες», κατέληξε.

Χρηματοοικονομικός Επίτροπος: Να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητα των κινήτρων

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά ως σημαντικότατα. «Οτιδήποτε αποτελεί κίνητρο για να γίνονται βιώσιμες αναδιαρθρώσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμο και πέραν από ευπρόσδεκτο», είπε.

Λέγοντας ότι ο ένας χρόνος δεν είναι επαρκής διότι σε ένα χρόνο δεν θα υπάρξει ουσιώδης μείωση των ΜΕΔ, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος είπε πως θα ήταν πιο αποδοτικό να επεκταθεί στα δύο η τρία χρόνια.

«Η αποδοτικότητα (των μέτρων) θα μεγιστοποιηθεί αν επεκταθεί πέραν των δύο χρόνων», κατέληξε.

Και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, Γιώργος Καροτσάκης, χαρακτήρισε τα προτεινόμενα μέτρα ως ­­πολύ θετικά. Εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο με τη μεγάλη παράταση των κινήτρων πέραν του ενός έτους, κάποιοι θα επαναπαυθούν.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος συμφώνησε με τις παρατηρήσεις, σημειώνοντας πως η χρονική περίοδος θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι και το 2020.

Ωστόσο, η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου εξέφρασε προβληματισμό για την παράταση των κινήτρων πέραν του ενός έτους, γιατί αυτό θα οδηγούσε σε εφησυχασμό τις τράπεζες.

«Να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα κωλυσιεργούν οι τράπεζες», είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X