ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νουί: Οι τράπεζες χρειάζεται να κάνουν περισσότερα

Πρέπει να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους ανέφερε η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ

ΚΥΠΕ

Πρόοδο παρουσίασαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά πρέπει να κάνουν περισσότερα στην διάρκεια των καλών εποχών ώστε να θέσουν τα πράγματα σε τάξη, σύμφωνα με την επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους στην Φρανκφούρτη η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί τόνισε ότι "ορισμένες τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα, ειδικότερα, πρέπει να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους".

Υψηλά στις προτεραιότητες του SSM είναι η μεγάλη ποσότητα επισφαλών δανείων ύψους 760 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία εξακολουθούσε να βαρύνει τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, αριθμός που έχει μειωθεί κατά 200 δισ. ευρώ στα τελευταία δύο χρόνια.

Τα αποκαλούμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια - στα οποία οι δανειολήπτες δεν κατάφεραν να καταβάλουν τις δόσεις των δανείων τους - "περικόπτουν τα κέρδη, περιορίζουν πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πιο παραγωγικές χρήσεις και καταστούν αδύνατες τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία» , υπογράμμισε η κ. Νουί.

"Οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις καλές εποχές για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια... όταν θα υπάρξει δύσκολη περίοδος, αυτό θα γίνει πολύ πιο δύσκολο", σημείωσε.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ, στο πλαίσιο επικαιροποίησης των κατευθυντήριων οδηγιών της, θα παρουσιάσει με μεγαλύτερη σαφήνεια πώς αναμένει από τις τράπεζες να διαθέσουν κεφάλαια για την κάλυψη κινδύνων που αφορούν μελλοντικά επισφαλή δάνεια.

Με τον τραπεζικό τομέα πιο ισχυρό, τα σχέδια για την καθιέρωση ενός συστήματος ασφάλισης καταθέσεων για όλη την Ευρωζώνη, γνωστού ως EDIS, θα μπορούσαν να προχωρήσουν "ένα βήμα παραπέρα", πρόσθεσε η κ. Νουί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες είναι πρόθυμη να προωθήσει τα σχέδια, αλλά οι Κυβερνήσεις και οι δανειστές σε πλουσιότερες και πιο σταθερές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν αναταραχές σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα με υψηλότερα επίπεδα χρέους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση