ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νταβός: Κυριαρχεί η ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία

Δυσοίωνες ήταν οι δηλώσεις του Ρέι Ντάλιο, ιδρυτή του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, του Bridgewater Associates, που εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο του λαϊκισμού

Kathimerini.gr

Με καταιγισμό προειδοποιήσεων για τους κινδύνους που απειλούν την παγκόσμια οικονομία διεξήχθη χθες η δεύτερη ημέρα εργασιών του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Ηχηρά ονόματα από τον επενδυτικό κλάδο εξέφρασαν βαθύτατη απαισιοδοξία για το διεθνές περιβάλλον, φθάνοντας να μιλούν για την επόμενη κρίση και την ανησυχία που τους εμπνέει.

Μιλώντας από το βήμα του Νταβός, ο Μάρτιν Γκίλμπερτ, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής επενδυτικής Standard Life Aberdeen, αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν εκδηλωθεί τους τελευταίους 12 μήνες και τόνισε πως το επενδυτικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί παγκοσμίως μετά το φόρουμ του 2018. «Είναι σαφές πως βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο», τόνισε ο κ. Γκίλμπερτ και υπογράμμισε ιδιαιτέρως πως «έχουν ανακύψει πολλοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα». Προειδοποίησε μάλιστα πως η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να αντιμετωπίσει νέες θύελλες φέτος, ικανές να προκαλέσουν διακυμάνσεις στις αγορές. Οι εκτιμήσεις του απηχούν τις δυσοίωνες προειδοποιήσεις του ΔΝΤ, που συνέπεσαν με την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ τη Δευτέρα και μιλούσαν για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Εξίσου απαισιόδοξες ήταν και οι δηλώσεις του Ρέι Ντάλιο, ιδρυτή του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο, του Bridgewater Associates, που εξέφρασε ανησυχία για την άνοδο του λαϊκισμού και για το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλέον περιορισμένα εργαλεία να αντιδράσουν σε νέα κρίση. Από το βήμα του Νταβός ο κ. Ντάλιο δήλωσε πως τον τρομάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ότι «έχουμε περιορισμούς στην άσκηση νομισματικής πολιτικής και ταυτοχρόνως αντιμετωπίζουμε εντεινόμενο πολιτικό και κοινωνικό ανταγωνισμό». Στην αρνητική αυτή συγκυρία απέδωσε, έτσι, την εντονότατη ανησυχία του για «την επόμενη επιβράδυνση της οικονομίας». Σχολιάζοντας, άλλωστε, τον σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, ο κ. Ντάλιο τόνισε πως στοιχειοθετεί πολιτικό περιβάλλον παρόμοιο με εκείνο της εποχής πριν από τη Μεγάλη Υφεση του 1930.

Αίσθηση προκάλεσε, όμως, στο Νταβός και επιστολή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Σεθ Κλάρμαν προς τους επενδυτές του hedge fund που διέρρευσε στους New York Times και η οποία προειδοποιεί πως «ο σπόρος της επόμενης μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης ίσως βρίσκεται στα σημερινά επίπεδα χρέους». Ο εν λόγω επενδυτής εκφράζει ανησυχία για τα διαρκώς αυξανόμενα επίπεδα του χρέους και ιδιαιτέρως για το χρέος των ΗΠΑ, καθώς υπερβαίνει το ΑΕΠ της υπερδύναμης και έχει εκτιναχθεί σε ύψη που δεν πλησιάζει καμία άλλη από τις μεγάλες οικονομίες. Παράλληλα, προειδοποιεί τους επενδυτές ότι δεν έχουν αντιληφθεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν η αναθεωρητική πολιτική και οι τάσεις απομονωτισμού του Αμερικανού προέδρου. Χαρακτηριστικά τονίζει ότι «διαβρώνεται η διεθνής τάξη πραγμάτων που διαμορφώθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι αγορές έχουν αγνοήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την απομόνωση της Αμερικής και το κενό ηγεσίας που αυτή δημιουργεί».

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις

Κακό οιωνό για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτελεί η ακύρωση, από την κυβέρνηση Τραμπ, της προγραμματισμένης επίσκεψης δύο Κινέζων υφυπουργών στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα. Οι ΗΠΑ ακύρωσαν την επίσκεψη επικαλούμενες έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις στα ακανθώδη ζητήματα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και των διαρθρωτικών αλλαγών που ζητάει η Ουάσιγκτον να εφαρμόσει το Πεκίνο. Η επίσκεψη των δύο Κινέζων υφυπουργών είχε στόχο την προετοιμασία της συνάντησης, στις 31 Ιανουαρίου, μεταξύ του Αμερικανού εμπορικού εκπροσώπου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ και του Κινέζου αναπληρωτή πρωθυπουργού Λιου Χε. Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας που θα καθιστούσε μόνιμη την εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι πλέον λιγοστός, καθώς αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τις 2 Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει με επιβολή νέων δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα, κλιμάκωση που κατά πάσα πιθανότητα θα πλήξει εκ νέου την παγκόσμια οικονομία που ήδη επιβραδύνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις που είχε παρουσιάσει τη Δευτέρα το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X