ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:05
 

Ντράγκι: Η Ευρωζώνη χρειάζεται κοινό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων

«Για να υποστηρίξουμε την εμπιστοσύνη και να διατηρηθεί η οικονομική ανάκαμψη»

Newsroom Κ, Αθήνα

Υπέρ της δημιουργίας πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων και υπέρ του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ως αναγκαίων μέτρων για την ενοποίηση του ευρώ και τη θωράκιση της Ευρωζώνης έναντι μελλοντικών κρίσεων, τάχθηκε χθες ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λέγοντας ότι έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό το ρίσκο στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ντράγκι δήλωσε χθες το απόγευμα ότι το προσεχές χρονικό διάστημα, οπότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητήσουν το θέμα του κοινού μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων (EDIS), «δεν θα πρέπει να μας προβληματίζει η διάκριση μεταξύ περιορισμού του ρίσκου και διαμοιρασμού του ρίσκου». Πρόκειται για έμμεση επίκριση κατά της παρελκυστικής τακτικής που ακολουθεί το Βερολίνο, ώστε να τορπιλίζει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης μέσω του EDIS. Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως οι τράπεζες περιορίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ότι έχουν ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια κατά 67% σε σύγκριση με δέκα χρόνια πριν. «Για να υποστηρίξουμε την εμπιστοσύνη και να διατηρηθεί η οικονομική ανάκαμψη, υπάρχει ανάγκη περαιτέρω σύγκλισης και ενοποίησης μεταξύ των κρατών-μελών», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε και τη δημιουργία προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν ενιαίοι μηχανισμοί, ώστε να απορροφούν τα οικονομικά σοκ και να μην επιτρέπεται να εξελίσσονται σε μεγάλες κρίσεις. «Με το σωστό πλαίσιο πολιτικής, είναι δυνατόν ο διαμοιρασμός και ο περιορισμός του ρίσκου να είναι διαδικασίες που ενισχύουν η μία την άλλη», διαβεβαίωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης. Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε αποδεχθεί επί της αρχής την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για δημιουργία ανεξάρτητου προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη. Ωστόσο, η κ. Μέρκελ επιμένει πως ο νέος προϋπολογισμός θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα λίγα δισ. ευρώ, ενώ ο κ. Μακρόν θεωρεί πως ο προϋπολογισμός πρέπει να χρησιμοποιείται έτσι ώστε ένα οικονομικό σοκ σε κάποιο κράτος-μέλος να μη λαμβάνει διαστάσεις τόσο μεγάλες, που να καταλήγει να απειλεί το ευρώ. Οσον αφορά τη δημιουργία μηχανισμού ασφάλισης καταθέσεων, η πρόοδος που επιτεύχθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής ήταν μάλλον αμελητέα, με τους αρχηγούς κρατών να δίνουν εντολή στους υπουργούς Οικονομικών να εξετάσουν το θέμα κάποια στιγμή στο μέλλον.

Οσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως ήταν «πολύ αποτελεσματικό» για την ενίσχυση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Επανέλαβε, μάλιστα, πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα έως και το καλοκαίρι του 2019 και ότι το QE θα ολοκληρωθεί στη τέλη του 2018.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X