ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

O Fitch ανέθεσε αρνητικό ορίζοντα στην αξιολόγηση της Ιταλίας

Ο οίκος θεωρεί πως ο κίνδυνος αστάθειας της αγοράς θα περιορίσει τον βαθμό δημοσιονομικής επέκτασης

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας στο ΒΒΒ (δύο βαθμίδες από τα σκουπίδια) αναθέτοντας ωστόσο αρνητική προοπτική, λόγω της δημοσιονομικής χαλάρωσης συνεπεία των μέτρων της κυβέρνησης των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας, που θα αφήσουν το υψηλό χρέος της Ιταλίας πιο εκτεθειμένο σε κλυδωνισμούς.

«Μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, ο Fitch αναμένει κάποιο βαθμό δημοσιονομικής χαλάρωσης η οποία θα αφήσει το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της Ιταλίας εκτεθειμένο σε δυνητικούς κλυδωνισμούς και θεωρούμε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι στις δημοσιονομικές προβλέψεις μας έχουν αυξηθεί από την τελευταία αξιολόγησή μας τον Μάρτιο», αναφέρει ο οίκος.

Οι καθοδικοί κίνδυνοι, σύμφωνα με τον οίκο, αποτελούν αποτέλεσμα της «νέας και μη δοκιμασμένης φύσης της κυβέρνησης, τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των εταίρων στην κυβέρνηση συνασπισμού».
 
Παράλληλα, ο οίκος θεωρεί πως ο κίνδυνος αστάθειας της αγοράς θα περιορίσει τον βαθμό δημοσιονομικής επέκτασης που θα συμπληρώσει το όριο του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα που επιβάλλουν οι κοινοτικοί κανόνες για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Θεωρεί ακόμη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα φτάσει το 2,6% του ΑΕΠ το 2020 λόγω της ενίσχυσης της πολιτικής πίεσης για υλοποίηση των μέτρων του Συμφώνου της κυβέρνησης.

Ο οίκος αναμένει αύξηση του δημοσίου χρέους, σε σύγκριση με την προηγούμενη αξιολόγηση, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να υποχωρεί ελαφρώς στο 130,4% του ΑΕΠ το 2020 από το 131,8% που ήταν το 2017. «Αυτό αφήνει την Ιταλία ως μια από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες  που αξιολογεί ο Fitch.

Εξάλλου, θεωρεί ότι η διεύρυνση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και το κόστος έκδοσης νέου χρέους αποδυναμώνει τη δυναμική του χρέους και αφήνει την Ιταλία εκτεθειμένη σε καθοδικούς κινδύνους, μειώνοντας το εύρος αντικυκλικών δημοσιονομικών πολιτικών.

O oίκος εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης 1,2% φέτος, με τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων να υποχωρεί στο 2,7% εν μέρει λόγω της εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Ο Πρόεδρος δεν είναι το πρόβλημά μας

«Πολύ καλό το άρθρο σας αλλά εγώ θα άλλαζα τον τίτλο σε «Ο Πρόεδρος δεν είναι το ΜΟΝΟ πρόβλημά μας». ...»
Yiannos  |  07:41

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση