ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

O Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τουρκίας στο Βα2

Σε ένα αρνητικό θεσμικό πλαίσιο, η εξωτερική θέση της Τουρκίας, το χρέος και οι ανάγκες ανανέωσης χρέους συνεχίζουν να επιδεινώνονται

ΚΥΠΕ

Πιο χαμηλά στα «σκουπίδια» έριξε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, επικαλούμενος την εξασθένιση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της χώρας και τους αυξανόμενους κινδύνους λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της τουρκικής οικονομίας στο Ba2.

«Η κυβέρνηση φαίνεται να επικεντρώνεται σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, εις βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και της οικονομικής μεταρρύθμισης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οίκος.

Σε ένα αρνητικό θεσμικό πλαίσιο, η εξωτερική θέση της Τουρκίας, το χρέος και οι ανάγκες ανανέωσης χρέους συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Πάντως ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών απέρριψε την νέα υποβάθμιση λέγοντας ότι οι αγορές δεν είχαν καμία αντίδραση στην έκθεση τoυ Moody’s. Η τουρκική οικονομία, είπε ο Νατζί Αγκμπάλ, συνεχίζει την τροχιά ανάπτυξης με ισχυρή διάρθρωση και υψηλή ποιότητα στη δημόσια διοίκηση.

Ο οίκος ήδη υποβάθμισε την τουρκική αξιολόγηση στο Βα1, δηλαδή στα σκουπίδια, τον Σεπτέμβριο του 2016 μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Παρά το ότι η τουρκική οικονομία εκτοξεύτηκε το τρίτο τρίμηνο με ρυθμό 11%, ο Moody’s μιλά για την «αποκρυστάλλωση ενός αυξημένου κινδύνου εξωγενών κλυδωνισμών, λόγω του υψηλού ελλείμματος στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, του υψηλότερου εξωτερικού χρέους και των συνακόλουθων αναγκών ανανέωσης χρέους στο πλαίσιο υψηλότερων πολιτικών ρίσκων».

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, λέγοντας ότι θα διατηρήσει αυστηρή πολιτική, λόγω του πληθωρισμού, που έφτασε σε διψήφια νούμερα. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε επανειλημμένως φθηνότερο δανεισμό, για να τονωθεί η οικονομία, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές για πολιτική πίεση στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση