ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο S&P επιβεβαιώνει το «ΑΑΑ» της ΕΚΤ

Επιβεβαίωσε και την βραχυπρόθεση στο «Α-1+»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Standard and Poor’s επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο «ΑΑΑ» και την βραχυπρόθεσμη στο «Α-1+», διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές της.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η σταθερή προοπτική της ΕΚΤ αντικατοπτρίζει την άποψή του ότι οι παράγοντες που υποστηρίζουν την αξιολόγηση - ισχυρή νομισματική ευελιξία και πιστοληπτική ικανότητα των κρατών μελών της Ευρωζώνης - θα διατηρηθούν και στα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον.
 
Σημειώνει, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Τράπεζας εάν παρατηρήσει ότι έχει μειωθεί η ευελιξία της νομισματικής πολιτικής.
 
Ο οίκος θεωρεί ότι η ΕΚΤ διαθέτει ισχυρή λειτουργία και ανεξάρτητη πολιτική η οποία βασίζεται στο Άρθρο 130 της ενοποιημένης έκδοσης της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 30ης Μαρτίου 2010 (Συνθήκη).
 
Περιμένουμε από την τράπεζα να διατηρήσει με επιτυχία τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τονίζει ο S&P και υπογραμμίζει πως αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος πολιτικής της ΕΚΤ όπως είναι η εντολή της που ορίζεται από την Συνθήκη (άρθρο 127) και στηρίζει την επιχειρησιακή της ανεξαρτησία.

Αναφέροντας ότι η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ έχει δοκιμαστεί σε μια σειρά από εξελίξεις από την εισαγωγή του ευρώ, ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να διαδραματίζει "κρίσιμο και αποτελεσματικό ρόλο στη συγκράτηση της οικονομικής κρίσης" που εμφανίστηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και των συνεπειών της.
 
Αναφέρει ότι η πολύ υψηλή ευελιξία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ υποστηρίζεται από το ρόλο που διαδραματίζει το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα και καθεστώς ελεύθερων συναλλαγματικών ισοτιμιών αλλά και της αξιόπιστης και αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.
 
Αναφέρει επίσης ότι η ΕΚΤ εκδίδει το ευρώ, το δεύτερο πιο διαπραγματεύσιμο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο και σημειώνει πως από το τρίτο τρίμηνο του 2017, το ευρώ αντιστοιχούσε περίπου στο 20% των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΔΗΚΟ: Νοσταλγοί της χούντας και του πραξικοπήματος στο ΕΛΑΜ

«Ενω το ΔΗΚΟ νοσταλγει εποχες Καταστροφια τον οποιον εξελεξε προεδρο και εφερε την καταστροφη »
Gamynides  |  16:41

Ενα βακτήριο απειλεί να γίνει σούπερ ιός

«https://tonic.vice.com/amp/en_us/article/d3e8dy/the-std-mycoplasma-genitalium-is-becoming-a-problem»
Paris Kokkinos  |  14:46

Ενα βακτήριο απειλεί να γίνει σούπερ ιός

«Έλεος! Βακτήριο και ιός δεν είναι το ίδιο, δεν μεταλλάσονται από το ένα στο άλλο, και οι ιοί δεν ...»
MyName  |  14:36

ΕΕ: Ο Γιούνκερ παραπατούσε λόγω ισχυαλγίας και όχι αλκοόλ

«Παρακολουθώντας το βίντεο με τον Κον Γιούνκερ όπου περιγράφεται ότι παραπατούσε λόγο ισχιαλγίας μετά ...»
Δρ.Σαββας-Απολλων Χρονης MD Ειδικός Φυσίατρος SPMR- Αθλητίατρος FIMS  |  11:07

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση