ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:42
 

Χλωρακιώτης: Από τη ΣΠΕ Στροβόλου τα δάνειά μου των 18 εκατ. ευρώ

Η κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα Βαρνάβα Κουρουνά επικεντρώθηκε στην Altamira της οποίας είναι διευθυντής.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με έξι πρόσωπα τα οποία έχουν κληθεί να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής συνεχίζεται το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής την τρέχουσα εβδομάδα. Από τις παρουσίες ξεχωρίζει αυτή του Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη Εφόρου Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών ο οποίος παρουσιάστηκε την Τρίτη στις 9 ενώπιον της Ερευνητικής. Επίσης την Τρίτη παρουσιάστηκε και ο Βαρνάβας Κουρουνάς, πρώην Ανώτερου Διευθυντή ΣΚΤ.

Η παρουσία Χλωρακιώτη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής παρουσιάζει ενδιαφέρον μιας και ο πρώην Έφορος Συνεργατισμού θα κληθεί να απαντήσει στα όσα έχουν υποστηρίξει για τον ίδιο άλλα πρόσωπα που πέρασαν από την Επιτροπή. Ωστόσο ο κ. Χλωρακιώτης θα δηλώσει κώλυμα για θέματα που ενδεχομένως να αγγίζουν την πρώτη ποινική υπόθεση για Συνεργατισμό που έχει καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου.

Όπως και ο πρώην γραμματέας της ΣΠΕ Στροβόλου Δημητράκης Σταύρου, αναμένεται πως και ο κ. Χλωρακιώτης θα δώσει το παρών του ενώπιον της Επιτροπής συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του στην ποινική υπόθεση που είναι ένας εκ των κατηγορουμένων.

Συνεχής ενημέρωση

14.00 Τέλος ακροάσεων

13.55 Η κατάθεση του κ. Κουρουνά επικεντρώνεται στην Altamira της οποίας ο μάρτυρας είναι διευθυντής. Η εταιρεία όπως αναφέρθηκε λειτουργεί από το Γενάρη του 2018 και από την πώληση ακινήτων εισέπραξε 72 εκατ. ευρώ και από αναδιαρθρώσεις εξόφληση δανείων πέραν των 900 εκατ. ευρώ. Μετρητά εισπράχθηκαν αναφέρει ο μάρτυρας 202 εκατ. ευρώ. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε επίσης σε μια συνάντηση στη Φρανκφούρτη όπου οι επόπτες τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο της εταιρείας.

13.32 Η ΣΚΤ δεν είχε δυο πολύ σημαντικά εργαλεία στη διάθεσή της για μείωση των ΜΕΔ. Τη μη αποτελεσματική νομοθεσία για εκποιήσεις και το εργαλείο της τιτλοποίησης και πώλησης δανείων που σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο χαρτοφυλάκιο με πολλά και μικρά δάνεια δεν βοηθούσε για μεγαλύτερη μείωση.

13.25 Ο μάρτυρας ερωτηθείς αναφέρεται αναλυτικά στους στόχους που είχαν τεθεί για μείωση των ΜΕΔ. Την περίοδο 2015-2017 έγιναν αναδιαρθρώσεις 3 δις. ευρώ.

13.15 Το 2015 τα ΜΕΔ στη ΣΚΤ ήταν κοντά στο 60% ή 7,3 δισ. ευρώ αναφέρει ο μάρτυρας στην Επιτροπή. Τέλος του 2017 τα ΜΕΔ μειώθηκαν σε 6,4 δισ. ευρώ.

13.00 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Βαρνάβας Κουρουνάς, πρώην Ανώτερος Διευθυντής ΣΚΤ.

Χλωρακιώτης: ΣΠΙ έδινε δάνεια που έληγαν το 2054

12.30 Κατά την διάρκεια της κατάθεσης Χλωρακιώτη, ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε σε επιστολές του πρώην διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη για τα κεφαλαιουχικό έλλειμα της ΣΠΕ Στροβόλου, με την εισήγηση αποξένωσης της ΣΠΕ Στροβόλου από τον Κεντρικό φορέα. Ο κ. Χλωρακιώτης σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Αρέστη είπε πως αν γινόταν κάτι τέτοιο θα έκλεινε από τότε ο Συνεργατισμός.

12.15 Ο κ. Χλωρακιώτης αναφέρεται σε προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ αλλά και προσώπων να παρουσιάσουν τον ίδιο ότι έβαλε τα χέρι του στο θέμα των δανείων. Αναφορά που σχετίζεται με τα προσωπικά του δάνεια. Το σύνολο των δανείων αυτών ήταν περίπου 18 εκατ. ευρώ αναφέρει ο μάρτυρας, σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής, συμπληρώνοντας πως δεν πέτυχε ευνοϊκό επιτόκιο ενώ δόθηκαν εξασφαλίσεις που κάλυπταν τις χορηγίες. Έδωσα ακίνητο για 15 εκατ. ευρώ και πουλήθηκε 19 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια του μάρτυρα έγιναν από τη ΣΠΕ Στροβόλου απαντά ο ίδιος σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής.

12.00 Ο μάρτυρας επιβεβαιώνει πως υπήρχαν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων. ΜΕΔ υπήρχαν και στις εμπορικές τράπεζες σημειώνει. Οι κύριοι λόγοι για τα ΜΕΔ ήταν εξωγενείς. Υπήρχαν λόγοι που προέρχονταν από το εσωτερικό του Συνεργατισμού.

11.45 Ο κ. Χλωρακιώτης σε έντονο ύφος απορρίπτει τα περί εκβιασμού του Συνεργατισμού την περίοδο του 2011 επί προεδρίας Χριστόφια, όταν έδωσε 677 εκατ. ευρώ για αγορά ομολόγου. Απέρριψε δε λέγοντας πως δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση τα όσα είχαν λεχθεί τότε πως ο ίδιος στήριξε τον Χριστόφια. Εμείς επενδύσαμε τα χρήματα, το ίδιο κάναμε και επί προεδρίας Αναστασιάδη το 2013 συμπλήρωσε.

11.30 Για φαινόμενα παρανομιών ή ατασθαλιών η αντίδρασή μας ήταν άμεση, αναφέρει ο μάρτυρας και οι υποθέσεις αυτές κατέληγαν στην Αστυνομία, συμπληρώνει. Σε παρατήρηση του προέδρου ότι γραμματείς είχαν εμπλοκή σε ατασθαλίες και όμως μετείχαν στην Επιτροπεία της ΣΚΤ, ο μάρτυρας απαντά πως θα έπρεπε να βρεθεί ένας άλλος τρόπος. Αυτό έλεγε η νομοθεσία.

11.20 Η Συνεργατική έδωσε δάνεια σε πρωτοφειλέτες που έληγαν το 2054, αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους. Επίσης σε σωματείο 824.000 ευρώ που αποτελούσαν ετήσιες χορηγίες. Ο κ. Χλωρακιώτης δηλώνει άγνοια για τις περιπτώσεις που του υπέβαλε ο κ. Χαραλάμπους.

11.10 Για το θέμα των επιχειρηματικών δανείων, ο κ. Χλωρακιώτης αναφέρει πως αυτά λαμβάνονταν ως προσωπικά για να αποφεύγεται η έγκριση του επιχειρηματικού δανείου από τον Έφορο. Για τα ΜΕΔ ο μάρτυρας αναφέρει πως δεν ήταν φαινόμενο του Συνεργατισμού. Μας ενδιέφερε η αποπληρωμή αλλά μας ενδιέφεραν περισσότερο οι εξασφαλίσεις των δανείων συμπληρώνει.

11.00 Ο έφορος μετά το 1985 δεν είχε εξουσία να επέμβει σε μια ΣΠΙ για τις χορηγίες που ενέκρινε η Επιτροπεία, αναφέρει ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά από τον Γιώργο Χαραλάμπους. Τέτοιο δικαίωμα υπήρχε, συμπληρώνει ο ίδιος, πριν το 1985.

10.30 Διάλειμμα 15 λεπτών

10.15 Ο κ. Χλωρακιώτης δηλώνει άγνοια για γραμματέα ΣΠΙ με δάνεια εκατομμυρίων από Συνεργατισμό.

10.00 Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρεται σε συγκεκριμένες εταιρείες όπου παρουσιάσθηκαν προβλήματα και ατασθαλίες. Ο μάρτυρας απαντά πως εάν παρουσιάσθηκαν κάποια αρνητικά φαινόμενα, την ευθύνη είχαν οι Επιτροπείες.

09.50 Τον Ιούνιο του 2011 η Κεντρική Τράπεζα απέστειλε επιστολή στη ΣΚΤ στην οποία έκρινε τον τότε πρόεδρο της ΣΚΤ Δημητράκη Σταύρου ακατάλληλο και ανεπαρκή να κατέχει τη συγκεκριμένη θέση, αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Ο μάρτυρας απαντά πως ο ίδιος τότε ήταν Γενικός Διευθυντής. Οι αναφορές του προέδρου της Επιτροπής είχαν ως αφετηρία τα προβλήματα που είχαν παρουσιασθεί στη ΣΠΕ Στροβόλου με τεράστια ελλείματα.

09.40 Ο κ. Χλωρακιώτης διαχωρίζει τον κεντρικό φορέα του Συνεργατισμού από τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα. Προς τούτο αναφέρει την εικόνα που παρουσίαζε η ΣΚΤ όταν την παρέλαβε και την αντίστοιχη όταν αποχώρησε, λέγοντας πως η Συνεργατική Τράπεζα είχε πλεονάσματα αρκετών εκατ. ευρώ. Για τις υπόλοιπες εταιρείες ευθύνη είχε ο Έφορος αλλά και η Κεντρική Τράπεζα.

09.30 «Το Μάιο του 2011 το κράτος δεν είχε χρήματα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους. Καλέστηκα τότε στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του ΥΠΟΙΚ Χαρίλαου Σταυράκη και τότε ο Συνεργατισμός δάνεισε το κράτος 677 εκατ. ευρώ». Το ίδιο σκηνικό, όπως αναφέρει ο μάρτυρας, επαναλήφθηκε αργότερα επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη όπου ο Συνεργατισμός ανανέωσε το ομόλογο των 677 εκατ. ευρώ

09.15 Ο μάρτυρας αποδίδει την κατάληξη που είχε ο Συνεργατισμός το 2013 στους εξής λόγους:
-στην κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ
-στα προβλήματα που αντιμετώπιζε το κράτος και
-στις επιπτώσεις που είχε στους πολίτες και την αδυναμία τους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Ο κ. Χλωρακιώτης κάνει λόγο για ασυνεπές κράτος, το οποίο όπως υποστηρίζει όφειλε στον Συνεργατισμό 2 δισ. ευρώ.

09.10 Ο κ. Χλωρακιώτης αναφέρει στην Επιτροπή πως για πέντε χρόνια έχει λοιδορηθεί και κατασυκοφαντηθεί και για το λόγο αυτό θέλει χρόνο για να εκφράσει τις δικές του απόψεις. Το 1979 όταν πήγε στον Συνεργατισμό, όπως υποστηρίζει, βρήκε εταιρείες σε κατάσταση εκκαθάρισης.

09.05 Ο κ. Χλωρακιώτης αναφέρει στην Επιτροπή τα ακαδημαϊκά του προσόντα. Το 1979 ξεκίνησε η εργοδότησή του στον Συνεργατισμό ως Έφορος Συνεργατισμού. Όπως ο ίδιος αναφέρει αποχώρησε από τη ΣΚΤ πριν την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, όμως όπως συμπληρώνει είχαν δρομολογηθεί οι εξελίξεις. Η θέση του Εφόρου το 1979 ήταν να εποπτεύει τις Συνεργατικές Εταιρείες

09.00 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης Εφόρος Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει προς τον μάρτυρα τα ενδεχόμενα κωλύματα που υπάρχουν από το γεγονός ότι ο μάρτυρας είναι κατηγορούμενος σε ποινική υπόθεση για τον Συνεργατισμό.

 

ΣΧΟΛΙΑ

το ότι σεν είσαι στην φυλακή είναι το πρόβλημα αυτού του τόπου....

Αρμαγεδών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

«Άνετος» με το πόδι πάνω στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον

«H Bρετανική αναίδεια στο μεγαλείο της!!! »
knak  |  09:17

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ

«Μακάρι να ήταν η στάση των ΗΠΑ η ίδια και για την `άτακτη` Τουρκία. Δυστυχώς ο πηδηχτούλης Τραμπ δεν ...»
knak  |  09:15

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X