ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οδηγίες για ποινική έρευνα κατά του Ν. Χατζηγιάννη έδωσε ο Γ. Εισαγγελέας

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΟΙκονομικών για τον προϋπολογισμός της Νομικής Υπηρεσίας για το 2019

ΚΥΠΕ

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης επιβεβαίωσε την Τετάρτη δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι δόθηκαν οδηγίες για ποινική έρευνα κατά του τέως Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλα Χατζηγιάννη.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός της Νομικής Υπηρεσίας για το 2019, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «παρόλο που δεν συνηθίζω να αναφέρομαι και να δίνω πληροφορίες σε υποθέσεις που απλώς τυγχάνουν διερεύνησης, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι είδε το φως της δημοσιότητας αυτή η πληροφορία, δεν θα μπορούσα να τη διαψεύσω».

Εξάλλου, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε σε παραπλανητικά δημοσιεύματα, τα οποία ανεβάζουν το κόστος των ερευνών για την οικονομία σε 30 εκ. και 40 εκ. ευρώ. Όπως είπε, η συνολική δαπάνη για στήριξη του ανακριτικού έργου της Αστυνομίας και τις έρευνες για την οικονομία ανέρχεται σε 5,66 εκ. ευρώ για την περίοδο Νοεμβρίου 2013-Νοεμβρίου 2018.

Εξήγησε παράλληλα ότι έξοδα ύψους 22 εκ. ευρώ περίπου για συμβουλευτικές υπηρεσίες «δεν έχουν καμία σχέση με τις ποινικές έρευνες για την οικονομία», αλλά πρόκειται για υπηρεσίες που αγοράζει η Δημοκρατία από ξένους οίκους για να υπερασπιστεί τον εαυτό της από απαιτήσεις δισεκατομμυρίων ενώπιον διαιτητικών δικαστηρίων, όπως αυτή της MIG και της FBME. Τα έξοδα αυτά τα χρεώνεται η Νομική Υπηρεσία, αλλά καταβάλλονται εξ ημισείας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και τη Νομική Υπηρεσία.

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Νομικής Υπηρεσίας, της Κεντρικής Τράπεζας και ξένων οίκων έχουμε επιτύχει την έκδοση δύο αποφάσεων, με τις οποίες έχουν απορριφθεί οι διεκδικήσεις και επιστρέφονται έξοδα 5 εκ. και 3 εκ. ευρώ, συμπλήρωσε. Εντός της επιτροπής, ο κ. Κληρίδης είχε διευκρινίσει νωρίτερα ότι τα 5 εκ ευρώ είναι τα δικαστικά έξοδα που αναμένεται να εισπράξει η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το τέλος του μήνα, μετά την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης της MIG.

Αυτά τα οποία κάποιοι δημοσιεύουν «δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παραπλάνηση» είπε ο κ. Κληρίδης. Πρόσθεσε ότι «είναι καιρός κάποιοι να σταματήσουν την ανεύθυνη και παραπλανητική δημοσιογραφία» και να αρχίσουν παραθέτουν τους πραγματικούς αριθμούς, ώστε να παρέχεται η αναγκαία στήριξη στους θεσμούς «οι οποίοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούν την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε επίσης ότι η διεθνής διαιτησία στην υπόθεση της FBME έχει περατωθεί και αναμένεται ανά πάσα στιγμή η έκδοση της απόφασης.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία συνάρτηση του κόστους των ερευνών και του αποτελέσματος.

Ο κ. Κληρίδης ρωτήθηκε επίσης και για τον επαναπατρισμό τοιχογραφιών που βρίσκονται στην κατοχή της Τασούλας Χατζηττοφή, στη Χάγη, και είπε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι γίνονται διευθετήσεις για επαναπατρισμό».

Η αφυπηρέτησή του

Ερωτηθείς για την ημερομηνία αφυπηρέτησής του, απάντησε ότι ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να τον πληροφορήσουν για την ακριβή ημερομηνία, καθώς υπάρχει κάποιο θέμα μη χρήσης αδειών. «Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα είναι ευτυχείς για την ημερομηνία αυτή», κατέληξε.

Εξάλλου, μιλώντας εντός της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών, ο Γενικός Εισαγγελέας απηύθυνε έκκληση να προχωρήσουν τα θέματα μεταρρυθμίσεων και προσλήψεων ώστε «να καταφέρουμε να φέρουμε τη Νομική Υπηρεσία από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε έναν κανονικό θάλαμο».

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, οι τρεις κύριοι στόχοι που προωθούνται αυτή την περίοδο από τη Νομική Υπηρεσία αφορούν την απάμβλυνση της υποστελέχωσης, τις ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικής φύσεως και την πληρέστερη ανεξαρτησία – αυτονόμηση της Νομικής Υπηρεσίας.

Ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ανεξάρτητος αξιωματούχος και η Νομική Υπηρεσία σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι ανεξάρτητη υπηρεσία, οι νομικοί λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, εξήγησε ο κ. Κληρίδης, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να εξομοιωθούν με τους λειτουργούς της δικαστικής εξουσίας.

Όσον αφορά το σχετικό νομοσχέδιο προς την εκτελεστική εξουσία, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης και παρέμεινε εκκρεμές», ενώ η προτεινόμενη συζήτηση του θέματος της αυτονόμησης της Νομικής Υπηρεσίας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής «φαίνεται να αναστάληκε επ’ αόριστον».

Υποστελέχωση της Νομικής Υπηρεσίας

Ο κ. Κληρίδης έκανε επίσης λόγο για κατακόρυφη αύξηση του όγκου εργασίας και για «συνεχιζόμενη σοβαρή υποστελέχωση» της Νομικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθυστερήσεις στο έργο της.

Είπε ότι έχει προωθηθεί η διαδικασία αποπαγοποίησης των κενών θέσεων και έχει προωθηθεί η διαδικασία πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγών, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί όλες οι κενές θέσεις Εισαγγελέων, Ανώτερων Δικηγόρων και Δικηγόρων της Δημοκρατίας Α’. Ανέφερε επίσης ότι παραμένει η πλήρωση 41 κενών θέσεων Δικηγόρου της Δημοκρατίας, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί.

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή ο Γενικός Εισαγγελέας, τα έξοδα για διεθνείς διαιτησίες κατά την πενταετία Νοεμβρίου 2013- Νοεμβρίου 2018 ανέρχονται σε 22.915.644,64 ευρώ και αφορούν έξοδα νομικών οίκων που εκπροσωπούν την Δημοκρατία, έξοδα εμπειρογνωμόνων για διαιτησίες και έξοδα διαιτητών και διαιτητικών κέντρων.

Επίσης, για την ίδια περίοδο, τα δικηγορικά έξοδα αγωγών στην Ελλάδα ανέρχονται σε 36.359,34 ευρώ ενώ οι ανακρίσεις για την οικονομία κόστισαν συνολικά 5.660.174,35 ευρώ. Σημειώνεται ότι αναμένεται να δοθούν 3 εκ. ευρώ για την αμοιβή επιτυχίας στον δικηγορικό οίκο SKADDEN για τη διαιτησία της MIG.

Ο προϋπολογισμός της Νομικής Υπηρεσίας για το 2019 σημειώνει μείωση κατά 302.392 ευρώ, από 20.478.203 ευρώ σε 20.175.810 ευρώ. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας και του Γραφείου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που το 2019 ανέρχεται σε 634.617 ευρώ, σε σύγκριση με 556.463 ευρώ το 2018.

Ο προϋπολογισμός της Δικαστικής Υπηρεσίας

Στην Επιτροπή Οικονομικών συζητήθηκε ακολούθως ο προϋπολογισμός της Δικαστικής Υπηρεσίας, στην παρουσία του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου, καθώς και του Γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας (ΓΕΝ) και του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΓΕΠ), στην παρουσία της Επιτρόπου Λήδας Κουρσουμπά.

Ο κ. Νικολάτος έκανε λόγο για πισωγύρισμα στην εισαγωγή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης λόγω ακύρωσης της προσφοράς του επιτυχόντος προσφοροδότη, εξέφρασε όμως την ελπίδα ότι το 2019 θα είναι σε θέση να προχωρήσει το θέμα αυτό.

Ο προϋπολογισμός της Δικαστικής Υπηρεσίας για το έτος 2019 προβλέπει δαπάνες ύψους 37.978.781 ευρώ, έναντι 34.363.569 ευρώ του τρέχοντος έτους. Από το σύνολο των δαπανών, ποσό 27.148.851 ή ποσοστό 78,48% αντιστοιχεί σε μισθούς δικαστών και προσωπικού.

Σύμφωνα εξάλλου με σημείωμα της κ. Κουρσουμπά, στους στόχους του ΓΕΝ περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός και βελτίωση της νομοθεσίας και η εναρμόνιση της με διεθνείς συμβάσεις, ιδιαίτερα για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όραμα του ΓΕΠ είναι μια κοινωνία ευαισθητοποιημένη και ενήμερη για την υποχρέωση όλων σχετικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού, προστίθεται.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίασης, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι χάρη στις ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας και με τον τρόπο που χειρίστηκε πολλές υποθέσεις, ο Κύπριος φορολογούμενος γλύτωσε πολλά εκατομμύρια και ενδεχομένως δισεκατομμύρια ευρώ από διεκδικήσεις τρίτων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ είναι θετικό σε οποιοδήποτε αίτημα για στελέχωση της Νομικής Υπηρεσίας, πρόσθεσε ωστόσο, ότι πρέπει να αναλογιστούμε κατά πόσο είναι μόνο αριθμητικό ή και ποιοτικό το ζήτημα.

Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου, είναι αδήριτη ανάγκη να εξοπλίσουμε την Νομική Υπηρεσία με σύγχρονα μέτρα για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά το θέμα της αυτονόμησης, είπε τέλος ότι «είμαστε πλήρως ταυτισμένοι με τον σκοπό αυτό» και ζήτησε να έρθει το συντομότερο ενώπιον της Βουλής του σχετικό νομοσχέδιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση