ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι 27 της ΕΕ εξετάζουν την πρόοδο στο brexit

Παράλληλα θα ψηφίσουν την Δευτέρα για τη μετεγκατάσταση των ΕΜΑ και ΕΒΑ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών, σε μορφή ΕΕ-27, θα συζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit μετά από έξι γύρους συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο του 2017, σύμφωνα με Κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αξιωματούχου για την επερχόμενη συνεδρίαση, ο κύριος διαπραγματευτής της Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, θα ενημερώσει τους υπουργούς για την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι τώρα.

Οι Υπουργοί θα ξεκινήσουν επίσης τις προετοιμασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50) του Δεκεμβρίου, εξετάζοντας το σχολιασμένο σχέδιο ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής.

Οι υπουργοί της ΕΕ των 27 αναμένεται επίσης να ψηφίσουν μάλιστα και για τη μετεγκατάσταση των δύο οργανισμών της ΕΕ που βρίσκονται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο (ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων - EMΑ και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών - EBA). Το Συμβούλιο έλαβε 19 προσφορές από τα κράτη μέλη για την υποδοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και 8 για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Η ψηφοφορία αποτελεί μέρος μιας ειδικής διαδικασίας που εγκρίθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ-27 στις 22 Ιουνίου 2017.

Σε ό,τι αφορά το brexit σύμφωνα με την ενημέρωση του κοινοτικού αξιωματούχου oι Υπουργοί θα συζητήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων του Brexit. Σημειώνεται ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και οι γενικές θέσεις και αρχές της ΕΕ για τις συνομιλίες καθορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι η ΕΕ των 27 θα διατηρήσει την ενότητά της και θα ενεργήσει ως μία κατά τις διαπραγματεύσεις.

Στις κατευθυντήριες γραμμές οι ηγέτες επαναλαμβάνουν την επιθυμία τους να έχουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο και να δηλώνουν ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται σε ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και να εξασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι απόλυτα σαφές για τους 27 "ότι πρέπει να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, πράγμα που σημαίνει ότι οι τέσσερις ελευθερίες είναι αδιαίρετες και δεν μπορεί να υπάρξει α λα καρτ λύση: ένα μη μέλος δεν μπορεί να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και οφέλη με ένα μέλος".

Οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν επίσης τη σταδιακή προσέγγιση των διαπραγματεύσεων. Η πρώτη φάση των συνομιλιών έχει ως στόχο να παράσχει όσο το δυνατόν περισσότερη σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου και να διευθετήσει την απομάκρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στην πρώτη φάση, οι διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση.

Επισημαίνεται ότι το σύνολο των οδηγιών διαπραγμάτευσης για την πρώτη φάση των συνομιλιών που ενέκρινε το Συμβούλιο (άρθρο 50) στις 22 Μαΐου δίνει προτεραιότητα σε ζητήματα που κρίνονται απαραίτητα για την ομαλή απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτά περιλαμβάνουν τα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό και την κατάσταση στην Ιρλανδία.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μεταβατικής περιόδου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (άρθρο 50), οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επιδιώξουν να καθορίσουν μεταβατικές ρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον της ΕΕ. Οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν τους όρους για τέτοιες μεταβατικές ρυθμίσεις. "Πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένες, να έχουν περιορισμένο χρονικό διάστημα και να υπόκεινται σε αποτελεσματικούς μηχανισμούς επιβολής".

Κατέστη μάλιστα σαφές ότι "σε περίπτωση που θα ληφθεί υπόψη μια παρατεταμένη χρονική παράταση του κοινοτικού κεκτημένου, αυτό θα απαιτούσε την εφαρμογή των υφιστάμενων ρυθμιστικών, δημοσιονομικών, εποπτικών, δικαστικών και εκτελεστικών μέσων και δομών".

Τέλος σημειώνεται ότι στις 20 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) συμφώνησε να ξεκινήσει εσωτερικές προετοιμασίες (εντός της ΕΕ των 27) για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών του Brexit. Το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση και οι πιθανές μεταβατικές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν να συζητούνται κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης φάσης, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να αρχίσει πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) κρίνει ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στην πρώτη φάση.

Οι ηγέτες δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν την πρόοδο των συνομιλιών στη συνεδρίασή τους τον Δεκέμβριο του 2017 για να διαπιστώσουν εάν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, την Ιρλανδία και τον οικονομικό διακανονισμό. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) θα εγκρίνει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά το πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση και τις πιθανές μεταβατικές ρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο, σε μορφή ΕΕ-27, μαζί με την Κομισιόν, ως διαπραγματευτής της Ένωσης, ξεκίνησαν από τότε εσωτερικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις για τη δεύτερη αυτή φάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ένα διαπραγματευτικό χαρτί

«Afto to "ksero polla" me iponooumena prepei na stamatisi epitelous!! Edo ke tora me tin kiria afti! ...»
Orgi laou  |  19:37

ΑΚΕΛ: Άστοχη η ενέργεια Ακιντζί να εγείρει θέμα UNFICYP

«Xαιρετισμούς στον μεγάλο στοχαστή Στέφανο Στεφάνου. Πήγαν χαμένα τα ωραία λόγια που μας έλεγε παλιά ...»
knak  |  18:11

Αρχιεπίσκοπος: Οι εκπαιδευτικοί να αφήσουν τους εγωισμούς

«Ο… ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Όντως αναγνωρίζω τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου στον αγώνα για την απελευθέρωση ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:22

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση