ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:59
 

Οι G20 κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για οικονομική ανάπτυξη

Οι ΗΠΑ παραμένουν άκαμπτες ως προς τους επιπρόσθετους δασμούς και απειλούν με κυρώσεις

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ενώ ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις εξακολουθεί, η Ομάδα των Είκοσι (G20) εξέφρασε την Κυριακή στο Μπουένος Άιρες την ανησυχία της ότι θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη, καλώντας σε διάλογο, την ώρα που οι ΗΠΑ παραμένουν άκαμπτες ως προς τους επιπρόσθετους δασμούς που επιβάλλουν κι απειλούν με κυρώσεις.

Οι είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη επισήμαναν την Κυριακή ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι μεν "ισχυρή", αλλά απειλείται "βραχυμεσοπρόθεσμα (...) από την αύξηση των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων".

Η τελική ανακοίνωση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20, το οποίο συνεδρίασε το Σάββατο και την Κυριακή στο Μπουένος Άιρες, κάνει επίσης λόγο περί "ανάγκης να ενισχυθεί ο διάλογος" και να αναληφθούν "ενέργειες για να περιοριστούν οι κίνδυνοι και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη".

Αφού επέβαλε επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, στοχοθετώντας πάνω απ` όλους την Κίνα, βάζοντας φωτιά στο μπαρούτι, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ τώρα απειλεί να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα αλλά και να επιβάλλει κυρώσεις στις χώρες οι οποίες συναλλάσσονται με το Ιράν, ενώ διαμηνύει πως σκοπεύει να περιορίσει δραστικά τις αγορές κινεζικών αγαθών.

Στο Μπουένος Άιρες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν επικύρωσε αυτή την αμφιλεγόμενη πολιτική, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται για προστατευτισμό από μέρους της Ουάσινγκτον.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταβαίνει την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον μαζί με την Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ για συνομιλίες, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν εξαιρέσεις για την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον στους τομείς του εμπορίου και της νομισματικής πολιτικής, υπενθύμισε χθες το στάτους του "συμμάχου" και όχι "του εχθρού" των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Μπουένος Άιρες.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες "θέλουν να έχουν το στάτους του συμμάχου, όχι του εχθρού, αλλά του συμμάχου", επαναλαμβάνοντας τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποκάλεσε την Παρασκευή τους Ευρωπαίους "εχθρούς" επικρίνοντας τη νομισματική τους πολιτική και αφού τους απείλησε με την επιβολή επιπλέον δασμών σε βάρος των ευρωπαϊκών προϊόντων.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σίγουρα υπεύθυνη για τις κυριότερες εμπορικές ανισορροπίες. Το να μας στοχοθετούν είναι ασφαλώς ανάρμοστο" υπογράμμισε ο Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Ευρώπη είναι θύμα παράπλευρων ζημιών στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

"Προσπαθούσε να χτίσουμε γέφυρες" σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Απέναντι στην Ουάσινγκτον, η Γαλλία παίζει ηγετικό ρόλο σε μια Ευρώπη ενωμένη στο ζήτημα του εμπορίου και θα αντισταθεί σθεναρά στη "βαρβαρότητα και στο νόμο της ζούγκλας" που επιβάλλει η Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

"Αρνούμαστε να διαπραγματευτούμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Εναπόκειται στις ΗΠΑ να κάνουν ένα βήμα για να υπάρξει αποκλιμάκωση, να διευθετηθούν όλα αυτά", πρόσθεσε.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ο εμπορικός πόλεμος που μαίνεται εδώ και κάποιους μήνες θα μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν "κατά μισή μονάδα" σε ετήσια βάση. Στο τέλος της G20, απηύθυνε έκκληση για "την επίλυση των εμπορικών συγκρούσεων διαμέσου της διεθνούς συνεργασίας".

Ο Στίβεν Μνούτσιν, ο εκπρόσωπος της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου, προφανώς μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Κάλεσε την Κίνα και την ΕΕ να κάνουν υποχωρήσεις για να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη εμπορική σχέση, λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Τραμπ που κατέταξε στους "εχθρούς" των ΗΠΑ στο πεδίο του εμπορίου αν μη τι άλλο το Πεκίνο, τις Βρυξέλλες και τη Μόσχα.

Στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα οι ΗΠΑ καταγγέλλουν το έλλειμμα 376 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέγραψαν το 2017 και σκοπεύουν να το μειώσουν δραστικά. Η Κυβέρνηση Τραμπ απείλησε να επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς στο σύνολο των εισαγόμενων κινεζικών αγαθών, που είχαν αξία 500 δισεκ. δολαρίων το 2017.

Στη συνέντευξη Τύπου στο κλείσιμο της G20, ο Μνούτσιν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θέλει ένα "πιο ισορροπημένο εμπόριο" και αξίωσε να παραχωρηθεί "η ίδια πρόσβαση για τις αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα με αυτή που απολαύουν οι κινεζικές εταιρείες στις ΗΠΑ".

Το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ετοιμάζεται να αρχίσει "τον χειρότερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία" κι έχει ήδη αντιδράσει επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Οι κινέζοι απεσταλμένοι δεν έκαναν καμιά δήλωση στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της G20 Finances.

Τα μέρη φάνηκαν να επιμένουν στις θέσεις τους στο Μπουένος Άιρες. Απέναντι στην πολιτική America First ("Πρώτα η Αμερική") της Ουάσινγκτον, οι άλλες χώρες εμφανίστηκαν περίπου σαν οι δεκαεννέα απόστολοι της πολυμερούς συνεργασίας.

Το τελικό ανακοινωθέν κάνει πάντως λόγο περί προόδων στο πεδίο της φορολόγησης του ηλεκτρονικού εμπορίου και το πλαίσιο των νέων ψηφιακών νομισμάτων, η "κρυπτονομισμάτων", στην ορολογία των παροικούντων την ψηφιακή Ιερουσαλήμ.

Η σύνοδος των αρχηγών των κρατών της G20 πρόκειται να διεξαχθεί στα τέλη του Νοεμβρίου στο Μπουένος Άιρες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται εκεί, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησής του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Περιμένοντας την kolotoumba του Μπόρις Τζόνσον

«Κύριε Τζόνσον μπήκατε στην ΕΕ με στόχο τη διάλυσή της, τώρα σας παρακολουθούμε να αυτοδιαλύεστε. Ειλικρινά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:10

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

«Εχω κάνει εισήγηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να συγχρηματοδοτήσει το γενικο σχέδιο υγείας γιατι το ...»
Marios  |  15:18

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X