ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι Ιάπωνες θέλουν να ξορκίσουν το φάσμα της εργασιακής εξάντλησης

Φαίνεται ότι η αξιοπρεπής διαβίωση τίθεται υπεράνω των οικονομικών απολαβών στην Ιαπωνία

Kathimerini.gr

Τη νέα γενιά εργαζομένων στην Ιαπωνία δεν την προβληματίζει μόνον το ύψος των αποδοχών της, αλλά κυρίως οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται. Φαίνεται ότι η αξιοπρεπής διαβίωση τίθεται υπεράνω των οικονομικών απολαβών, σε μια χώρα όπου πέρυσι κατεγράφησαν διακόσιοι θάνατοι εξαιτίας της υπερκόπωσης. Το δημογραφικό πρόβλημα που είναι, επίσης, υπαρκτό στην Ιαπωνία σε συνδυασμό με τη βελτίωση της οικονομικής προοπτικής της χώρας, έπειτα από χρόνια στασιμότητας έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερα περιθώρια επιλογών στους νέους υποψήφιους εργαζομένους.

Προσφέρονται 1,62 θέσεις εργασίας ανά υποψήφιο – πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφορά εργασίας που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία την τελευταία 44ετία. Παρ’ όλα αυτά, οι πραγματικοί μισθοί έχουν συρρικνωθεί τα πέντε από τα τελευταία έξι χρόνια, παρότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 2,4% πλησιάζοντας το χαμηλό 25ετίας.

Αυτό συμβαίνει διότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων τέθηκαν και άλλα θέματα, επισημαίνει το Reuters. Το ευέλικτο ωράριο εργασίας, τα προνοιακά επιδόματα και η επιδότηση ενοικίου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τους νέους εργαζομένους. Παρότι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εδώ και καιρό αυτά τα θέματα είναι ενταγμένα στις συμβάσεις των εργαζομένων, στην Ιαπωνία αρχίζουν να εντάσσονται τον τελευταίο καιρό. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota άνοιξε μονάδα φροντίδας για τα παιδιά των υπαλλήλων μόλις τον Απρίλιο. «Οι ιαπωνικές εταιρείες αρχίζουν να γίνονται πιο ευέλικτες για το πού και πότε εργάζεσαι», σχολιάζει ο Τοσιάκι Ματσουμότο, διευθύνων σύμβουλος της HR Resources, με συμβουλευτικό ρόλο στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Η αυτοκτονία της 24χρονης Ματσούρι Τακασάρι τον Απρίλιο του 2015 έφερε στο φως της δημοσιότητας τα θύματα του «καρόσι», δηλαδή του υπερβολικού άγχους εξαιτίας της εξαντλητικής εργασίας. Λίγους μήνες πριν αποβιώσει, είχε εργαστεί περισσότερες από 100 υπερωρίες. Είχε προηγηθεί ο θάνατος της 31χρονης Μίβα Σάντο από έμφραγμα προ διετίας. Πέρυσι, οι ιαπωνικές αρχές διαπίστωσαν πως λίγο πριν από τον θάνατό της είχε κάνει 159 υπερωρίες μέσα σε έναν μήνα. Επειτα από τέτοια περιστατικά, οι Αρχές στην Ιαπωνία επέβαλαν ως όριο για την υπερωριακή εργασία τις 60 ώρες. Οπως δηλώνει η 24χρονη Μασάκι Χαράντα στο πρακτορείο Reuters, «προτιμώ τις ώρες ευέλικτης εργασίας, παρά να κερδίζω περισσότερα χρήματα». «Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν στους εργαζομένους δωρεάν γεύματα ή επιδότηση ενοικίου, για να μειώσουν τον χρόνο μετάβασης από την κατοικία στην εργασία», σχολιάζει ο κ. Ματσουμότο της HR Resources.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση