ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ΗΠΑ εξουδετερώνουν τη μείωση πετρελαίου από ΟΠΕΚ και Ρωσία

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Εχοντας ήδη αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη στην παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως, οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν περαιτέρω την ηγετική τους θέση στην αγορά «μαύρου χρυσού» στη διάρκεια του 2019.

Ετσι η μοναδική πλέον υπερδύναμη θα αποτελέσει και τον πρωταρχικό παράγοντα που θα καθορίσει τις τιμές στην αγορά πετρελαίου. Στις εκτιμήσεις αυτές καταλήγει η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για το 2019, που έρχεται να επιβεβαιώσει την παγκόσμια κυριαρχία της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου.

Η έκθεση έχει συνταχθεί μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να μειώσουν την παραγωγή τους το 2019. Μια απόφαση που δεν φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο της για στήριξη των τιμών του «μαύρου χρυσού». Και ο λόγος είναι ότι την όποια μείωση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία στην παγκόσμια αγορά υπερκαλύπτει, και με το παραπάνω, η παραγωγή αμερικανικού αργού.

Τη στιγμή που δινόταν χθες στη δημοσιότητα η έκθεση της ΙΕΑ, το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 52,62 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 61,74 δολάρια το βαρέλι. Σχολιάζοντας τη ριζική ανατροπή που έχει επιφέρει στον ενεργειακό χάρτη η παραγωγή αμερικανικού αργού, η ΙΕΑ υπογραμμίζει πως ενώ οι άλλοι δύο γίγαντες του πετρελαίου, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, μείωσαν την παραγωγή τους, οι ΗΠΑ την αυξάνουν διαρκώς.

Οπως τονίζει, στη διάρκεια του 2018 είδαμε να σημειώνεται πρωτοφανής αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Κάτι ανάλογο εκτιμά πως θα συμβεί και στη διάρκεια του 2019 και διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή της για αύξηση της παραγωγής κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2018 και κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019.

Λίγες ώρες προτού δοθεί στη δημοσιότητα η εν λόγω έκθεση, το μηνιαίο δελτίο του ΟΠΕΚ φέρει την παραγωγή του να έχει μειωθεί κατά 751.00 βαρέλια την ημέρα, περίπου στα 31,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Τα στοιχεία αυτά συνάδουν με την εκτίμηση της ΙΕΑ πως, στα μέσα του έτους, η παραγωγή αμερικανικού αργού θα υπερβαίνει την παραγωγική δυνατότητα οποιασδήποτε από τις δύο παραδοσιακές υπερδυνάμεις του κλάδου, είτε της Σαουδικής Αραβίας είτε της Ρωσίας.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που η ΙΕΑ αναφέρεται στην «εντεινόμενη επιρροή» των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Τα τελευταία χρόνια, από το 2014 και μετά, και καθώς αυξανόταν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η διεθνής υπηρεσία μιλούσε επανειλημμένως για τον αμερικανικό παράγοντα που θα θέσει υπό αμφισβήτηση το μερίδιο παγκόσμιας αγοράς της ντε φάκτο ηγετικής δύναμης του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και της εκτός ΟΠΕΚ Ρωσίας.

Δεδομένου ότι η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου έφτασε το περασμένο έτος στο άνευ προηγουμένου ρεκόρ των 11,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα, μοιραία έχει οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών του αργού. Εξώθησε, έτσι, τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους με τη Ρωσία και να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο μείωση της παραγωγής τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου.

Το εμπάργκο

Είχε, πάντως, προηγηθεί άνοδος των τιμών το φθινόπωρο, με το Brent να βρίσκεται στα 86,29 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε αναμενόταν η επαναφορά του εμπάργκο κατά της Τεχεράνης από την Ουάσιγκτον και ο νέος αποκλεισμός του ιρανικού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά. Μεσολάβησε, όμως, η απόφαση της Ουάσιγκτον να παραχωρήσει εξαιρέσεις από το εμπάργκο σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και οι τιμές άρχισαν να διολισθαίνουν ξανά. Οπως επισημαίνει η ΙΕΑ, η πορεία της παραγωγής του Ιράν παραμένει σημαντικός παράγων. Σε ό,τι αφορά την επιτυχία της συμφωνίας ΟΠΕΚ - Ρωσίας, η ΙΕΑ επισημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή της αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσον η Ρωσία θα παραμείνει δεσμευμένη από την προσέγγιση με το διεθνές καρτέλ «μαύρου χρυσού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση