ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όσα γνωρίζουμε για την Εστία μέχρι σήμερα

Την δημιούργησε το «σπάσιμο» του Συνεργατισμού - Θα διαχωρίσει καλοπληρωτές από κακοπληρωτές

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το δικό της «προαπαιτούμενο» ως ένας άλλος διεθνής δανειστής έθεσε η Βουλή των Αντιπροσώπων την κατάθεση από το Υπουργείο Οικονομικών κατεπειγόντως το Σχέδιο που θα προστατεύει την κύρια κατοικία των ευάλωτων ομάδων, γνωστό ως Εστία.

Οι Βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών θα έχουν ενώπιον τους από την Τρίτη 3 Ιουλίου το πολυσυζητημένο Σχέδιο Εστία, αυτό που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην προεκλογική του για τις Προεδρικές του 2018. Έξι μήνες έπειτα από πολλές τραπεζικές εξελίξεις που είχαν ως αποτέλεσμα την απορρόφηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα, η Βουλή θα μελετήσει το περιεχόμενο της λεγόμενης Εστίας που απασχόλησε τον Τύπο όλο το διάστημα. Ομολογουμένως, ο Συνεργατισμός και η Εστία μονοπώλησε το ενδιαφέρον.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν θα υπήρχε Εστία εάν δεν είχε δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής σε καλή και κακή τράπεζα, αφού η Ελληνική απέκτησε μόνο το καλό της κομμάτι. Η Εστία θα καταφέρει δύο πράγματα. Πρώτον να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας σε ευάλωτους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, αλλά ταυτόχρονα θα διαχωρίσει όσους δεν μπουν κάτω από την «ομπρέλα» της σε κακοπληρωτές Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Πρόσθετα, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, η Εστία θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στον Φορέα Διαχείρισης Δανείων που θα δημιουργηθεί με τη «μαγιά» από το κακό κομμάτι του Συνεργατισμού.

Η λειτουργία της

Πως όμως θα λειτουργεί η Εστία; Σύμφωνα πάντα με την μέχρι τώρα πληροφόρηση (αναμένοντας το τελικό Σχέδιο την Τρίτη), θα μπούν σε ένα είδους πρόγραμμα οι δανειολήπτες που έχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, με εξασφάλιση την πρώτη τους κατοικία ή μικρή επαγγελματική στέγη, η οποία θα πρέπει να είναι κάτω των 350.000 ευρώ.

Το κράτος θα καταβάλει -μέσω μιας αναδιάρθρωσης με το εκάστοτε πιστωτικό ίδρυμα- το 1/3 της δόσης, ώστε να παρακινεί τον δανειολήπτη να πληρώσει και αυτός με τη σειρά του τη δόση που θα έχει καθοριστεί. Στην Επ.Οικονομικών τονίστηκε όμως πως ο δανειολήπτης αυτός θα μπει κάτω από την «ομπρέλα» της Εστίας αφού δεν έχει υπέρογκο δάνειο, αλλά και δηλωθέν εισόδημα κάτω από κάποιο συγκεκριμένο όριο. Στην αρχή θα μπουν στο πρόγραμμα Εστία τα δάνεια της Συνεργατικής Κυπριακής και έπειτα θα ακολουθήσουν και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Διότι όχι, δεν θα είναι πρόνοια μόνο για το Συνεργατισμό.

Δύο στρατόπεδα

Χωρίζοντας όμως τις ευάλωτες ομάδες που έχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, θα απομείνουν οι κατηγορίες δανειοληπτών που δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση να μην εξυπηρετούν τα δάνεια τους. Εκεί εκτιμά η «Κ» πως θα λάβει και την περιβόητη απάντησή της η Βουλή, που αναζητεί σε τόσες συνεδρίες από το Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα, τον Σύνδεσμο Τραπεζών και άλλους φορείς να δώσουν στοιχεία για τους κακοπληρωτές. Πόσοι υπάρχουν και για τι ποσά αναφέρονται όλο αυτό το διάστημα όσοι τους κατηγορούν για μη συνεργασία τους με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Δεν είναι οι βλάκες της παρέας

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας Επιτροπής Οικονομικών τη Δευτέρα 2 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου έστειλε το μήνυμα προς τους συνεπείς δανειολήπτες αναφορικά με το Σχέδιο Εστία, αναφέροντας τα εξής: «δεν θέλω να νοιώθουν ότι είναι οι βλάκες της παρέας και ότι υπάρχουν κάποιοι έξυπνοι σε εισαγωγικά για να εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες του συστήματος να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, να κάνουν μια ποιοτικά αναβαθμισμένη ζωή και οι συνετοί να μένουν σε μικρά διαμερίσματα και όλοι αυτοί οι έξυπνοι να εκμεταλλεύονται το σύστημα και το λογαριασμό της χλιδής τους να τον στέλνουν στους μη προνομιούχους πολίτες».

Κοντά Χάρης - Νικόλας

Αναφορικά με το Σχέδιο Εστία, Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, φάνηκε ότι ταυτίζονται οι απόψεις τους. Ο κ. Γεωργιάδης αποδέχτηκε τις εισηγήσεις που έκανε ο κ. Παπαδόπουλος μετά από την συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη το πρωί της Δευτέρας 2 Ιουλίου. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρέθεσε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του, ενώ εκτός ότι μετέφερε τις εισηγήσεις του για τα νομοσχέδια που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρότινε και τους όρους που πρέπει να έχει το Σχέδιο Εστία.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το ΔΗΚΟ εκτιμά πως οι πρόνοιες του Σχεδίου θα πρέπει να αφορούν μια σημαντική μερίδα δανειοληπτών και ιδιαίτερα καλόπιστους δανειολήπτες που συγκαταλέγονται ανάμεσα στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Συγκεκριμένα:

  • Εκτιμά πως το πρόγραμμα θα πρέπει να αφορά κατά το ελάχιστο οικίας και ακίνητα αξίας €350.000 και κάτω.
  • Τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια θα πρέπει να είναι ευέλικτα και να λαμβάνουν υπόψη την αβεβαιότητα της αγοράς εργασίας. Κατά το ελάχιστο θα πρέπει να προστατεύονται δανειολήπτες με εισοδήματα κάτω των €50.000 το χρόνο.
  • Το επιδοτούμενο επιτόκιο θα πρέπει να έχει ανώτατο όριο, καθώς το κράτος αναλαμβάνει το ρίσκο επιδότησης του, επομένως αυτό το ρίσκο πρέπει να είναι διευκρινισμένο.

Περιμένει η Ελληνική

Τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ όπως και η Εστία μπήκαν εκτάκτως για συζήτηση από τη Βουλή ώστε να δώσουν την έγκρισή τους στο Σχέδιο Εγγύησης Δανείων (Asset Protection Scheme) που απορρέει από τη συμφωνία της ΣΚΤ με την Ελληνική Τράπεζα. Δίχως τη συζήτηση των νομοσχεδίων αυτών, οι Βουλευτές έθεσαν το δικό τους βέτο για την επίμαχη έγκριση του Asset Protection Scheme.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση