ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Όχι ΥΠΟΙΚ σε μείωση του προστίμου σε λογαριασμούς ΣΑ

Προς τροποποίηση του νόμου κινείται η Βουλή προκειμένου να μειώσει το ποσοστό επιβάρυνσης απλήρωτων λογαριασμών των Συμβουλίων Αποχέτευσης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με διαφωνία Υπουργείου Οικονομικών και πλειοψηφίας της Βουλής έχει σημαδευτεί μια προσπάθεια να μειωθεί σημαντικά το ποσοστό επιβάρυνσης που επιβάλλουν τα Συμβούλιο Αποχετεύσεων σε λογαριασμούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν εξοφλούνται εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου πληρωμής. Η κίνηση που έχει εκδηλωθεί στη Βουλή προκειμένου να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία και να γίνει πιο ελαστική για αμελείς καταναλωτές δεν βρίσκει σύμφωνο το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θεωρεί ότι στην περίπτωση που η Βουλή προχωρήσει σε μείωση των προστίμων που επιβάλλονται υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί αύξηση των απλήρωτων τιμολογίων των Συμβουλίων Αποχέτευσης. Από την άλλη, η Βουλή θεωρεί ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό επιβάρυνσης του 20% που επιβάλλεται σε όσους λογαριασμούς δεν πληρωθούν στην ώρα τους, άποψη με την οποία φαίνεται να συμφωνούν τα Συμβούλια Αποχετεύσεων. Προκειμένου το όλο θέμα να προχωρήσει με συναινετικές διαθέσεις ενώπιον της Βουλής έχουν κατατεθεί δυο προτάσεις (με ελάχιστες διαφορές) οι οποίες συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία προκειμένου να περάσουν από την Ολομέλεια και να καταστούν νόμος.

Η πρόταση της Βουλής

Η πρόταση νόμου επί της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την κατάθεση τροποποιημένων προτάσεων κατατέθηκε από πλευράς ΑΚΕΛ και προνοεί τη μείωση του ποσοστού επιβάρυνσης από 20% σε 9%. Με την εν λόγω πρόταση νόμου τροποποιείται ο περί Αποχετευτικών Συστημάτων Νόμος με απώτερο σκοπό την διευκόλυνση των πολιτών στην πληρωμή των οφειλών δεδομένης της οικονομικής κρίσης. Επί της πρότασης ΑΚΕΛ τα Συμβούλια Αποχετεύσεων κατάθεσαν εισήγηση με βασική φιλοσοφία να καλύψει τις περιπτώσεις εκείνες που η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε άρνηση, αλλά σε αμέλεια του οφειλέτη. Στο πνεύμα να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία τα Συμβούλια Αποχετεύσεων πρότειναν το ποσοστό επιβάρυνσης πέρα από την τελευταία προθεσμία πληρωμής να καθορισθεί στο 5% επί του οφειλόμενου ποσού. Επιβάρυνση, η οποία θα έχει χρονική διάρκεια τριών μηνών. Στην περίπτωση που και πάλι οι οφειλές θα παραμένουν σε εκκρεμότητα το ποσοστό επιβάρυνσης θα ανέρχεται στο 15% και πάλι επί του αρχικού ποσού της οφειλής. Στις εν λόγω εισηγήσεις, όπως τονίζεται, συσσωρευτικά η πρόσθετη επιβάρυνση δεν θα ξεπερνά το 20%. Τα Συμβούλια Αποχετεύσεων θεωρούν ότι με την πρότασή τους επιτυγχάνεται ο στόχος για εξόφληση των οφειλών, ενώ το ποσοστό επιβάρυνσης δεν χάνει τον αποτρεπτικό του χαρακτήρα. Τονίζεται δε ότι τα Συμβούλια δεν είναι κερδοσκοπικοί οργανισμοί για να επιβάλλουν τόκους σε καθυστερημένες οφειλές. Στην πρόταση των Συμβουλίων δεν διαφοροποιείται η νομοθεσία που διέπει τους λογαριασμούς των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας όπου το ποσοστό επιβάρυνσης παραμένει στο 20%. Η τελευταία πρόταση για διαμόρφωση του σχετικού νόμου προέρχεται από την Συμμαχία και την ΕΔΕΚ και ουσιαστικά η μόνη διαφοροποίηση με αυτή των Συμβουλίων Αποχετεύσεων αυξάνεται η προθεσμία των τριών σε τέσσερις μήνες.

Αρνείται το ΥΠΟΙΚ

Με επιστολή ημερομηνίας 12 Απριλίου 2017 προς την Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών εκφράζει την διαφωνία του με οποιαδήποτε μείωση του ποσοστού επιβάρυνσης και κατά συνέπεια με την προτεινόμενη νομοθετική τροποποίηση για τις περιπτώσεις καταναλωτών που δεν προβαίνουν σε έγκαιρη διευθέτηση των οφειλών τους. Το ΥΠΟΙΚ στην επιστολή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των κινήτρων μη έγκαιρης συμμόρφωσης με ενδεχόμενο, όπως επισημαίνεται, την αύξηση των μη συμμορφούμενων πολιτών με οφειλές και κατά συνέπεια επηρεασμό της οικονομικής ευρωστίας των Συμβουλίων Αποχετεύσεων. Το ΥΠΟΙΚ υπενθυμίζει ότι οι επιβαρύνσεις για οφειλές προς το κράτος κυμαίνονται γύρω στο 20% ούτως ώστε να καθίσταται αποτρεπτική η πρακτική μη έγκαιρης διευθέτησης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων. Το ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται αρνητικό και με την εισήγηση για κατάθεση των προϋπολογισμών των Συμβουλίων στην Βουλή για μελέτη και ψήφιση. Το ΥΠΟΙΚ προειδοποιεί ότι η υιοθέτηση μιας ανάλογης διαδικασίας θα αυξήσει τον διοικητικό φόρτο εργασίας Συμβουλίων και εκτελεστικής εξουσίας δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή διεκπεραίωση των εργασιών των Συμβουλίων Αποχέτευσης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση