ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γ. Δημητρίου: Η συμφωνία ΣΚΤ-Ελληνικής απέτρεψε τα χειρότερα

Διπλάσια τα δάνεια της ΣΚΤ το 2013 από τις υπόλοιπες τράπεζες, τόνισε στην Ερευνητική Επιτροπή προηγουμένως ο κ. Συρίχας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ως προπομπός της παρουσίασης Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής που διερευνά τα αίτια κατάρρευσης του Συνεργατισμού μπορεί να θεωρηθεί η εμφάνιση τριών λειτουργών της Κεντρικής Τράπεζας που παραουσιάστηκαν στο «Φιλοξενία». Μια εξέλιξη η οποία ουσιαστικά καταδεικνύει πως το έργο της Επιτροπής Αρέστη έχει εισέλθει στην τελική ευθεία.

Γιώργος Συρίχας, πρώην Εκτελεστικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, Διευθυντής Εποπτείας, και Κωνσταντίνος Ηροδότου, Εκτελεστικός Σύμβουλος, κλήθηκαν και παρουσιάστηκαν την Τετάρτη στην Ερευνητική Επιτροπή.

Η παρουσία των τριών προσώπων έριξε περισσότερο φως για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Συνεργατισμό πριν το 2014, χρονιά κατά την οποία το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου τέθηκε υπό την ομπρέλα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Συνεχής ενημέρωση

15.00 Τέλος της ακροαματικής διαδικασίας

14.25 Οι δυο εκτελεστικοί σύμβουλοι που υπάρχουν υποβοηθούν το έργο του Διοικητή της ΚτΚ τα καθήκοντα, όπως τα περιγράφει ο κ. Ηροδότου. Ο ίδιος έδινε ενημέρωση για θέματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ευρύτερα, αναφέρει ερωτηθείς σχετικά. Ως ΔΣ ΚτΚ υπήρχε επαφή με την Επιτροπεία η διοίκηση ΣΚΤ για έκφραση ανησυχίας κυρίως για ζητήματα διακυβέρνησης συμπληρώνει ο μάρτυρας. Οι περισσότερες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν για το θέμα των κόκκινων δανείων.

14.15 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Κωνσταντίνος Ηροδότου, Εκτελεστικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

14.00 Διάλειμμα

Γ. Δημητρίου: Η συμφωνία ΣΚΤ-Ελληνικής απέτρεψε τα χειρότερα, κούρεμα ή εκκαθάριση

13.50 Υπήρχε και το θέμα της Altamira στο οποίο, όπως ειπώθηκε από το μάρτυρα, υπήρξε καθυστέρηση. Έπρεπε το θέμα των ΜΕΔ να είχε ξεκινήσει δυο χρόνια πριν, δηλαδή το 2016. Σε αυτό το σημείο ο μάρτυρας σημείωσε πως πέρα από το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης ήταν και η κατάσταση που βρήκαν πριν το 2013. Μόλις το 2017 ο Συνεργατισμός κατάφερε να αποκτήσει κοινά επιτόκια. Ακόμα και τα 18 ΣΠΙ είχαν διαφορετικά επιτόκια σημειώνει ο μάρτυρας.

13.40 Όταν αυξήθηκε η πίεση από SSM οι της ΣΚΤ ανταποκρίθηκαν, αναφέρει ο μάρτυρας, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των ΜΕΔ ΚΑΤΆ 1 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζητά σχόλιο από το μάρτυρα για απόψεις που έχουν ακουστεί στην Επιτροπή ότι η Εποπτική Αρχή έκλεισε τη ΣΚΤ. Δεν υπάρχει λόγος που ο Επόπτης να επιθυμεί το κλείσιμο μιας τράπεζας, απαντά ο κ. Δημητρίου, συμπληρώνοντας πως αυτό που ενδιαφέρει τον Επόπτη είναι να μην υπάρχουν προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα.

13.30 Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚτΚ είχε ενημερωθεί για τις ανησυχίες της Εποπτικής Αρχής για τη σύνθεση του Συμβουλίου της ΣΚΤ, η οποία ήταν η μοναδική από τις 120 τράπεζες υπό την εποπτεία του SSM, από την οποία ζητήθηκαν επιπρόσθετα κεφάλαια λόγω σοβαρών προβλημάτων στην εταιρική διακυβέρνηση ασκώντας έτσι πίεση, αναφέρει ο μάρτυρας.

13.15 Υπήρχαν παρεμβάσεις στο έργο μελών της διοικητικής ομάδας της ΣΚΤ αναφέρει ο κ. Δημητρίου κάνοντας αναφορά στον Νικόλα Χατζηγιάννη όταν ήταν πρόεδρος της ΣΚΤ και μετά γενικός διευθυντής

13.10 O πρόεδρος της Επιτροπής ζητά από τοn μάρτυρα να σχολιάσει παραιτήσεις στελεχών από ΣΚΤ. Η παραίτηση Μάριου Κληρίδη ήταν απώλεια για ΣΚΤ, αναφέρει ο μάρτυρας. Ήταν από τους λίγους ικανότατους τραπεζικούς και δεν ήταν δουλειά μας να τον μεταπείσουν απαντά σε παρατήρηση του προέδρου της Επιτροπής ο μάρτυρας. Για τον Τάκη Ταουσιάνη είπε πως αντιμετώπιζε δυσκολίες στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Υπήρχε ανησυχία στην Εποπτική Αρχή για το ΜΕΔ και την επικερδότητα της ΣΚΤ

12.50 Ο πρόεδρος διαβάζει από σημείωμα της Χρυστάλλας Γιωρκάτζης προς τον ΥΠΟΙΚ με θέμα το σχέδιο αναδιάρθρωσης και στο ενδεχόμενο ενοποίησης στην περίπτωση που απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Στον εν λόγο σημείωμα η κ. Γιωρκάτζη επισημαίνει πως το έργο που έχει παραχθεί στην ΣΚΤ δεν είναι ικανοποιητικό και στην πρόθεση για βοήθεια εάν υπάρχουν αδυναμίες στην ηγετική ομάδα. Η Διοικήτρια επισημαίνοντας το ενδεχόμενο πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων από ενδεχόμενες συγχωνεύσεις ΣΠΙ, παρότρυνε την ηγεσία της ΣΚΤ να πείσει ότι το μοντέλο του Συνεργατισμού μπορούσε να λειτουργήσει. Ο μάρτυρας σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις αναφέρει πως ήταν πολύ μεγάλες από τη Συνεργατική Συνομοσπονδία και πολιτικά κόμματα.

12.40 Ο μάρτυρας ερωτηθείς αναφέρεται σε μια συνάντηση τον Ιούλιο του 2014 στην παρουσία του ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη, στην οποία παρουσιάσθηκαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ΣΚΤ στον κομμάτι της εταιρικής διακυβέρνησης και των ΜΕΔ. Στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, τα προβλήματα ξεκινούσαν από τον τρόπο διορισμού των μελών της Επιτροπείας κάτι που αντιλαμβανόταν και ο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ο μάρτυρας.

12.30 Ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβάζοντας απόσπασμα από έκθεση, ρωτά τον μάρτυρα για παρεμβάσεις στο έργο της ΚτΚ. Ο κ. Δημητρίου απαντά πως υπήρχαν καταγγελίες από το προσωπικό της ΚτΚ για πιέσεις και πολιτικές παρεμβάσεις. Εκ των πραγμάτων, συμπληρώνει, υπήρχαν παρεμβάσεις αν ληφθεί υπόψη ότι ο διορισμός στην ΚτΚ γινόταν από την κυβέρνηση και η επικύρωση από τη Βουλή.

12.20 Προς υποβοήθηση της Επιτροπής θα παραδοθούν κάποια κείμενα, αναφέρει ο κ. Δημητρίου, ο οποίος περιγράφει τα καθήκοντά του μέχρι το 2014 που ανάλαβε εποπτικό ρόλο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM). Η ΚτΚ συμμετέχει στην λειτουργία του SSM. Οργανικά, όπως αναφέρει ο μάρτυρας, ο ίδιος ανήκει στην ΚτΚ αλλά συνάμα μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα για τον SSM. Ο κ. Δημητρίου αναφέρεται στο υλικό που αφορά την περίοδο μετά το 2014 όπου διεξάγονται διαβουλεύσεις για να παραδοθούν στην Επιτροπή. Παρά ταύτα όπως αναφέρει στην Επιτροπή, θα βοηθήσει το έργο της εντός στο πλαίσιο που του επιτρέπεται.

12.15 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Γιάγκος Δημητρίου, Διευθυντής Διεύθυνσης Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

11.45 Διάλειμμα

Συρίχας: Διπλάσια τα δάνεια της ΣΚΤ το 2013 από τις υπόλοιπες τράπεζες

11.25 Οι τράπεζες είχαν ένα βουνό, ο Συνεργατισμός δυο για να επιλύσουν τα κόκκινα δάνεια, αναφέρει ο κ. Συρίχας για τα ΜΕΔ

11.20 Η Επιτροπή ρωτά τον μάρτυρα για το ποιος ευθύνεται για την μη επίλυση των ΜΕΔ. Η πολιτεία γενικότερα και εμείς μέσα, ήταν η απάντησή του. Εάν κοιτάζαμε τις έρχεται να μας βρει θα προχωρούσαμε στις αναγκαίες αλλαγές. Όταν δεν πληρώνονται τα δάνεια κάποιος θα τα πληρώσει συμπλήρωσε.

11.15 «Όταν έλεγα στους τεχνοκράτες της Τρόικα για τη δημιουργία ενός εξω-τραπεζικού φορέα διαχείρισης ΜΕΔ ήταν αρνητικοί, χωρίς να δίνουν πολλές εξηγήσεις», αναφέρει ο κ. Συρίχας.
Άρα αν γινόταν τότε, αυτός ο εξω-τραπεζικός φορέας για ΜΕΔ ο Συνεργατισμός θα σωζόταν είναι η ερώτηση της Επιτροπής; «Ο Συνεργατισμός δεν είχε μόνο τα ΜΕΔ ως σοβαρό πρόβλημα είχε και πολλά άλλα» ήταν η απάντηση. Πρόσθεσε δε πως το μνημόνιο δεν έδινε ολοκληρωμένη λύση για τα ΜΕΔ και δεν απαντούσε πλήρως σε όλα τα ερωτήματα και κυρίως για το καυτό θέμα για το μέλλον του Συνεργατισμού. Ποιός θα ήταν ο ρόλος, το επιχειρηματικό τραπεζικό μοντέλο που θα ακολουθούσε ακόμα και αν έφευγαν τα ΜΕΔ. Θα ήταν άλλη μια τράπεζα;

11.00 Ο κ. Συρίχας αναφερόμενος στην κατάσταση που υπήρχε στον Συνεργατισμό, υποστηρίζει πως ενώ βλέπανε τα προβλήματα με τα κόκκινα δάνεια που υπήρχαν εντούτοις έδιναν και μια αισιόδοξη νότα, η οποία στην επόμενη συνάντησή μας δεν επιβεβαιωνόταν από τους αριθμούς. Προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε. Η φημολογία για κούρεμα των καταθέσεων είναι αλήθεια πως δεν βοηθούσε τον Συνεργατισμό, συμπληρώνει ο μάρτυρας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθυμίζει πως οι δικαστικές αγωγές που υπήρξαν από πλευράς ΣΚΤ ήταν κοντά στις 6.000 εκφράζοντας απορία γιατί δεν προχώρησαν οι εκποιήσεις. Ο μάρτυρας αναφέρει πως στο θέμα αυτό δεν είχαμε να δείξουμε κάτι στις Εποπτικές Αρχές ότι παίρνουμε μέτρα. «Θα μπορούσε να είχαν προχωρήσει οι εκποιήσεις για στρατηγικούς κακοπληρωτές».

10.40 Περιγράφοντας τους ρόλους και αρμοδιότητες της ηγετικής ομάδας της ΚτΚ, ο μάρτυρας αναφέρει πως ο Διοικητής είχε κυρίαρχη παρουσία σύμφωνα και με τον νόμο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ρωτά το μάρτυρα για την εμπλοκή του ιδίου και της ΚτΚ στο Συνεργατισμό. «Μοιραζόμασταν κάποια θέματα με το Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, διότι ο Συνεργατισμός ήταν συστημική τράπεζα και μια από τις μεγαλύτερες της Κύπρου. Τα προβλήματα ήταν γνωστά χορηγήσεις χωρίς απαραίτητο έλεγχο, σωστή εταιρική διακυβέρνηση έλλειψη κεφαλαίων, σύγκρουση συμφερόντων. Είχαμε και το παράδοξο να έχουμε δυο εποπτείες για ένα σύστημα το οποίο λειτουργούσε ως συγκοινωνούντα δοχεία για την οικονομία. Έκθεση του ΔΝΤ πριν το 2013 εντόπισε ότι τα δάνεια του Συνεργατισμού ήταν διπλάσια από το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα», ήταν η απάντηση του κ. Συρίχα.

10.30 Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Γιώργος Συρίχας, πρώην Εκτελεστικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Ο μάρτυρας το 2013 διορίστηκε στην ΚτΚ και αποχώρησε πρόσφατα. Από το 2014 που ανέλαβε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) ο ρόλος της ΚτΚ περιορίσθηκε. Στην ΚτΚ προσλήφθηκε το 1991 ως οικονομολόγος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X