ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
 

Παίρνουν μέτρα στα κατεχόμενα για την οικονομική κρίση

Σε ισχύ 23+1 μέτρα της «κυβέρνησης» εντός της Παρασκευής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σε ισχύ τίθεται εντός της Παρασκευής με «κανονισμό» του «υπουργικού συμβουλίου» το πακέτο 23+1 μέτρων της «κυβέρνησης» αφού προστέθηκε ότι η ενοικίαση ακινήτων από το ΕΒΚΑΦ θα γίνει με σταθερή ισοτιμία.

Στον τ/κ Τύπο κυριαρχεί σήμερα το θέμα της αύξησης των τιμών, ενώ στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ προβάλλεται η είδηση ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα διπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού και θα αυξηθεί εκείνη του γάλακτος, αφού θα προστεθούν οι αυξήσεις σε γκάζι, νερό, ρεύμα κ.ά. Όπως γράφει η Κίπρις ποστασί, το καρβέλι ψωμί θα πωλείται από τη Δευτέρα 2,5 ΤΛ (περίπου 40 σεντ) ενώ η τιμή ήταν περίπου η μισή.

Η Κίπρις ποστασί σημειώνει ότι η Ομοσπονδία Παραγωγών Ψωμιού στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι «σε αυτή την επιστράτευση θα είμαστε δίπλα από το κράτος, την κυβέρνηση» και ενάντια «στο χάος που προσπαθούν να δημιουργήσουν ξένες δυνάμεις στη χώρα μας με αυτή την επιχείρηση και σε κάποιους που προέβησαν άμεσα σε αυξήσεις στους τομείς τους, προκαλώντας κλίμα αναταραχής», δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση στην τιμή του ψωμιού.

Ο «πρωθυπουργός», Τουφάν Ερχιουρμάν κάλεσε χθες αρχισυντάκτες και διευθυντές διαφόρων ΜΜΕ για να τους εξηγήσει τα μέτρα και την πολιτική της «κυβέρνησης», την ώρα που δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις για τις αυξήσεις των τιμών. Ο κ. Ερχιουρμάν έστειλε μήνυμα που μεταφέρουν όλες οι τ/κ εφημερίδες σήμερα ότι η «κυβέρνηση» δεν θα ανεχθεί τους κερδοσκόπους και απείλησε με αυστηρούς ελέγχους των τιμών για να αποφευχθεί η αισχροκέρδεια από τις υπέρογκες αυξήσεις σε κάποια προϊόντα, στις οποίες προέβησαν από μόνοι τους οι έμποροι.

Σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών KTOEÖS, Σέλμα Εϊλέμ αναφέρει ότι με την πτώση της αξίας τους τελευταίους 8 μήνες κατά 60% και λόγω του ότι οι περισσότεροι Τ/κ ζουν «εξαρτώμενοι από το συνάλλαγμα», μαθητές που σπουδάζουν είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους.

Με στόχο να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τ/κ φοιτητές σε χώρες μέλη της ΕΕ, πρόσθεσε η κ. Εϊλέμ, η οργάνωση απέστειλε επιστολές στους επικεφαλής των γραφείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, ζητώντας συνάντηση μαζί με τους κ.Ιερόθεο Παπαδόπουλο και Ανδρέα Κεττή. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν υποβάλει προς τους θεσμούς της ΕΕ είναι, όπως είπε, να υπάρξει ένα είδος ειδικής υποτροφίας για τους Τ/κ και να αντεπεξέλθουν στα έξοδα διαμονής είτε σε φοιτητικές εστίες είτε να διευκολυνθούν με δανεισμό.

Το πρωί η συνδικαλιστική πλατφόρμα, που αποτελείται από 25 περίπου οργανώσεις και συντεχνίες, πραγματοποίησε συζήτηση για να αξιολογηθεί η παρούσα κατάσταση. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο γγ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ ανέφερε στην αρχή της συζήτησης ότι στόχος τους είναι η αξιολόγηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη «χώρα» και πώς να σταθούν οι Τ/κ από μόνοι τους στα πόδια τους, αλλά δεν έχουν πρόθεση να προβούν σε απεργιακά ή άλλα μέτρα.

Η Χαβαντίς γράφει ότι σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο έχει επέλθει αύξηση 12% στο καλάθι της νοικοκυράς που αφορά τα βασικά προϊόντα για ένα σπίτι, το οποίο περιλαμβάνει ψωμί, γάλα, αβγά, γιαούρτι, ζάχαρη, αλάτι, βούτυρο, τυρί και λάδι με τη μεγαλύτερη αύξηση από αυτά να σημειώνεται στο ελαιόλαδο.

Σήμερα πάντως η τουρκική λίρα σημειώνει και πάλι πτώση έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε γιατί έχουν πολλούς αδελφούς τους Ελληνοκύπριους
Που θα τρέξουν να εφοδιαστούν με καύσιμα και να αγοράσουν τα προϊόντα τους για να ενισχύσουν την τουρκική οικονομία.

Andreas
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X