ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Παιχνίδια» για την αγορά του Συνεργατισμού

Δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους μετόχους της Ελληνικής – Το Apollo ψάχνει τράπεζα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μπορεί οι φάκελοι που κατατέθηκαν από τους επενδυτές για την ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας να είναι μεγάλοι σε όγκο, ωστόσο, οι δύο ενδιαφερόμενοι έχουν παραλείψει να συμπεριλάβουν κομβικές πληροφορίες που θα τους δώσουν και το προβάδισμα στην επιλογή. Ο Συνεργατισμός έχει μπροστά του από τις 14 Μαΐου το απτό επενδυτικό ενδιαφέρον μέσω προτάσεων από την Ελληνική Τράπεζα και από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Apollo Global Management –και οι δύο για τα στοιχεία του καλού κομματιού της ΣΚΤ- όμως στην περίπτωση της πρώτης δεν περιλαμβάνονται αυτοί που την υποστηρίζουν χρηματοοικονομικά για να αγοράσει το Συνεργατισμό, ενώ για τη δεύτερη δεν υπάρχει το όνομα του τραπεζικού ιδρύματος που θα συνεργαστεί.

Αν και όσο περνούν οι μέρες οι φάκελοι γεμίζουν με τις διευκρινιστικές πληροφορίες που ζητούνται από τη ΣΚΤ για την επικείμενη συναλλαγή, μία και πλέον εβδομάδα αργότερα τα δύο ζητούμενα δεν έχουν ξεπεραστεί. Και αυτό διότι η Ελληνική Τράπεζα φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να αμφισβητεί το ποσό των 450 εκατ. ευρώ που ζητείται για τον καλό Συνεργατισμό και θέλει να τον αγοράσει στο ποσό το οποίο αυτή προκρίνει ως ορθό. Τα προβλήματα αυτού του είδους φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να πηγάζουν από τον μεγαλομέτοχό της, την εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Wargaming που κατέχει το 24,9% της Τράπεζας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει μεταξύ των συζητήσεων της Wargaming και του ΔΣ της Ελληνικής, κατά πρώτον εκτιμάται ότι δεν χρειάζονται 450 εκατ. ευρώ και κατά δεύτερον ότι τα κεφάλαια μπορούν να εξευρεθούν από τους υφιστάμενους μετόχους δίχως να εισχωρήσουν στο νέο σχήμα άλλα επενδυτικά ταμεία και να χάσει το μετοχικό της ποσοστό.

Όπως έχει γράψει η «Κ» σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο φάκελος που κατέθεσε η Ελληνική Τράπεζα περιέχει τουλάχιστον δύο ονόματα επενδυτών που θα αυξήσουν τα κεφάλαιά της για να προχωρήσει στην πράξη. Ένα είναι το επενδυτικό ταμείο Atlas Merchant Capital και το άλλο είναι η J.C. Flowers & Co. Και οι δύο προτίθενται, σύμφωνα με τους φακέλους που κατέθεσαν στην Ελληνική την 13η Μαΐου, να βάλουν από 125 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η πράξη. Επί της ουσίας δηλαδή, τα δύο ταμεία να δώσουν μέχρι και 250 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του καλού Συνεργατισμού από την Ελληνική. Από εκεί και πέρα, η Δήμητρα Επενδυτική έχει αφήσει «ανοιχτό παραθυράκι», θέλοντας εάν και εφόσον μειωθεί η «δύναμη» της Wargaming με το μοντέλο της εξαγοράς του Συνεργατισμού, να καταβάλει και αυτή κάποια εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Παραμένει δηλαδή ένα ποσό 100 – 150 εκατ. ευρώ, για τα οποία η Ελληνική Τράπεζα δεν έχει δώσει εγγυήσεις στη ΣΚΤ, πού και πώς θα τα εξεύρει, προσπαθώντας παράλληλα να μην καταβάλει 450 για τη συναλλαγή, αλλά να κλείσει με πολύ λιγότερα. Πολύ λιγότερα, λέγοντας κοντά στα ποσά που προτίθενται να βάλουν Atlas και Flowers μαζί. Σημειώνεται δε, ότι σε αυτή την περίπτωση και εάν το τελικό ποσό της συναλλαγής τελικά μειωθεί, δεν θα καταβάλουν τόσα χρήματα Atlas και Flowers, αλλά πολύ λιγότερα για να μην αλλάξουν άρδην τα μετοχικά ποσοστά του καινούργιου σχήματος. Πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία από κοντά, ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν είναι δυνατό μετά από τόσους μήνες που ακουγόταν στους «τραπεζικούς διαδρόμους» το πάντρεμα Ελληνικής – Συνεργατισμού, με τη διαδικασία να είναι στο «παραπέντε», η Ελληνική να μην έχει λύσει τα εσωτερικά της ζητήματα που δημιουργούν εν γένει προβλήματα στην εξαγορά ενός άλλου οργανισμού. Σχολίασαν πως η Ελληνική πλέον έχει εκτεθεί, με το σοβαρό της ενδιαφέρον να το έχει τραυματίσει ένας μέτοχος που δεν έχει βαθιά γνώση από χρηματοοικονομικά, δίχως να προτείνει σωστές και εφαρμόσιμες λύσεις. Μην ξεχνάμε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα είχε διαρρεύσει πως η Wargaming είχε προτείνει να αγοράσει η Ελληνική μόνο μερικά από τα καλά κομμάτια της ΣΚΤ και όχι όλο το Συνεργατισμό. Η ΣΚΤ είχε δώσει δύο επιλογές, επένδυση είτε στον πλήρως αδειοδοτημένο τραπεζικό οργανισμό, ή στο σύνολο ή μέρος των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ, άρα και αδύνατο να γινόταν αποδεκτό αυτό που είχε κατά νου η Wargaming.

Μεγάλα ελληνικά ονόματα

Αφήνοντας το κεφάλαιο Ελληνική και τις ενδομετοχικές αψιμαχίες που οδηγούν σε προβλήματα την τράπεζα και την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΣΚΤ, το επενδυτικό ταμείο Apollo Global Management έχει να αντιμετωπίσει άλλες παραμέτρους. Όπως ανέφερε πηγή από τα ανώτερα δώματα του Υπουργείου Οικονομικών, για να αγοράσει κάποιος τα στοιχεία του καλού Συνεργατισμού, άρα τα στοιχεία του ενεργητικού του και τα στοιχεία του παθητικού του, θα πρέπει να έχει απαραιτήτως ευρωπαϊκή άδεια τραπεζικού ιδρύματος. Αυτό, διότι την επόμενη ημέρα της συναλλαγής θα πρέπει να είναι εις θέση να διαχειριστεί καταθέσεις.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, πριν από τις 14 του μηνός οπότε και κατέθεσε η Apollo την προσφορά της για το Συνεργατισμό, έκανε ένα «ταξίδι αστραπή» στην Αθήνα όπου συναντήθηκε όχι με μία όπως είχε διαρρεύσει την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά με τρεις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» συναντήθηκε με τους τρεις βασικούς παίχτες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή την AlphaBank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την EurobankSA. Στην πρόταση λοιπόν που κατέθεσε την Δευτέρα η Apollo, περιλαμβάνονται αυτά τα τρία ονόματα τραπεζών, με τα οποία εάν επιλεγεί θα μπορεί να συνεργαστεί. Αυτό όμως δεν είναι ικανοποιητικό. Μπορεί να είναι δυνητικοί συνεργάτες, αλλά δεν είναι κανένας σίγουρος από τους τρεις, ούτε υπογράφεται από κοινού η πρόταση που κατατέθηκε. Το μόνο όνομα που αναφέρεται στην προσφορά είναι της Apollo. Το αν θα είναι σε συνεννόηση με τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα, τα αντίστοιχα της Eurobank Κύπρου, AlphaBank Κύπρου και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), πηγές σημειώνουν πως είναι μικρής σημασίας. Σημασία έχει ότι έχουν «μιλήσει» με τις μητρικές. Εξήγησαν οι ίδιες πηγές πως η τραπεζική άδεια είναι όπως η άδεια των εταιρειών ΕΠΕΥ, δηλαδή ευρωπαϊκές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πανευρωπαϊκά.

Ο SSM προτιμά Ελληνική

Παρόλη τη θολή κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Τράπεζα για την επικείμενη πράξη, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) συνεχίζει να προτιμά να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με αυτήν. Οι προτεραιότητές του δεν έχουν αλλάξει, αφού επιζητά τις συγχωνεύσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αλλά και να δυναμώσει κατά πολύ μία υφιστάμενη τράπεζα. Η νοητή προθεσμία για τη συναλλαγή που είχε τεθεί για τέλος Μαΐου από ό,τι φαίνεται πλέον έχει μετατεθεί για να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία, στο τέλος Ιουνίου. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής χρειάζονται να γίνει διαπραγμάτευση, αξιολόγηση και να δοθούν οι εποπτικές εγκρίσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση