ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Paradise Papers: Εξεταστική επιτροπή θέλουν οι Ευρωβουλευτές

Η ευρωπαική αριστερά συντάσεται στη δημιουργία της Επιτροπής ώστε να δοθεί ένα τέλος σε φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Να δημιουργηθεί άμεσα μόνιμη ή έστω μια προσωρινή εξεταστική επιτροπή για τα Paradise Papers ζητούν οι ευρωβουλευτές της ενωτικής ευρωπαϊκής αριστεράς, σε συνέχεια της εξεταστικής επιτροπής που δημιουργήθηκε για τα Panama Papers, γνωστή και ως PANA committee.

Σε διάσκεψη τύπου αναφορικά με το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον τρόπο αντιμετώπισής τους που ήταν παρούσα η "Κ", οι ευρωβουλευτές σήμερα διευκρίνισαν πως ίσως δεν μπορέσει να γίνει κατορθωτό να δημιουργηθεί στην τρέχουσα θητεία του παρόντος Ευρωκοινοβουλίου, αλλά υπογράμμισαν ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια επιτροπή ώστε να ασχοληθεί επισταμένως με τα Paradise Papers. Τα Panama Papers είπαν χαρακτηριστικά πως αφορούν εκατομμυριούχους, ενώ τα Paradise Papers "βγάζουν στην φόρα" δεδομένα για δισεκατομμυριούχους.

Από πλευράς του, ο εισηγητής της πρότασης για τη δημιουργία αυτής της επιτροπής, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και της ευρωπαϊκής ενωτικής αριστεράς Τάκης Χατζηγεωργίου, ανέφερε ότι η Μάλτα έχει γίνει ένα είδος αποδιοπομπαίου τράγου αναφορικά με τα φορολογικά σκάνδαλα, παρότι υπάρχουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμπλέκονται με πολύ μεγαλύτερο μέγεθος. Είπε επίσης πως υπάρχουν χώρες που έχουν αναπτύξει βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και όποια απόφαση ληφθεί από εδώ και πέρα για την μείωση των δραστηριοτήτων τους σε αυτό τον τομέα, σίγουρα θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα για να μην πληγούν οι οικονομικές τους δραστηριότητες.

"Μιλώντας με αριθμούς", οι ευρωβουλευτές ανέφεραν πως το 67% των εκθέσεων που πηγάζουν από τις συστάσεις της Επιτροπής για τις ύποπτες υποθέσεις φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία, ενώ τόνισαν ότι λόγω της φοροδιαφυγής από τα Panama Papers έχουν χαθεί 1.5 εκατ. θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. Πρόσθετα, είπαν, το 70% από τις παράνομες χρηματοοικονομικές διόδους χρησιμοποιούνται και για σκοπούς φοροδιαφυγής, αλλά και φοροαποφυγής. Επί της ουσίας είπαν, "είναι τα ίδια κανάλια και δεν υπάρχει νόημα να τα διαχωρίζουμε".

Τέλος, οι Ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη να προστατευτούν οι πηγές των Panama και των Paradise Papers, ώστε να μην υπάρξουν πάλι φαινόμενα όπως της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου στα μέσα Οκτωβρίου.

Κούλογλου και Χατζηγεωργίου για την Πρόταση

Υπενθυμίζεται πως τη σύσταση Μόνιμης Επιτροπής (Standing Committee) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Φοροδιαφυγή καθώς και την δημιουργία στο μεταξύ μιας νέας Διερευνητικής Επιτροπής (στα πλαίσια των όρων εντολής της Επιτροπής για τa Έγγραφα του Παναμά) που θα διερευνήσει τις αποκαλύψεις Paradise Leaks ζήτησαν οι Τάκης Χατζηγεωργίου και Στέλιος Κούλογλου με επείγουσα επιστολή που απέστειλαν προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Ένα διαπραγματευτικό χαρτί

«Afto to "ksero polla" me iponooumena prepei na stamatisi epitelous!! Edo ke tora me tin kiria afti! ...»
Orgi laou  |  19:37

ΑΚΕΛ: Άστοχη η ενέργεια Ακιντζί να εγείρει θέμα UNFICYP

«Xαιρετισμούς στον μεγάλο στοχαστή Στέφανο Στεφάνου. Πήγαν χαμένα τα ωραία λόγια που μας έλεγε παλιά ...»
knak  |  18:11

Αρχιεπίσκοπος: Οι εκπαιδευτικοί να αφήσουν τους εγωισμούς

«Ο… ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Όντως αναγνωρίζω τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου στον αγώνα για την απελευθέρωση ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:22

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση