ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μειωμένες είναι οι τιμές των φαρμάκων λέει το Υπ. Υγείας

Απαντητική επιστολή προς την βουλευτή της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας Αννίτας Δημητρίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε σημαντικές παρεμβάσεις για την άμβλυνση του προβλήματος των υψηλών τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων στην Κύπρο προχώρησε το 2015 το Υπουργείο Υγείας, αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης σε απαντητική του επιστολή προς την βουλευτή της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας Αννίτας Δημητρίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Παμπορίδης, οι παρεμβάσεις έγιναν στη βάση εισηγήσεων της μελέτης του London School of Economics (LSE) το 2014, καθώς και της μελέτης αντίκτυπου που διενήργησαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες.

Τα κυριότερα μέτρα που εφαρμόστηκαν, σημείωσε, ήταν η μείωση των χονδρικών τιμών κατά 8,5% εξαιρουμένων των μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων με χονδρική τιμή ίση ή μικρότερη από 10,00 ευρώ. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2015 και η πρόνοια ενσωματώθηκε στη νέα τιμολογιακή πολιτική και αφορούσε όλες τις νέες αιτήσεις για τιμή, καθώς και τη διαδικασία της επικαιροποίησης. Το μέτρο αποσύρθηκε από την τιμολογιακή πολιτική τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ ο σκοπός της απόσυρσης του ήταν η διασφάλιση στην κυπριακή αγορά της διαθεσιμότητας καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων, αφού ως επί το πλείστον τα εν λόγω προϊόντα εξασφαλίζονται από το Δημόσιο Τομέα.

Παράλληλα με την άρση του μέτρου, εξήγησε ο κ. Παμπορίδης, για την προστασία των καταναλωτών, συμφωνήθηκε με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς, ότι για τα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία, αφού τύχουν επικαιροποίησης, παρατηρηθεί αύξηση της μέγιστης χονδρικής τιμής, λόγω μη εφαρμογής της μείωσης του 8,5%, θα παραμείνει η μέγιστη χονδρική τιμή τιμοκαταλόγου.

Ταυτόχρονα, εφαρμόστηκε η διαδικασία για την πραγματοποίηση επικαιροποιήσεων στις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων κάθε χρόνο, αντί κάθε δύο χρόνια, ώστε να υπολογίζονται εκ νέου οι χονδρικές τιμές με βάση το καλάθι χωρών αναφοράς που χρησιμοποιεί η Κύπρος. Επίσης, εφαρμόστηκε η αξιολόγηση της εφαρμοζόμενης τιμολογιακής πολιτικής να πραγματοποιείται κάθε δύο αντί κάθε τέσσερα χρόνια, με υποβολή εισηγήσεων του Υπουργού Υγείας για τροποποιήσεις.

Καθορισμός φαρμάκων

Ο βασικός τρόπος καθορισμού των τιμών, υπέδειξε ο Υπουργός Υγείας, προέρχεται από τη μελέτη, η οποία έχει εκπονηθεί το 2004 από ειδικούς του LSE και αφορά τη χρήση καλαθιού χωρών αναφοράς για την εξαγωγή της χονδρικής τιμής Κύπρου.

Η μεθοδολογία απαιτεί τη λήψη χονδρικών τιμών από τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1 ακριβή – Σουηδία, 2 μεσαίες –Αυστρία, Γαλλία και 1 φθηνή-Ελλάδα) και τον υπολογισμό του μέσου όρου προστιθέμενο κατά 3% για έξοδα εισαγωγής. Σε περίπτωση που δεν εντοπίζονται τιμές από τις κύριες χώρες γίνεται χρήση τιμών από άλλες 6 υπαλλακτικές ανά κατηγορία (ακριβές – Δανία, Γερμανία, μεσαίες – Ιταλία, Βέλγιο και φθηνές-Ισπανία, Πορτογαλία).

Τα αντίγραφα φαρμακευτικά προϊόντα (γενόσημα) τιμολογούνται μέχρι 80% των πρωτότυπων φαρμάκων του τιμοκαταλόγου, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει το πρωτότυπο προϊόν στον τιμοκατάλογο, τότε ακολουθείται η μεθοδολογία των χωρών αναφοράς, όπως πιο πάνω, ανέφερε.

Όπως εξηγεί, τα κυπριακής κατασκευής γενόσημα προϊόντα ακολουθούν την ίδια διαδικασία με τα πιο πάνω γενόσημα, με τη διαφορά ότι αν δεν υπάρχει το αντίστοιχο πρωτότυπο στον τιμοκατάλογο η τιμολόγηση γίνεται σύμφωνα με το κοστολόγιο, το οποίο υποβάλλεται από τους παρασκευαστές. Το ανώτατο ποσοστό κέρδους για τα επιτοπίως παρασκευαζόμενα φαρμακευτικά προϊόντα καθορίζεται στο 20% λογιζόμενο πάνω στην τιμή κόστους.

Ακολουθεί η προσθήκη επί της χονδρικής τιμής του ποσοστού κέρδους του φαρμακοποιού το οποίο έχει κλιμακωτή διάταξη σύμφωνα με τον Πίνακα.

Χονδρικές τιμές (ευρώ) Ποσοστό
0,00-50,00                        37%
50,01 -250,00                   33%
250,01 και άνω                25%

Τέλος στην ενδιάμεση τιμή που προκύπτει προστίθεται 5% φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της τελικής λιανικής τιμής, ανέφερε.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση