ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πενήντα εκατ. στην έρευνα από διαβατήρια

Τρεις συνολικά οι αλλαγές του Σχεδίου Πολιτογραφήσεων – Ποντάρισμα σε καινοτομία και στήριξη του ΚΟΑΓ

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Μετά από πολλές επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφορικά με το Πρόγραμμα των Πολιτογραφήσεων Ξένων Επενδυτών, η Κυβέρνηση κατέληξε στις τελικές αλλαγές του Σχεδίου. Παρά τα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, οι αλλαγές θα είναι τρεις.

Η μία όμως –η οποία αφορά τη χρηματική αλλαγή- είναι και η σημαντικότερη. Βάσει αυτής, θα προκύπτουν περί τα 50 εκατ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη στην Κύπρο, καθώς και περί τα 25 εκατ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιούνται για προσιτή κατοικία στις ευάλωτες ομάδες. Και αυτό, διότι πλέον σε κάθε δοθησόμενο κυπριακό διαβατήριο θα πρέπει ο επενδυτής να προχωρά σε δύο διαφορετικές «δωρεές». Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δίδει 100.000 ευρώ στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), αλλά και 50.000 ευρώ στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ). Αν συντηρητικά υποθέσουμε λοιπόν πως η Κυβέρνηση θα δίνει 500 διαβατήρια το χρόνο, τότε πράγματι 50 εκατ. θα διοχετεύονται στην έρευνα και 25 εκατ. ευρώ στις ενέργειες στέγασης που προβαίνει ο ΚΟΑΓ.

Από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και τον Αύγουστο είχαν υποβληθεί βάσει των στοιχείων του Υπουργείου Εσωτερικών 521 αιτήσεις για πολιτογράφηση επενδυτών, το 2017 είχαν ανέλθει στις 696 και το 2016 ήταν στις 503. Από το 2013 μέχρι και το 2016 που δεν ήταν και τόσο ελκυστικό το Σχέδιο των Πολιτογραφήσεων, οι αιτήσεις κυμάνθηκαν από 77 μέχρι 306. Άρα, προκύπτει πως η τιμή του Προγράμματος με αυτή την αλλαγή θα αυξηθεί κατά 150.000 ευρώ. Αν ο επενδυτής θελήσει να επενδύσει σε ακίνητα στην Κύπρο, το απαιτούμενο ποσό θα είναι 2 εκατ. ευρώ πλέον 150.000 ευρώ, ενώ αν ο επενδυτής προχωρήσει σε επένδυση εκτός των ακινήτων θα είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ πλέον 150.000 ευρώ βαφτισμένα ως «δωρεές».

Για να ολοκληρωθεί όλη η εικόνα, οι άλλες δύο αλλαγές του Σχεδίου αφορούν πρώτον ότι ο επενδυτής θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει βίζα Σένγκεν και δεύτερον πως οι ντιβέλοπερς θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει την πολεοδομική άδεια του ακινήτου που πωλούν, ή μάλλον καλύτερα προπωλούν (πάγια μέχρι τώρα τακτική που πρώτα πωλούσαν ακίνητο – διαμέρισμα στον πύργο και μετά προχωρούσαν στην ανέγερση του πύργου για παράδειγμα δίχως να έχουν λάβει αρχικώς την πολεοδομική άδεια). Επί της ουσίας θα σταματήσει αυτός ο «ρομαντικός εκβιασμός» των ντιβέλοπερς να δίδονται οι πολεοδομικές άδειες για ακίνητα στα οποία είχαν λάβει ήδη χρήματα. Mόλις εγκρίνει τις αλλαγές το Υπουργικό Συμβούλιο -που δεν αποκλείεται να γίνει στη σημερινή του συνεδρία- θα εφαρμοστούν μετά από τρεις μήνες.

Πώς κατέληξαν

Την «μαγιά» για την πρόταση των 100.000 ευρώ την έφερε το νεοσυσταθέν Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου του Υπουργείου Οικονομικών. Επί της ουσίας υλοποιήθηκε η σύσταση του Συμβουλίου που είχε προτείνει μέρος των εσόδων του Προγράμματος να πηγαίνουν σε παραγωγικές επενδύσεις. Στις εισηγήσεις του Συμβουλίου περιλαμβανόταν η σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου μέσω του οποίου τα έσοδα θα μπορούσαν να διοχετευτούν, με στοχευμένες επενδύσεις, σε τομείς αιχμής, έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, καθώς και σε επενδύσεις με μακροχρόνιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχεδόν «Αβέρωφ»

Όσον αφορά στην δωρεά των 50.000 ευρώ στον ΚΟΑΓ, φαίνεται να άρεσε στην Κυβέρνηση η πρόταση του τότε Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου που είχε προτείνει να επιβάλλεται στους επενδυτές 50.000 ευρώ εισφορά και να αξιοποιείται στην στεγαστική πολιτική της χώρας. Η συνεδρία ήταν κοινή με την Επιτροπή Εσωτερικών που συζητούσαν τα προβλήματα με τα υψηλά ενοίκια. Μπορεί πλέον να χάθηκε η ιδέα της επιδότησης των ενοικίων, ωστόσο ο ΚΟΑΓ με αυτά τα χρήματα θα προχωρήσει στη δραστηριότητά του. Για 30 χρόνια ήταν ένας από τους κύριους φορείς υλοποίησης της στεγαστικής πολιτικής του κράτους, είτε εφαρμόζοντας δικά του Σχέδια ή αναλαμβάνοντας τη διαχείριση και προώθηση Κυβερνητικών Στεγαστικών Σχεδίων. Στόχος, η βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για να αποκτήσουν την δική τους οικία. Σύμφωνα με στοιχεία που πηγάζουν από το ίδιο τον Οργανισμό, βοήθησε στην αγορά στέγης 5.000 περίπου οικογενειών στην Κύπρο.

Σένγκεν

Τέλος, για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όποιους κινδύνους βλέπει αναφορικά με την ποιότητα των επενδυτών τρίτων χωρών, θα ενταχθεί η πτυχή της ύπαρξης Βίζας Σένγκεν για όλους όσοι θέλουν να πολιτογραφηθούν Κύπριοι. Η Κύπρος είναι ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν -έστω ακόμη διότι είναι στη διαδικασία- στον χώρο Σένγκεν. Αυτό σημαίνει ότι μια πτήση από την Κύπρο σε κράτος Σένγκεν θεωρείται εξωτερική πτήση και υπόκειται σε συνοριακούς ελέγχους. Ωστόσο, οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας όταν ταξιδεύουν στο εσωτερικό της ΕΕ, ανεξάρτητα από το εάν η χώρα ανήκει στον χώρο Σένγκεν ή όχι. Κατά την είσοδο σε κράτος μέλος της ΕΕ που δεν ανήκει στον χώρο Σένγκεν, οι πολίτες της ΕΕ υποβάλλονται κατ΄αρχήν μόνο στους ελάχιστους ελέγχους για την επαλήθευση της ταυτότητάς τους βάσει των ταξιδιωτικών τους εγγράφων (διαβατηρίου ή δελτίου ταυτότητας). Ως πολίτης χώρας εκτός ΕΕ, ο επενδυτής θα μπορεί να εισέλθει και να ταξιδέψει εντός του εδάφους Σένγκεν για διάστημα έως 90 ημερών, εφόσον πληροί ορισμένες προϋποθέσεις εισόδου. Πρώτα απ’ όλα, ο κάθε επενδυτής θα χρειάζεται έγκυρο διαβατήριο, θα πρέπει να μπορεί να αποδεικνύει τον σκοπό του ταξιδιού του, ότι έχει τα οικονομικά μέσα για να ζήσει στην Ευρώπη κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της διαμονής του και ότι έχει ήδη αγοράσει το εισιτήριο της επιστροφής του.

Δεν αλλάζει η ουσία

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως δεν αλλάζει στην ουσία του το Σχέδιο, αλλά γίνεται προσπάθεια βελτίωσης των πτυχών του. Το όριο των 700 διαβατηρίων το χρόνο παραμένει, όπως επίσης αναμένεται και η διασφάλιση ορθής εφαρμογής του μέσα από την εφαρμογή ελέγχων δέουσας επιμέλειας. Αυτό θα γίνει από το λεγόμενο «due diligence» των επενδυτών από εξωτερικούς οίκους. Η Κύπρος έχει καθυστερήσει ήδη να υιοθετήσει το θεσμό του due diligence στα διαβατήρια που έχουν δοθεί, καθώς θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τον Οίκο του εξωτερικού που θα διενεργεί τη διαδικασία.

Μόνο οφέλη βλέπουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών (μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων), θεωρεί ότι τα οφέλη για την κυπριακή οικονομία από το πρόγραμμα απόκτησης υπηκοότητας μέσω επένδυσης, είναι πολύ σημαντικά και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων και δραστηριοτήτων, πέραν της οικοδομικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, το πρόγραμμα έχει σημαντική συνεισφορά στη δυναμική επαναδραστηριοποίηση του κατασκευαστικού τομέα, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων του κράτους, αλλά πρωτίστως κατά τη γνώμη του στη δραστική μείωση της ανεργίας και στη συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Ενδεικτικά, αναφέρει πως η ανεργία στον κατασκευαστικό κλάδο μειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 81%, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης για το σύνολο της οικονομίας κυμάνθηκε γύρω στο 50%. Συνεχίζει πως άν συνυπολογισθεί και η μείωση της ανεργίας σε μια σειρά άλλων επαγγελμάτων (αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, δικηγόρων, λογιστών, κτηματικών συμβούλων, τραπεζικών κ.ά.) τότε τα οφέλη από το πρόγραμμα και την επαναδραστηριοποίηση του τομέα, καθίστανται ακόμη πιο εμφανή. Πεποίθηση του Συνδέσμου είναι πως, πέραν των άμεσων θετικών επιπτώσεων, θα υπάρξουν και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη από τη δημιουργία στο νησί μιας νέας κοινότητας διεθνών επιχειρηματιών, η παρουσία των οποίων θα ενισχύσει την προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος για να καθιερωθεί ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο. Τέλος, ο Σύνδεσμος θεωρεί άδικη τη στοχοποίηση του προγράμματος και υποστηρίζει ανεπιφύλακτα όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η πολιτεία για να το προστατεύσει. «Ειδικά τα τελευταία χρόνια, μετά την οικονομική κρίση, η συμβολή του στην προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας ήταν και παραμένει καταλυτική», καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X