ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πετρίδης: Ετοιμάζεται μελέτη για ενιαία άδεια αναπτύξεως

Θα συνδυάζει την οικοδομική και πολεοδομική άδεια ενώ την έχουν αναλάβει αυστριακοί

ΚΥΠΕ

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, μελέτη που ετοιμάζεται από αυστριακούς εμπειρογνώμονες, με τη συνδρομή της ΕΕ, για την ενιαία άδεια αναπτύξεως, που θα συνδυάζει δηλαδή την οικοδομική και πολεοδομική άδεια.

Μιλώντας σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι η ενιαία άδεια αναπτύξεως, που σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελεί μια τεράστια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση.

Οπως ανέφερε βρίσκεται στα τελικά στάδια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο μελέτη από Αυστριακούς εμπειρογνώμονες, που ετοιμάζεται με τη συνδρομή της ΕΕ και η οποία με την ολοκλήρωσή της θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή Εσωτερικών.

Όσον αφορά το κατά πόσον η μελέτη μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο νομοσχέδιο που συζητείται για την ενιαία αρχή αναπτύξεως, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σημείωσε ότι η ενιαία αρχή θα εκδίδει την ενιαία άδεια και αυτό που μελετάται τώρα είναι πώς θα εκδίδεται η άδεια, ποιες θα είναι οι διαδικασίες και οι κανονισμοί. «Το θεσμικό όντως επιλύεται μέσω των νομοσχεδίων τα οποία είναι κατατεθειμένα και αφορούν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλά είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο, δύσκολο, τεχνικό θέμα το να ενοποιηθούν δύο άδειες, δεν είναι εύκολο εγχείρημα και είναι εκεί που χρειάζεται και η συνδρομή των ξένων», εξήγησε.

Ο σημερινός νόμος, είπε ο κ. Πετρίδης, πέρασε το 1946 επί αποικιοκρατίας και έκτοτε, συνέχισε, κτίζουμε στρεβλώσεις πάνω σε ένα απαρχαιωμένο νόμο που διέπει το πλαίσιο ανάπτυξης της χώρας και επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών.

«Αν γίνει αυτή η ενιαία αδειοδότηση τότε το Τμήμα της πολεοδομίας θα αποφορτιστεί από την αδειοδότηση και θα επικεντρωθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό για να τον βελτιώσει ώστε να μην υπάρχει αναρχία» επεσήμανε.

Η μεταρρύθμιση αυτή, τόνισε, θα τροχιοδρομήσει το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας.

Μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επανέλαβε στη συνεδρία της Επιτροπής την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι, όπως είπε, πολύ σημαντική και για τους πολίτες και τις τοπικές αρχές.

Είπε ότι βρίσκεται στη διάθεση της Βουλής για να δουν τις εκκρεμότητες και να προχωρήσουν με τρόπο συναινετικό, ώστε να αρχίσει η διαδικασία ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης, η οποία συζητείται εδώ και δύο χρόνια, και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο που συζητείται αποτελεί προϊόν εκτεταμένου διαλόγου και συναίνεσης.

Ταυτόχρονα είπε ότι το Υπουργείο είναι διατεθειμένο να συζητήσει διερεύνηση της προοπτικής για ευρύτερες αρμοδιότητες στις τοπικές αρχές. Η μεταρρύθμιση προνοεί σημαντική διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και θα ήταν θεμιτό οι δήμοι να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες, είπε, αλλά αυτή τη στιγμή με το υφιστάμενο πλαίσιο δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υφιστάμενες αρμοδιότητες τους και συνεπώς θα πρέπει να περάσει πρώτα η νομοθεσία και μετά να εξεταστεί κατά πόσον είναι δυνατόν να γίνει ένα περαιτέρω βήμα προς την αποκέντρωση, είπε.

Απηύθυνε παράλληλα έκκληση όπως προχωρήσει το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συμπλεγματοποίηση των υπηρεσιών, αρχίζοντας από τα θέματα που αφορούν το πράσινο, τα σκύβαλα και την καθαριότητα.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού να αναλάβει τη διαχείριση των παραλιών

Σε ό,τι αφορά το τρίτο θέμα που συζήτησε η Επιτροπή και το οποίο αφορά τη διαχείριση των παραλιών, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι σήμερα υπάρχει πολυνομία και πολυαρχία κάτι που δεν περιποιεί τιμή σε μια χώρα κατεξοχήν τουριστική.

Εισήγηση του Υπουργείου, προκειμένου να διορθωθεί αυτή η θεσμική στρέβλωση, όπως ανέφερε, είναι η διαχείριση των παραλιών να περάσει στο Υφυπουργείο Τουρισμού.

«Υπάρχουν έξι βασικές νομοθεσίες, εμπλέκονται τρία υπουργεία και εννέα φορείς, με ένα κοινό: κανένα δεν ξέρει από διαχείριση παραλιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Είπε ταυτόχρονα ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν μόνο με την ανάθεση της θεσμικής αρμοδιότητας σε ένα φορέα, αλλά θα πρέπει να γίνει ενοποίηση των νομοθεσιών. «Υπάρχουν αρκετές νομοθεσίες από αρκετούς αρμόδιους φορείς, θα πρέπει να αναθεωρηθούν αυτές οι νομοθεσίες, ώστε να συνάδουν με την τουριστική Κύπρο του 2017 κι όχι με την αποικιοκρατική Κύπρο του 1950, αλλά θεσμικά θα πρέπει να υπάρχει ένας αρμόδιος, και ο κατεξοχήν αρμόδιος είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού».

Νοικοκύρεμα της στεγαστικής πολιτικής

Αναφερόμενος στη στεγαστική πολιτική του κράτους, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι μέχρι το 2013 υπήρχε ένας «πολυκερματισμός διάφορων αποσπασματικών σχεδίων για τη στέγαση του πληθυσμού». Σήμερα, πρόσθεσε, υπάρχει και το ΕΕΕ, βάσει του οποίου δίνονται 11 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, για σκοπούς στέγασης των ευάλωτων ομάδων.

«Δημιουργήσαμε ένα σύστημα στο οποίο το κάθε Υπουργείο έκαμνε 15 διαφορετικά σχέδια για την κοινωνική ή τη στεγαστική πολιτική, ακριβώς προσπαθώντας όλοι να δείξουμε πόσο κοινωνικά ευαίσθητοι είμαστε. Η κοινωνική πολιτική πρέπει να είναι αρμοδιότητα ενός, και πολύ σωστά εφαρμόστηκε το ΕΕΕ γιατί η κοινωνική πολιτική και μετονόμασε το Υπουργείο Εργασίας σε Υπουργείο πρόνοιας, γιατί η κοινωνική πολιτική πρέπει να είναι ενιαία από ένα πολιτικό επόπτη και φορέα» επεσήμανε ο Υπουργός, για να συμπληρώσει ότι «υπάρχει πολύ περισσότερη ευχέρεια να γίνει μια καλύτερη κοινωνική και στεγαστική πολιτική».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, πολλοί εγκριθέντες των σχεδίων που υπάρχουν, «αδυνατούν να πληρώσουν το χρέος της ενοικιαγοράς του οικοπέδου προς το κράτος ή το δάνειο προς τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης ή οποιοδήποτε άλλο τραπεζικό ίδρυμα» με αποτέλεσμα, είπε, «συνεχώς και με ραγδαία αναπτυσσόμενο ρυθμό, αποστέλλονται αιτήματα για κατά χάρη, κατ’ εξαίρεση, παροχή βοήθειας, που αφορούν διαγραφές χρεών δικαιώματα πώλησης τεμαχίων νωρίτερα απ’ ό,τι προνοεί το σχέδιο».

Άρα, επεσήμανε, καταστρατηγούνται οι ίδιοι κανόνες του σχεδίου επειδή το σχέδιο δεν είναι καλά σχεδιασμένο και στο τέλος έχει πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος, ενώ πολλές φορές, σημείωσε, η κρατική γη, εκποιείται από τις τράπεζες.

«Ξαναβλέπουμε τα κριτήρια ώστε να μη δημιουργούνται κόκκινα δάνεια, ώστε αυτοί που παίρνουν είτε τα οικόπεδα είτε τα δάνεια να μπορούν να τα αποπληρώσουν και να μην καταλήγουν στις τράπεζες και να μη γίνεται ανακατανομή του πλούτου από κάτω προς τα πάνω, και να καταλήγει τελικά αυτή η βοήθεια και αυτός ο εθνικός πλούτος στις τράπεζες» είπε.

Αλλά, συνέχισε, «δεν μπορώ να στρουθοκαμηλίζω και να μη βλέπω ότι έχει δέκα οργανισμούς στο δημόσιο που ασχολούνται με το ίδιο πράγμα», προσθέτοντας πως πέραν του ενιαίου στεγαστικού σχεδίου, θα πρέπει οι διάφοροι οργανισμοί και τμήματα του δημοσίου, που ασχολούνται ή που ασχολούνταν στο παρελθόν με τέτοια στεγαστικά να νοικοκυρευτούν.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, θα πρέπει να γίνει μελέτη για επανακαθορισμό της στεγαστικής πολιτικής που θα λάβει υπόψη το σκοπό της στεγαστικής πολιτικής, στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής, επανακαθορισμό του ρόλου όλων των αρχών και τμημάτων που εμπλέκονται, την πιθανότητα συμπλεγματοποίησης των αρχών αυτών υπό την εποπτεία του κράτους, τις βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες και το διαθέσιμο στοκ.

Ο Υπουργός είπε ότι συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, θα πρέπει να προσληφθεί σύμβουλος για το νοικοκύρεμα του συστήματος, γιατί, όπως υπέδειξε, χάνονται λεφτά των φορολογουμένων, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για όσους έχουν ανάγκη και παράλληλα να αυξηθεί η ποιότητα της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Τι είπαν τα κόμματα

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου δήλωσε ότι κατά τη συζήτηση διαφάνηκε ότι σε σοβαρούς τομείς, όπως η στέγαση και η πολεοδομική ανάπτυξη υπάρχει πολύς δρόμος για να διανυθεί, ενώ για το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε ότι βρίσκεται σε δρόμο διαβούλευσης και μελέτης που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια αποτελέσματα.

«Στα υπόλοιπα θέματα αναμένουμε μελέτες και συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε» είπε.

Για το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης, η κ. Μαύρου ανέφερε ότι δεν αναμένει ότι θα λυθεί το πρόβλημα στους επόμενους λίγους μήνες αλλά, πρόσθεσε, μπορεί τουλάχιστον να αρχίσει η επίλυση. Στο θέμα ανάπτυξη κτίζουμε πάνω σε ένα πεπαλαιωμένο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από πολυνομία και πολυαρχία, είπε, με ταλαιπωρία των πολιτών και χρονοβόρες διαδικασίες, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον τα πρώτα βήματα που μπορούν να γίνουν στους επόμενους μήνες θα είναι σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επαρχιακό επίπεδο, είπε ότι η Επιτροπή έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου και θα προχωρήσει με την εξέταση των κανονισμών που έστειλε το Υπουργείο. Έχουμε ήδη διευθετήσει συνάντηση για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα, ανέφερε, σημειώνοντας ότι ο σκοπός και η προσπάθεια όλων είναι να δοθούν απαντήσεις στα προβλήματα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής χαιρέτισε τον «άκρως μεταρρυθμιστικό λόγο» του Υπουργού Εσωτερικών για τα θέματα που συζήτησε η Επιτροπή και κάλεσε τα κόμματα να συνδράμουν την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους.

Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα και τη βούληση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι στις επόμενες βδομάδες η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις απαντήσεις της Κυβέρνησης για να προχωρήσει στα θέματα της συμπλεγματοποίησης και των επαρχιακών συμπλεγμάτων.

Οσον αφορά το θέμα της ενιαίας πολεοδομικής αρχής είπε πως ήταν και είναι θέση του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης η αναγκαιότητα για την εξυπηρέτηση των πολιτών με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο στα θέματα της πολεοδομικής ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι δε νοείται μια χώρα που θέλει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να ικανοποιήσει τους δικούς της πολίτες να τους ταλαιπωρεί με σωρεία αιτήσεων και αδειών. Θα πρέπει άμεσα η περιβόητη ενοποίηση και η δημιουργία one stop shop να υλοποιηθεί.

Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός της στεγαστικής πολιτικής του κράτους.

Ζήτησε, τέλος, ενιαία πολιτική για τις παραλίες και πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ στηρίζει ανεπιφύλακτα τη θέση του Υπουργείου ότι ο φορέας που θα αναλάβει τη διαχείριση των παραλιών θα πρέπει να είναι Υφυπουργείο Τουρισμού.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης κάλεσε τον Υπουργό να δείξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ανθρώπινο πρόσωπο του κράτους και ζήτησε περισσότερη ευελιξία στην αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν σχέση με τον πολίτη και περισσότερη προσοχή και στήριξη στην ύπαιθρο η οποία, όπως ανέφερε, ερημώνει μέρα με τη μέρα.

Από πλευράς του ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε πως από το 1960 και μετά το κράτος και η κοινωνία προσανατολίστηκαν στην οικονομική ευημερία, αφήνοντας πολλά πράγματα πίσω και κάλεσε τον Υπουργό να εντάξει στο Υπουργείο στοιχεία που σχετίζονται με την ανθρώπινη διάσταση, το πράσινο και την οικολογία, την αλληλεγγύη και όχι μόνο με τη δημιουργία εσόδων από το κράτος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση