ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιέζονται τα αποτελέσματα των τραπεζών λόγω διπλών εισφορών

Από το σύνολο των 70 εκατ. που υπολογίζεται να είναι ο ειδικός φόρος για το 2017, προνοείται να αφαιρεθούν τα 19 - 20 εκατ. που ζητά το Ευρ. Ταμείο Εξυγίανσης

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών βρίσκεται το νομοσχέδιο αναφορικά με την καταβολή του ειδικού φόρου επί των καταθέσεων των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διπλή εισφορά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξυγίανσης και στο κυπριακό Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης.

Η ρύθμιση που συζητείται, ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου αφενός οι τράπεζες να μην καταβάλλουν μεγαλύτερη συνεισφορά σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό που καταβάλλουν ευρωπαϊκές τράπεζες με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένο κόστος, οπότε και ανταγωνιστικό μειονέκτημα και αφετέρου για να διασφαλιστούν τα έσοδα που προκύπτουν τόσο για το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης της Κύπρου όσο και στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται πως μη ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος, μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των τραπεζών για το 2017 συνολικά κατά 19 -20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση που διαμορφώθηκε μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών, Τραπεζών και πολιτικών κομμάτων, προνοεί να μειωθεί το ποσό το οποίο θα απορροφά κάθε χρόνο το Κυπριακό Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης, με ταυτόχρονη ένταξη του ποσού για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης (Single Resolution Fund - SRF), στο σύνολο του υπολογισθέντος εσόδου από τον Ειδικό Φόρο επί των καταθέσεων.

Από το σύνολο των 70 εκατομμυρίων που υπολογίζεται να είναι ο ειδικός φόρος για το 2017, προνοείται να αφαιρεθούν τα 19 - 20 εκατ. που ζητά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξυγίανσης και τα υπόλοιπα 50 - 51 εκατ. να διαιρεθούν σε εικοσιπέντε εξηκοστά για το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και τα τριανταπέντε εξηκοστά να οδηγηθούν για το Κυπριακό Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης.

Εν πολλοίς, ο χρόνος είναι πολύτιμος για τις τράπεζες, διότι εάν δεν ρυθμιστεί άμεσα το ζήτημα, θα καταβάλουν την τρίτη δόση του ειδικού φόρου στο τέλος Οκτωβρίου, κάτι που θα πιέσει τους ισολογισμούς τους για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου.

Ανταγωνιστικό μειονέκτημα

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, διερωτήθηκε γιατί να μην περάσει η συγκεκριμένη η πρόταση, αφού κάνει τις κυπριακές τράπεζες λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι ενδεχομένως τα ποσοστά που προτείνονται να χρήζουν αλλαγής και είναι ένα θέμα που ίσως εξεταστεί.

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου, εξέφρασε άποψη αντίθετη από αυτή που προτείνεται, δηλαδή να μην γίνει παύση της διπλής εισφοράς, αλλά να συνεχίσει να καταβάλλεται από τις τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο εξήγησε, θα λαμβάνουν οι λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος τα παραπάνω χρήματα, ώστε να πληρώνουν τις τράπεζες του τόκους των δανείων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν στα δάνεια που έχουν συνάψει.

Δεν θα μεταβληθούν τα έδοδα του Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης

Ο Πρώτος Ανώτερος λειτουργός του Συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλης Κρονίδης είπε από πλευράς του πως ο τροποποιητικός νόμος είναι θετικός αφού επιτρέπει την αφαίρεση της καταβληθείσας ετήσιας προσφοράς στο ΕΤΕ από το υπόλοιπο του ειδικού φόρου που θα είναι 70 εκατ. για το 2017, καταργώντας έτσι τη διπλή συνεισφορά των πιστωτικών ιδρυμάτων σε δύο ταμεία που έχουν τον ίδιο σκοπό.

Πρόσθεσε ότι δεν μεταβάλλει ούτε και μειώνει τα ετήσια έσοδα του Πάγιου Ταμείου, που πηγαίνουν τα εικοσιπέντε εξηκοστά του ειδικού φόρου, αφού αυτά αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Κατέληξε πως, δεν μεταβάλει τα ετήσια έσοδα του ΤΑ που είναι τριανταπέντε εξηκοστά του ειδικού φόρου, αφού αυτά αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, καλύπτοντας έτσι την ετήσια δαπάνη που είναι 29.2 εκατ. ευρώ και που αφορά την καταβολή προς το κράτος της δόσης του δανείου.

Έπεται συνέχεια

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου διεκόπη δίχως να προκύψει κάποια απόφαση, αλλά πρόκειται να συνεχίσει σε επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επ. Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X