ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:30
 

Πλεόνασμα €3,6 εκατ. προϋπολογίζει για 2019 ο Δήμος Αγίας Νάπας

ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος «οι αριθμοί του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2019 δείχνουν ξεκάθαρα την αναπτυξιακή πορεία της Αγίας Νάπας»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πλεόνασμα €3,6 εκατ. προβλέπει ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγίας Νάπας για το 2019, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, ο οποίος και εξέφρασε την άποψη ότι η οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Δήμου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Γιάννης Καρούσος «οι αριθμοί του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2019 δείχνουν ξεκάθαρα την αναπτυξιακή πορεία της Αγίας Νάπας. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2019 ο οποίος προνοεί  έσοδα ύψους 19,2 εκατομμυρίων ευρώ και δαπάνες ύψους 15,6 εκατομμυρίων, προβλέποντας πλεόνασμα που φτάνει τα 3.6 εκατομμύρια».
 
Πρόσθεσε ότι «ο προϋπολογισμός θεωρείται ως ο πιο ψηλός που είχε ποτέ η Αγία Νάπα, είναι αναπτυξιακός και περιλαμβάνει έργα πέραν των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη τριετία 2019 – 2021».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε ότι «εντός του 2019 θα προκηρυχθούν προσφορές για το Υπαίθριο Αμφιθέατρο – Κέντρο Πολιτισμού, ύψους €3,6 εκατομμυρίων, το 2ο Μέρος της Α και Β Φάσης του παραλιακού μετώπου με προϋπολογισμό €4,6 εκατομμυρίων, το Περιβαλλοντικό Θεματικό Πάρκο στην περιοχή της ΣΠΕ, ύψους €2,2 εκατομμυρίων, την ανάπλαση του αστικού κέντρου και ιδιαίτερα των οδών Τεύκρου Ανθία, Γιαννάκη παππούλη, Διονυσίου Σολωμού , Μπελογιάννη και Αγίας Μαύρης με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα €6,5 εκατομμύρια και τη μετατροπή του Μεσαιωνικού Μοναστηριού σε Μουσείο ύψους €1,3 εκατομμυρίων».
 
Σημείωσε ότι «για δεύτερη χρονιά συνεχίζεται ο θεσμός του συμμετοχικού προϋπολογισμού ο οποίος είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, με τους δημότες να προτείνουν έργα και να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής για υλοποίηση τους».
 
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε ακόμα ότι «τα τελευταία χρόνια αυξήσαμε τα έσοδα του Δήμου από €10 εκατομμύρια το 2012, στα €18 εκατομμύρια  για το 2018 και υπολογίζουμε να τα αυξήσουμε ακόμα περαιτέρω στα €19,2 εκατομμύρια κατά το 2019».
 
Εξήγησε ότι «σε σχέση με το 2017 αυξήσαμε σημαντικά τα έσοδα της Αγίας Νάπας από €15,7 εκατομμύρια στα €18 εκατομμύρια το 2018. Τα ελλείμματα επίσης μετατράπηκαν σε πλεονάσματα που φθάνουν τα €3 εκατομμύρια ευρώ για το 2018 και υπολογίζουμε αύξηση στα €3,6 εκατομμύρια για το 2019» είπε. Πρόσθεσε ότι αυτό επιτεύχθηκε «χωρίς την επιβολή ή αύξηση οποιασδήποτε φορολογίας, αντίθετα μάλιστα μειώσαμε φόρους».
 
Σημείωσε ότι «τα πλεονάσματα θα χρησιμοποιηθούν για την συνεισφορά του Δήμου στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, σε απαλλοτριώσεις και στην αγορά γης» και πρόσθεσε πως «τα έσοδα και συνολικά τα οικονομικά της Αγίας Νάπας ξεπερνούν ή είναι στο ύψος των οικονομικά μεγάλων αστικών Δήμων, που είναι από τα υψηλότερα στην Κύπρο».
 
Αυτός, συνέχισε «είναι και ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού είναι ξεκάθαρο ότι η Αγία Νάπα δεν χρειάζεται να συγχωνευθεί  με κανένα άλλο Δήμο».

«Ζητούμε όπως τα οικονομικά και η οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Δήμου να ληφθούν υπόψη στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς σχετικά ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας απάντησε πως «τα οικονομικά θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη, στη αντιπροσώπευση των Δήμων σε Οργανισμούς ή Συμβούλια που θα δημιουργηθούν επαρχιακά, όπως υδατοπρομήθεια και αποχετευτικό. Επίσης η αντιπροσώπευση θα πρέπει να είναι ανάλογη του πληθυσμού, με βάση τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του κάθε Δήμου, αφού σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουμε να δούμε Συμβούλια στα οποία Δήμοι, όπως της Αγίας Νάπας να συνεισφέρουν μέχρι και 40% του προϋπολογισμού αλλά να αντιπροσωπεύονται με μόλις το 5% των μελών τους».
 
Είπε ακόμα ότι «ο Δήμος Αγίας Νάπας με 280 υπαλλήλους και εργάτες, με 40 χιλιάδες τουριστικές κλίνες, με 5 εκατομμύρια τουριστικές διανυκτερεύσεις και 15 χιλιάδες τόνους αποβλήτων, είναι ένας βιώσιμος Δήμος με 60 χιλιάδες ενεργό πληθυσμό ο οποίος μπορεί ακόμα και σήμερα να επιβιώσει χωρίς την παραμικρή κρατική χορηγία».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X