ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:09
 

Πληροφορίες από την ΚτΚ ζήτησε το FBI για τον Μάναφορτ

Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Guardians

Newsroom K

Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Guardians το FBI έχει ζητήσει από αξιωματούχους στην Κύπρο οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τράπεζα που χρησιμοποιήθηκε από πλούσιους Ρώσους με πολιτικές σχέσεις και έχει κατηγορηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το αίτημα για ενημέρωση σχετικά με την FBME Bank έρχεται καθώς η Κύπρος έχει αναδειχθεί ως βασικός τομέας ενδιαφέροντος για τον Robert Mueller, τον ειδικό νομικό σύμβουλο των ΗΠΑ που ερευνά πιθανή συνωμοσία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump το 2016 και του Κρεμλίνου.

Άτομα εξοικειωμένα με το αίτημα του FBI δήλωσε στην Guardian ότι οι ομοσπονδιακοί ανακριτές και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προσέγγισαν την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τον Νοέμβριο, ζητώντας λεπτομερείς πληροφορίες για την FBME, η οποία έκλεισε φέτος.

Ένα πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με το αίτημα του FBI δήλωσε ότι φαίνεται να συνδέεται με τη συνεχιζόμενη εξέταση του Mueller σχετικά με τον Paul Manafort, τον πρώην διευθυντή της εκστρατείας Trump ο οποίος κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο, και τα χρήματα που ρέουν μεταξύ των πρώην σοβιετικών κρατών και των ΗΠΑ μέσω κυπριακών τραπεζών.

Η FBME, παλαιότερα γνωστή ως Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μέσης Ανατολής, είχε την έδρα της στην Τανζανία, αλλά περίπου το 90% των τραπεζών της διεξήχθη στην Κύπρο. Σύμφωνα με έκθεση του Χρηματιστηρίου για την επιβολή οικονομικών εγκλημάτων (FINCEN) του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών το 2014, η τράπεζα ήταν ένας θεσμός "πρωταρχικής ανησυχίας για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες".

Μια εσωτερική έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για το FBME το 2014 που έλαβε η Guardian διαπίστωσε ότι η FBME είχε τραπεζικές σχέσεις με αρκετούς Ρώσους που θεωρούνταν πολιτικά ευαίσθητοι πελάτες και ότι περίπου οι μισοί πελάτες της τράπεζας ήταν Ρώσοι υπήκοοι, συμπεριλαμβανομένου του Vladimir Smirnov , ο οποίος είναι κοντά στον Πούτιν και ο Αλεξάντρ Σισκίν, μέλος του πολιτικού κόμματος του Πούτιν.

Δεν είναι σαφές γιατί ο Mueller και η ομάδα ερευνητών του φαίνεται να ενδιαφέρονται για τα οικονομικά στοιχεία της FBME. Αλλά δείχνει ότι ο ειδικός σύμβουλος συνεχίζει να εξετάζει τις ροές χρημάτων από την Κύπρο.

Ο Manafort έχει παραδεχτεί ότι δεν είναι ένοχος για κατηγορίες ότι ετοίμασε εκατομμύρια δολάρια μέσω ξένων τραπεζών ως μέρος ενός σχεδίου για να κρύψει το έργο του για πολιτικά κόμματα στην Ουκρανία. Κατηγορείται για τη διοχέτευση των κεφαλαίων μέσω ξένων εταιρειών συμπεριλαμβανομένων πολλών που εδρεύουν στην Κύπρο..Ένας εκπρόσωπος της τράπεζαςFBME είπε στην Guardian ότι ο Manafort δεν ήταν ποτέ πελάτης της FBME.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου η πρόταση Ακιντζί

«Ο κ. His Master`s Voice ξαναμίλησε!»
ΑΚΑ  |  09:12

Αρχιεπίσκοπος: Γιατί δεν πήγα στην κηδεία του Δ. Χριστόφια

«"......κάλεσαν τον Άγιο αδελφό"!!! O ένας βαγαπόντης λέγει τον άλλο βαγαπόντη ΑΓΙΟ! Μα πότε εν ...»
ΑΚΑ  |  18:26

Πρόταση Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες

«Η πρόταση Ακκιντζί δίνει την ευκαιρία στον Αναστασιάδη να δείξει πόσο έξυπνος είναι. Αν είναι! »
ΑΚΑ  |  18:23

Πρόταση Ακιντζί για δημιουργία κοινής επιτροπής για υδρογονάνθρακες

«Μόνο υπό τον όρο να στήσουν επιτροπή που θα αναλάβει την επιστροφή περιουσι`ων προσφύγων.»
Varoshiotis  |  20:48

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X