ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χατζηνικόλας: Αχίλλειος πτέρνα της ΣΚΤ οι αναδιαρθρωμένες κατοικίες

Με οκτώ μάρτυρες θα κλείσει η δεύτερη εβδομάδα των δημοσίων ακροάσεων της Ερευνητικής για τον Συνεργατισμό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Για πάνω από τρείς ώρες κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Γιώργος Χατζηνικόλας ο οποίος δέχτηκε συνεχείς ερωτήσεις από τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Αρέστη και το μέλος Γιώργο Χαραλάμπους.

Πέρα από τα όσα ακούγονται εντός της αιθούσης αυτό που δεν περνά απαρατήρητο είναι η τακτική της Επιτροπής απέναντι στο μάρτυρα. Ίσως για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι δημόσιες ακροάσεις η τακτική της Επιτροπής είναι «επιθετική» με την Επιτροπή σε αρκετές περιπτώσεις να αμφισβητεί ανοιχτά τις απαντήσεις που λαμβάνει από το μάρτυρα.

Ο πρώτος μάρτυρας μετά τα όσα κατέθεσε, την Τρίτη 28 Αυγούστου 2018 κρίθηκε αναγκαίο από την Επιτροπή να παρουσιαστεί εκ νέου. Στην πρώτη εμφάνιση, του κ. Πιερή αίσθηση είχαν προκαλέσει οι αναφορές του για φαινόμενα κακοδιαχείρισης στη ΣΚΤ. Μάλιστα, έχει κάνει λόγο για «καραμπινάτες» περιπτώσεις ατασθαλιών στην ΣΚΤ, υποστηρίζοντας πως πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα συνέβαλαν στη δημιουργία του κακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας. «Κάποια από τα μέλη της Βουλής δεν έπρεπε να συμμετέχουν στις συνεδρίες της Ολομέλειας λόγω θέματος σύγκρουσης συμφέροντος. Είχαν θέσεις κλειδιά στην πολιτική», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η άποψη του μάρτυρα για τις τρέχουσες εξελίξεις στον Συνεργατισμός ήταν πως μονοδρομήθηκε η διαδικασία πώλησης της ΣΚΤ από τις εποπτικές αρχές.

Δείτε όλες τις εξελίξεις από την «Κ»:

13:56 Ολοκληρώθηκε η συνεδρία

13:28 Γ. Χατζηνικόλας: Το πρώτο σχέδιο αναδιάρθρωσης του 2013, το δοτό, μας καθυστέρησε σημαντικά, χάσαμε δυο χρόνια πολύτιμα. Από την πρώτη μέρα έπρεπε να μειωθεί το προσωπικό και έπρεπε να γίνουν όλες οι ριζικές αλλαγές από την πρώτη μέρα. Ό,τι και αν να κάναμε είμασταν στο μάτι του κυκλώνα. Κόμματα, οργανώσεις και ο Γενικός Ελεγκτής που έκαναν την δουλειά τους, δεν μας άφηναν να πάρουμε αέρα. Κάναμε διαγραφές δανείων, διαγραφές δανείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων όπως έκαναν όλες οι τράπεζες και δεν ακούστηκε ποτέ καμία κουβέντα και έπρεπε εμείς να δίνουμε απαντήσεις. Κάθε εβδομάδα μας καλούσαν και στη Βουλή.

13:11 Ο μάρτυρας αναφέρεται στις προσπάθειες που έγιναν για την αντιμετώπιση των ΜΕΔ.

12:33 Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η επιστολή της Ερευνητικής Επιτροπής με την οποία καλούνται αξιωματούχοι των εποπτικών αρχών να έλθουν στην Κύπρο και να παρουσιαστούν ενώπιον της Επιτροπής έφθασε στα κεντρικά του SSM χθες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Επιτροπή προτείνει στον SSM ότι η παρουσίαση αξιωματούχων του μπορεί να πραγματοποιηθεί από τις 17 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου 2018.

12:15 Τη στρατηγική συνεργασία με την Altamira την αποφάσισε η Επιτροπεία της ΣΚΤ. Δεν ήταν απόφαση ενός ατόμου. Ο κ. Χατζηγιάννης ήταν ένας από τους εννέα που αποφάσισαν απαντά ο μάρτυρας.

«Η Altamira πάει καλά, αποδίδει σε κάποια θέματα όμως υστερεί» είναι η αξιολόγηση του κ. Χατζηνικόλα για το έργο που επιτελεί η εταιρεία. Τα εισπραχθέντα ποσά, προσθέτει, ανέρχονται σε 126, 5 εκατ. ευρώ, από πωλήσεις ακινήτων 65,2 εκατ. ευρώ και από ενοίκια 2,4 εκατ. ευρώ.

12:01 Για τη συνεργασία με την ισπανική εταιρεία Altamira,  η ΣΚΤ προσεγγίστηκε από την ίδια την εταιρεία αναφέρει ο μάρτυρας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής. Με βάση γνωμάτευση των νομικών συμβούλων, της ΣΚΤ η τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να βγαίνει σε δημόσιες προσφορές υποστηρίζει ο κ. Χατζηγιάννης.  Οι επαφές με την εταιρεία ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2017. «Οι σύμβουλοί μας η Black Rock μας είχε εισηγηθεί θετικά την προοπτική συνεργασίας με την Altamira».

11:31 Κάποιες ΣΠΙ διέθεταν μέχρι και 1,1 εκατ. ευρώ  για αθλητικές ομάδες. Τα λειτουργικά έξοδα της ΣΚΤ από τα 100 εκατ. ευρώ προ του 2013 «εμείς το ρίξαμε στα 65 εκατ. ευρώ» απαντά ο μάρτυρας σε σχόλιο του προέδρου της Επιτροπής για υπέρογκα έξοδα.

11:14 «Κάποιοι εγκατέλειψαν και κάποιοι όχι. Κάποιοι έμειναν από την αρχή έως το τέλος και άλλοι όχι». Με τον τρόπο αυτό ο μάρτυρας σχολιάζει τις παρατήσεις δυο μεγαλοστελεχών της ΣΚΤ, του Μάριου Κληρίδη και Τάκη Ταουσιάνη

10:44  Από το 2013 μέχρι σήμερα η κερδοφορία του Συνεργατισμού ανήλθε στο 800 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στο σύνολό τους για κάλυψη των προβλέψεων. Με βάση στοιχεία του κ. Χατζηνικόλα το ύψος των προβλέψεων για κάλυψη ΜΕΔ κατά έτος ήταν:

-Το 2013 2,5 δισ. ευρώ
-Το 2014 2,95 δισ. ευρώ
-Το 2015 αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014
-Το 2016 3,8 δισ. ευρώ
-Το 2017 4 δισ. ευρώ

10:24 Η πράξη από εμπορικής πλευράς δεν ήταν συμφέρουσα όμως ως σε μακροοικονομικό επίπεδο ήταν συμφέρουσα συμπληρώνει ο κ. Χατζηνικόλας. «Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Ήταν καλή γιατί τα εναλλακτικά σενάρια ήταν καταστροφικά. Δυστυχώς θυσιάστηκε η «Ιφιγένεια» (ΣΚΤ) για το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

10:17 Ζητείται από το μάρτυρα να εκφράσει άποψη για το κατά πόσο ήταν συμφέρουσα η συμφωνία με την Ελληνική τράπεζα. Υπό τις περιστάσεις η συμφωνία ήταν η πλέον κατάλληλη για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του τόπου απαντά ο μάρτυρας και συμπληρώνει. «Αποφεύχθηκε εξυγίανση της ΣΚΤ. Αποφεύχθηκαν πιέσεις των εποπτικών αρχών».

10:13 Ο μάρτυρας ήταν στη ΣΚΤ από το 2013 μέχρι και σήμερα. Ο μάρτυρας παραθέτει τα προσόντα του, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δηλώντας πως δεν έχει κομματική ταυτότητα. Ο ίδιος προτάθηκε από ένα μικρό κομμάτι μετόχων μετά την ανακεφαλαιοποίηση της ΣΚΤ και επιλέγηκε από τον κύριο μέτοχο που ήταν το κράτος

10:04 Ενώπιον της Επιτροπής ο Γιώργος Χατζηνικόλας πρόεδρος Επιτροπείας ΣΚΤ

09:35 Ο μάρτυρας παραδίδει στην Επιτροπή διάφορα έγγραφα τα οποία καταχωρούνται ως τεκμήρια.

09:33 Ο μάρτυρας χωρίς να ερωτηθεί επανέρχεται σε ένα θέμα που είχε θιγεί  στην προηγούμενη εμφάνισή του για τις απολαβές του εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ από την ΣΚΤ. Ο κ. Πιερή παρουσιάζει διάταγμα που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ στη βάση του οποίου όπως υποστηρίζει ο κ. Διονυσίου λάμβανε αποζημίωση από τη ΣΚΤ.

09: 24 Η δημόσια ακρόαση ξεκίνησε με ερωτήσεις του προέδρου της Επιτροπής στο μάρτυρα σχετικά με τον χρόνο παρουσίας τους στην ΣΚΤ. Ζητά επίσης από το μάρτυρα να σχολιάσει αναφορές του Γενικού Ελεγκτή για τα περί δυσκολιών που αντιμετώπιζε στον έλεγχο της ΣΚΤ και αν η Επιτροπεία ήταν κομματικά χαρακτηρισμένη. Επίσης ο πρόεδρος διαβάζει από τα πρακτικά όπου ο Γενικός Ελεγκτής είχε κάνει λόγο για επαφές του εκπροσώπου του ΥΠΟΙΚ Διονύση Διονυσίου με δυο μέλη της Επιτροπείας του ΑΚΕΛ. Αναφορά που προκαλεί ενόχληση στο μάρτυρα. Ο κ. Πιερή αφού αναφέρει πως δεν απαρνιέται την κομματική του καταβολή απέρριψε πως η Επιτροπεία ενεργούσε με κομματικά κριτήρια. Σε σχετική ερώτηση ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά αν προσεγγίσθηκε από τον εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ με θέμα την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τον έλεγχο της ΣΚΤ από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Πάνε πίσω οι έρευνες

Την Πέμπτη και Παρασκευή στην Ερευνητική Επιτροπή έχουν κληθεί να παρουσιαστούν έξι μάρτυρες, οι οποίοι αν ληφθεί υπόψη η χρονική περίοδος θητείας τους στον Συνεργατισμό αναμένεται να παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες απόψεις και πληροφορίες για τα του Συνεργατισμού από το 2001 έως και το 2013. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία του Δημήτρη Σταύρου, γνωστού από τη θητεία του ως γραμματέα της ΣΠΕ Στροβόλου. Εναντίον του ιδίου και άλλων 6 προσώπων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για υπόθεση του Συνεργατισμού, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της εκδίκασης. Το γεγονός ότι ο κ. Σταύρου είναι κατηγορούμενος σε ποινική υπόθεση, ενώπιον του Κακουργιοδικείου, δημιουργεί εύλογες υποψίες ότι ο μάρτυρας, τουλάχιστον σε κάποια θέματα που σχετίζονται με την υπό εκδίκαση υπόθεση, να επικαλεστεί κώλυμα και να μην απαντήσει στις ερωτήσεις που θα του τεθούν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση