ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προετοιμάζεται το έδαφος για έκδοση ελληνικού 5ετούς ομολόγου

Συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου στη δευτερογενή αγορά.

Kathimerini.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την «παράσταση» να έχει κλέψει ο πενταετής τίτλος, ο οποίος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου στη δευτερογενή αγορά, με την απόδοσή του να σημειώνει σημαντική αποκλιμάκωση, σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και τέσσερις μήνες.

Την ίδια στιγμή, έχει σταματήσει το... φαινόμενο του προηγούμενου διαστήματος, όπου οι ελληνικοί τίτλοι ήταν στενά συνδεδεμένοι με τις διαθέσεις που επικρατούσαν για τους ιταλικούς τίτλους και οι οποίες είχαν στήσει εμπόδια στον δρόμο της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Πιο αναλυτικά, αυτή την εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 1,8% και διαμορφώθηκε χθες στο 4,209%, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, ενώ η πτώση στην απόδοση του 5ετούς ομολόγου σημείωσε βουτιά της τάξης σχεδόν του 5% και διαμορφώθηκε χθες στο 3,125%, επίπεδο που «συναντήσαμε» τελευταία φορά στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2018.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτές οι κινήσεις αποτελούν σαφή σημάδια πως πλησιάζει η ημέρα της επόμενη έκδοσης τίτλου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, περίπου ένα χρόνο μετά την τελευταία έκδοση, αυτή του 7ετούς ομολόγου στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν, πως η βελτίωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με αυτήν του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και σε μια στιγμή όπου η πολιτική αστάθεια και ο πολιτικός κίνδυνος γύρω από την Ελλάδα χτύπησαν «κόκκινο».

Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν εδώ και καιρό πως, παρότι η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη εξόδου στις αγορές καθώς διατηρεί μεγάλο «μαξιλάρι» ασφαλείας, θα πρέπει να διατηρήσει συχνή επαφή με τους επενδυτές. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από το οικονομικό επιτελείο δρομολογείται έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου το αμέσως επόμενο διάστημα, η οποία είναι μικρού μεγέθους (2-2,5 δισ. ευρώ), ενώ σε ό,τι αφορά τα ονόματα των αναδόχων τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκεντρώνουν οι JP Morgan, BNP Paribas και Nomura.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X