ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόοδο στην εποπτεία των τραπεζών διαπιστώνει η Επ. Θεσμών

Οι Εμπορικές Τράπεζες διαπιστώνουν ουσιαστική αλλαγή κουλτούρας από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας

ΚΥΠΕ

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου σε ότι αφορά την εποπτεία και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο. Αυτό διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία συζήτησε τον έλεγχο της εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) πάνω στις Εμπορικές Τράπεζες που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Εμπορικές Τράπεζες από την πλευρά τους διαπιστώνουν ουσιαστική αλλαγή κουλτούρας από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας και πολύ καλή συνεργασία. Σημειώνουν ωστόσο πως πολλές δυσκολίες και διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου ξεκίνησε τις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία με τη ρήση πως όταν καείς με τη σούπα, φυσάς και του γιαουρτιού και σημείωσε πως η κακή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στο παρελθόν και η πλήρης και ελλιπής εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας έφεραν την Κύπρο σε αυτή την Κύπρο σε αυτή την οικονομική καταστροφή που όλοι ζήσαμε και ζούμε.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως το θέμα των «νεκροψιών» είναι θέματα άλλων συνεδριάσεων, σήμερα η Επιτροπή ήθελε να ελέγξει πώς λειτουργεί σήμερα το όλο τραπεζικό σύστημα, το πώς η ΚΤ ελέγχει τις δραστηριότητες των τραπεζών. Τόνισε πως, με βάση τα όσα διαπιστώθηκαν έχουν γίνει σημαντικά βήματα μπροστά σε ότι αφορά την εποπτεία και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, είναι πάρα πολύ αυστηρό το εποπτικό πλαίσιο.

Σημείωσε πως πολλές φορές παρατηρούνται ακραίες καταστάσεις και είναι για αυτό που χρειάζεται να υπάρχει, όπως είπε, και μια αναλογικότητα στην επαφή με τον δανειολήπτη. Παράλληλα, ανέφερε πως από πλευράς εμπορικών τραπεζών σημειώθηκε κατά τη συνεδρία η δημιουργία μιας νέας κουλτούρας συμπεριφοράς. «Η εκτίμηση μου είναι πως έχει δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα, απαιτείται σε αυτή την κουλτούρα να μπει και λίγη ανθρωπιά γιατί όπως βάζουν πέναλτι αυτοί στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αν ο κυπριακός λαός έβαζε πέναλτι στις τράπεζες θα ήθελαν εκατοντάδες χρόνια να τα πληρώσουν οι τραπεζίτες», είπε.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως πρέπει με βάση τη λογική αλλά και με αυστηρό πλαίσιο να συνεχιστεί η προσπάθεια, ενώ η Βουλή είναι εκεί αν χρειάζεται να γίνουν οποιεσδήποτε τροποποιήσεις για να μην επαναληφθεί στην Κύπρο αυτό που έχει γίνει. Πρόσθεσε πως ο Σύνδεσμος Τραπεζών θα καταθέσει τις απόψεις του γραπτώς για το τι χρειάζεται να γίνει περαιτέρω, ενώ και η ΚΤ αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί μια μελέτη όσον αφορά το σύνολο των νομοθεσιών, το πού υπάρχουν κενά για να υπάρξει καλύτερη λειτουργία στο μέλλον.

«Ο στόχος της σημερινής συνεδρίας ήταν να ελέγξουμε ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει αυτό που έγινε στο παρελθόν. Σημειώνουμε τα θετικά βήματα, την υιοθέτηση αυστηρών κανόνων πλέον από την ΚΤ αλλά και από την άλλη δηλώνουμε παρόν να διορθώσουμε ορισμένα πράγματα με βάση τη λογική και με βάση την αναλογικότητα σε κάθε περίπτωση», είπε.

Ερωτηθείς αν ικανοποιούν την Επιτροπή οι διαβεβαιώσεις που πήρε ότι δεν θα επαναληφθεί μια κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα όπως αυτή του παρελθόντος, ο κ. Ζαχαρίου είπε πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί, ενώ για αυτό που είναι ο ίδιος σίγουρος είναι πως οι κανόνες ελέγχου έχουν αλλάξει. Στο παρελθόν, η ΚΤ έμενε στην αποστολή επιστολών στη Λαϊκή Τράπεζα για το θέμα του ELA, ενώ σήμερα δεν μένει εκεί αλλά οι επαφές μαζί με τις Τράπεζες είναι καθημερινές και αφού εντοπιστεί το πρόβλημα προσπαθούν να βρουν τρόπους διόρθωσης του.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε πως σήμερα εξετάστηκε ο βαθμός βελτίωσης στις διαδικασίες εποπτικού ελέγχου σε ό,τι αφορά το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών τραπεζών και το βαθμό συμμόρφωσης των τραπεζών. Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως έχουν γίνει βήματα βελτίωσης, το δεύτερο ότι έχει πολλαπλασιαστεί η γραφειοκρατία στις διαδικασίες ελέγχου με αποτέλεσμα πολλές φορές να υπάρχει δυσλειτουργία στη συνεργασία Κεντρικής Τράπεζας και εμπορικών τραπεζών.

Το τρίτο και κυριότερο, όπως είπε, είναι ότι παρά τις όποιες επιμέρους θεσμικές βελτιώσεις «η πικρή αλήθεια είναι πως η ζημιά από την οικονομική κρίση μας έχει μείνει, ταλανίζοντας χιλιάδες συμπολιτών μας και αφήνοντας ανοικτές πληγές και στην κυπριακή οικονομία που θα πάρει αρκετά χρόνια για να κλείσουν», είπε και πρόσθεσε πως στα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των τραπεζών το δίδαγμα πρέπει να υπάρχει και αποτελεσματικός έλεγχος αλλά πρωτίστως προληπτικός έλεγχος.

Εντός της Επιτροπής, οι εκπρόσωποι των εμπορικών Τραπεζών δήλωσαν πως έχει καταγραφεί σημαντική αλλαγή κουλτούρας εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας και πως η συνεργασία είναι σε πάρα πολύ καλό σημείο. Ωστόσο, επεσήμαναν πως αυτό δεν σημαίνει ότι η συνεργασία αυτή είναι εύκολη, ότι συμφωνούν σε όλα ή ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Κάποιο δε, σημείωσαν πως σε κάποιες περιπτώσεις η εποπτεία είναι υπερβολική και κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, κάτι που σημαίνει και μεγάλο κόστος.

Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας, την Επιτροπή ενημέρωσε για το εποπτικό πλαίσιο, τις αρμοδιότητες της εντός του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, για τη διαχείριση του ELA, ο Ανώτερος Διευθυντής Εποπτείας Γιάγκος Δημητρίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση