ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:00
 

Προς αύξηση συντάξεων, κατώτατου μισθού στην Τσεχία

Η κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις θέλει να αυξήσει το 2019 τους μισθούς στο Δημόσιο κατά 8%.

Newsroom Κ, Αθήνα

Η Τσεχία έχει την οικονομική δυνατότητα να αυξήσει τις συντάξεις χωρίς να αντιμετωπίσει τις επόμενες δεκαετίες την κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα, δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας της χώρας, Γιάνα Μαλάτσοβα.

Απολαμβάνοντας ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, διαθέτοντας το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα, η τσεχική κυβέρνηση επιθυμεί να αφήσει πίσω της δεκαετίες πολιτικής συγκράτησης μισθών και συντάξεων ώστε να ενισχύσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της χώρας. Ο πολύ χαμηλός λόγος χρέους προς ΑΕΠ που έχει η Τσεχία επιτρέπει στην κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις να προχωρήσει όχι μόνο στην αύξηση των συντάξεων αλλά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού όπως και των μισθών στο Δημόσιο.

«Αν εξετάσουμε τις υπόλοιπες χώρες, δεν δαπανούμε τόσο πολλά (χρήματα) για συντάξεις και με βάση τις τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις εξακολουθούμε να έχουμε περιθώριο», είπε η ηλικίας 37 ετών υπουργός μιλώντας στο Bloomberg. Πρόσθεσε πως η αύξηση της φορολογίας θα ενισχύσει τους πόρους που διατίθενται για συντάξεις. Το 2016 η Τσεχία είχε διαθέσει περίπου τα 3/4 του 10,2% του ΑΕΠ που δαπανούν κατά μέσον όρο τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πληρωμή συντάξεων. Η Μαλάτσοβα επέκρινε χθες την ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα Εθνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο που είχε αποφανθεί ότι το πλουσιότερο πρώην κομμουνιστικό κράτος της Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει τη μοίρα της Ελλάδας αν αυξήσει τις συντάξεις στον βαθμό που θέλει να τις αυξήσει η κυβέρνηση. Η εύρυθμη λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος εξαρτάται από τη συνολική ανταγωνιστικότητα της τσεχικής οικονομίας και όχι από τον αριθμό των συνταξιούχων, είπε η υπουργός Εργασίας της Τσεχίας.

Τα τελευταία χρόνια το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Τσέχων έγινε υψηλότερο από αυτών των Ελλήνων και των Πορτογάλων και το 2017 είχε ανέλθει περίπου στο 90% του μέσου όρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το επίπεδο διαβίωσης των Τσέχων μπορεί να είναι υψηλότερο από αυτό των υπόλοιπων πρώην κομμουνιστικών κρατών της Ε.Ε., ωστόσο υπολείπεται σημαντικά του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Γερμανών, που ανέρχεται στο 123% του μέσου όρου της Ενωσης. Ενας τρόπος να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Τσέχων είναι η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, καθώς και η μακροπρόθεσμη αύξηση του κατώτατου μισθού, σημείωσε η Μαλάτσοβα. Τον Οκτώβριο του 2018, η μέση σύνταξη στην Τσεχία ανήλθε στα 505 ευρώ για τους άντρες και στα 413 ευρώ για τις γυναίκες. Η κυβέρνηση Μπάμπις θέλει να αυξήσει το 2019 τους μισθούς στο Δημόσιο κατά 8%, ενώ από τον Ιανουάριο θα αυξήσει το ποσό της μέσης σύνταξης κατά 35 ευρώ τον μήνα, αύξηση ρεκόρ. Για τον κατώτατο μισθό η Μαλάτσοβα προτείνει την αύξησή του κατά 10% στα 517 ευρώ τον μήνα. Για να χρηματοδοτηθούν οι αυξήσεις η κυβέρνηση προτείνει τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση της εταιρικής φορολογίας στους κλάδους της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

ΓεΣΥ: Εμμένει στη θέση του για άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής ο ΠΙΣ

«Yπουργέ, ο ιστάμενος στα αριστερά σου γιατρός δεν επιθυμεί να δει το ΓΕΣΥ να εργάζεται, αν δεν το ...»
ΑΚΑ  |  08:53

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση