ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς σταθεροποίηση μετά τον πανικό της πώλησης Κυπριακών ομολόγων

Η Παρασκευή 13 του μηνός ήταν μια ημέρα που αναλυτές χαρακτήρισαν ως πολύ κακή για τις αγορές

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε χαμηλότερο επίπεδο κινούνται οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, μετά την άνοδο της Παρασκευής 13 του μηνός που ήταν απότοκο των εξελίξεων του κυπριακού τραπεζικού κλάδου και είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν μαζικές πωλήσεις.

Η εικόνα στην αγορά των κυπριακών ομολόγων ενώ για ένα χρόνο περίπου οι αποδόσεις κυμαίνονταν μεταξύ 1.50% - 2.00% και μπορούσε κανείς να εξάγει το αποτέλεσμα πως βρίσκεται καλά επίπεδα, την Παρασκευή άρχισε ένα ράλι ρευστοποιήσεων. Τα κυπριακά ομόλογα τα οποία παραμένουν σε μη επενδυτική βαθμίδα, φαίνεται να είναι μία επένδυση υψηλού ρίσκου.

Σε αυτό βέβαια συνετέλεσε και η κίνηση της Κυβέρνησης να εκδώσει ομόλογα για λογαριασμό της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και να καταθέσει τα χρήματα που άντλησε, ύψους 2.35 δισ. ευρώ, στα ταμεία της ΣΚΤ. Από ότι φάνηκε, ενώ η Κυβέρνηση διαμηνύει πως πλέον ο Συνεργατισμός είναι οχυρωμένος, οι επενδυτές το είδαν με διαφορετικό πρίσμα.

Απότομη η άνοδων των αποδόσεων

Σήμερα, Δευτέρα 16 του μηνός, η απόδοση στο κυπριακό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2.25 - 2.28%, με άνοδο άνω του 0.30% από την τιμή που είχε την Πέμπτη 12 του μηνός, στο 1.98%. Την Παρασκευή έφτασε στα 2.66%, ενώ σε επίπεδο τιμών την Πέμπτη ήταν στα 115.75 ευρώ, την Παρασκευή κατέβηκε στα 111 ευρώ και σήμερα είναι στα 113.5 ευρώ.

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου με έτος λήξης το 2024 την Παρασκευή έφτασε στο 2.46% και η τιμή του κατρακύλησε από τα 106.30 ευρώ την Πέμπτη στα 102 ευρώ την Παρασκευή, ανεβαίνοντας στα 104.5 ευρώ το πρωί της Δευτέρας.

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου με έτος λήξης το 2023 την Παρασκευή έφτασε στο 1.55% και η τιμή του κατρακύλησε από τα 111.33 ευρώ την Πέμπτη στα 105.25 την Παρασκευή. Σήμερα ανέβηκε η τιμή, φτάνοντας τα 109.44 ευρώ.

Αυξήθηκαν οι ανησυχίες όπως έδειξαν οι αγορές

Όπως σχολιάζουν αναλυτές που επικοινώνησε η «Κ», ο παράγοντας αβεβαιότητα αν και στιγμιαία επέστρεψε, αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για το άμεσο μέλλον του Συνεργατισμού, παρ' όλη τη στήριξη και τις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει απτό επενδυτικό ενδιαφέρον για να ιδιωτικοποιηθεί. «Η συνολική διαχείρισης της επικοινωνίας γύρω από το Συνεργατισμό και η έκδοση των 9 συνολικών ομολόγων για λόγο του επηρέασε την εμπιστοσύνη των μεγάλων διεθνών επενδυτών. Υπήρχαν διάφορες διαρροές οι οποίες στην προσπάθειά τους να ηρεμήσουν οι καταθέτες της τράπεζας προκάλεσαν σύγχυση στους διεθνείς επενδυτές», κατέληξαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση