ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρωτιά στη φορολογία καυσίμων στην ΕΕ

Με βάση την μέση λιανική τιμή η Κύπρος εμφανίζεται φθηνότερη σε αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης, ενώ ακριβό παραμένει το πετρέλαιο θέρμανσης

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Κάτω από τον μέσο όρο των λιανικών τιμών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινούνται οι τιμές πώλησης των βασικών κατηγοριών καυσίμων στην Κύπρο. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του παρατηρητηρίου παρακολούθησης τιμών των καυσίμων μέχρι και τις 3 Απριλίου 2017, η τιμή αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης στην Κύπρο εμφανίζεται μικρότερη σε σχέση με την μέση τιμή λιανικής στα κράτη μέλη της ΕΕ. Κύριο χαρακτηριστικό των στοιχείων που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι η διαφοροποίηση που καταγράφεται στην κατηγορία φορολογίας των καυσίμων, όπου η Κύπρος εμφανίζεται να είναι πάνω από την μέση φορολογία που επιβάλλεται στα καύσιμα στην ΕΕ.

Ενδεικτικό της υψηλής φορολόγησης είναι το παράδειγμα που παρατίθεται για το πώς διαμορφώνεται η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Κύπρο. Για ένα λίτρο βενζίνης, με μέση τιμή το 1,211 ευρώ, το πραγματικό κόστος προϊόντος υπολογίζεται στα 0,388 ευρώ το λίτρο. Το υπόλοιπο 0,828 ευρώ αποτελεί ΦΠΑ, Φόρο Κατανάλωσης, κέρδος πρατηρίων και εταιρειών. Στο πετρέλαιο κίνησης τα στοιχεία δείχνουν ότι στην τελική τιμή με φόρους η Κύπρος, έστω και οριακά, εμφανίζεται πιο φθηνή από το μέσο όρο της ΕΕ. Και εδώ σχεδόν το μισό ποσό της λιανικής πώλησης καταλήγει σε φόρους και παρεμφερείς χρεώσεις. Η μόνη κατηγορία όπου η Κύπρος καταγράφει πρωτιά, τόσο στην τελική λιανική τιμή όσο και στην φορολογία, είναι στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η εικόνα των τιμών

Με βάση τις τιμές που ίσχυαν στις 3 Απριλίου 2017 η διαμόρφωσή τους έγινε ως εξής:

Αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων. Η μέση λιανική τιμή πώλησης ανήλθε στα 1,211 ευρώ το λίτρο με μέση λιανική τιμή στην ΕΕ στα 1,361 ευρώ το λίτρο. Για το πετρέλαιο κίνησης η μέση τιμή στην Κύπρο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την αμόλυβδη, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ παρέμεινε πιο ακριβός κατά τέσσερα λεπτά του ευρώ.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή στην Κύπρο ήταν στα 0,797 ευρώ το λίτρο, ενώ στην ΕΕ στα 0,686 ευρώ το λίτρο. Η διακύμανση της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων αποτυπώνεται πεντακάθαρα στα δυο γραφήματα τόσο για την τιμή προ φόρων όσο και με φόρους. Αξία έχει και ο πίνακας διαμόρφωσης της λιανικής τιμής της αμόλυβδης βενζίνης όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι ένα ποσοστό κοντά στο 50% της λιανικής τιμής αποτελεί Φόρο Κατανάλωσης. Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα παρακολούθησης των τιμών, η βενζίνη 95 οκτανίων παρουσίασε μείωση 1,1 σεντς ανά λίτρο.

Για την ίδια περίοδο σύγκρισης μείωση παρουσίασε και η τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 0,7 σεντς το λίτρο. Εξίσου ενδιαφέροντα είναι και εδώ τα στοιχεία για την διαμόρφωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κίνησης. Και εδώ το μισό της λιανικής τιμής αφορά Φόρο Κατανάλωσης την ώρα που το κόστος του πετρελαίου κίνησης ανά λίτρο είναι στα 0,411 ευρώ.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Αγαπητέ φίλε Κυριάκο, Όντως στα πρώτα χρόνια της ΚΔ έγιναν αυτά που λες. Όμως για την περίπτωση Στεφανίδη ...»
CGA  |  10:14

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Αγαπητοί φίλοι καλημέρα. Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη χρήση ή την κατάχρηση της ιστορίας όπως ...»
Κυριακός Ε. Γεωργίου  |  09:25

Καθηγητής Γυμνασίου θετικός στο νάρκοτεστ στη Λεμεσό

«αμάν κακό!!!! δηλαδή, κατά τον αρθρογράφο οι ολλανδοί, πορτογάλλοι, ισπανοί, βέλγοι, ελβετοί, ιταλοί, ...»
αγια ολαν  |  15:50

Χλωρακιώτης: Από τη ΣΠΕ Στροβόλου τα δάνειά μου των 18 εκατ. ευρώ

«το ότι σεν είσαι στην φυλακή είναι το πρόβλημα αυτού του τόπου....»
Αρμαγεδών  |  13:09

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση