ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε κρίσιμη καμπή ο διάλογος για το ΓεΣΥ

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για τα εργασιακά ζητούν οι γιατροί οι οποίοι αναμένουν αύριο Πέμπτη απαντήσεις από τον υπ. Υγείας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε κομβικό σημείο βρίσκεται ο διάλογος που έχει εγκαινιαστεί μεταξύ Υπουργείου Υγείας και γιατρών του δημοσίου προκειμένου να υπάρξει μια κατάληξη αναφορά με τους κανονισμούς, που έχουν ετοιμασθεί και αφορούν τα εργασιακά του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Η συνάντηση, που είχε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης με τις δυο συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου (ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ), κύλησε σε καλό κλίμα, ωστόσο, το κρίσιμο ραντεβού είναι για αύριο Πέμπτη όπου ο κ. Παμπορίδης δεσμεύθηκε να απαντήσει σε σειρά ζητημάτων που τέθηκαν από πλευράς γιατρών. Περισσότερο η ΠΑΣΥΚΙ και λιγότερο οι της ΠΑΣΥΔΥ εκφράζουν έντονη ανησυχία για μια σειρά ζητημάτων, έτσι όπως έχουν αποτυπωθεί στους κανονισμούς που ετοιμάσθηκαν και αφορούν το εργασιακό στάτους σε περιβάλλον ΓεΣΥ. Το πρώτο καυτό ζήτημα για τους κυβερνητικούς γιατρούς είναι το γενικότερο που αφορά την δομή και το δεύτερο το εργασιακό περιβάλλον και οι διαφορές που, όπως λέγεται, θα υπάρχουν μεταξύ υφιστάμενου προσωπικού που θα μεταπηδήσει στο ΓεΣΥ και όσων θα προσληφθούν στην συνέχεια. Επί τούτου, ο Υπουργός Υγείας έχει ενώπιόν του μια λίστα από 29 θέματα που αφορούν τα εργασιακά και στα οποία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις.

Οι ανησυχίες των γιατρών

Τα βασικά σημεία που φαίνεται να ανησυχούν τους κυβερνητικούς ιατρούς της ΠΑΣΥΚΙ αφορούν το εργασιακό στάτους παλαιών και νέων προσλήψεων. Προς τούτο, την περασμένη εβδομάδα η συντεχνία παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας ένα υπόμνημα επτά σελίδων, στο οποίο καταγράφονται τα σημεία εκείνα των κανονισμών για τα οποία ζητούν διευκρινίσεις ή με τα οποία διαφωνούν. Κωδικοποιώντας το υπόμνημα οι της ΠΑΣΥΚΙ ζητούν σειρά ερμηνειών σε εισαγωγικές διατάξεις για τις θέσεις του Οργανισμού Ασφάλισης, το πλαίσιο πλήρωσης των θέσεων, απολαβές και επιδόματα και ωφελήματα υπαλλήλων, χρόνος εργασίας και άδειες αξιολόγησης του προσωπικού, πειθαρχικός έλεγχος καθώς τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις. Οι της ΠΑΣΥΚΙ εκφράζουν ανησυχίες ότι με βάση τους κανονισμούς που έχουν ενώπιόν τους θα δημιουργηθούν δυο ταχύτητες εργαζομένων ιατρών με το υφιστάμενο προσωπικό να απολαμβάνει περισσότερων προνομίων από τους νεοεισερχόμενους. Ακόμα και στο στάτους των γιατρών, όπως υποστηρίζεται, υπάρχει διαφοροποίηση και διαχωρισμός στους υπαλλήλους του Οργανισμού και στους δημοσίους υπαλλήλους που θα αποσπασθούν και μετακινηθούν στο νέο οργανισμό. Για το θέμα αυτό η ΠΑΣΥΚΙ υποστηρίζει ότι χρήζει νομικής προσέγγισης εν απουσία σχετικής νομοθεσίας. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι των κανονισμών έχει να κάνει με την δομή του νέου Οργανισμού. Οι κυβερνητικοί γιατροί πιστεύουν ότι δίνεται η αντίληψη ότι δημιουργείται οργανισμός δημοσίου δικαίου όπου οι νόμοι και κανονισμοί που ισχύουν για τους άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου όσον αφορά τα εργασιακά δεν θα εφαρμόζονται. Ασάφεια εντοπίζεται στον αριθμό τίτλο και μισθό των θέσεων. Οι γιατροί θεωρούν ότι η παρουσία πολλών μεταβλητών χωρίς συγκεκριμένες αρχές σε οργανωτικό επίπεδο είναι επικίνδυνη στον τομέα της Υγείας. Οι κυβερνητικοί γιατροί ζητούν ασφαλιστικές δικλίδες για την αγορά υπηρεσιών προς κάλυψη αναγκών του Οργανισμού.

Προσλήψεις

Οι τις ΠΑΣΥΚΙ φαίνεται να διαφωνούν με τις προσλήψεις ιατρών στην βάση συμβολαίου εργασίας ορισμένου χρόνου το οποίο θα μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου. Μεταξύ των υπαλλακτικών προτάσεων οι γιατροί προτείνουν όπως ισχύει ό,τι και για τους αορίστου χρόνου της δημόσιας υπηρεσίας του 2016, ενώ το τι προνοούν οι κανονισμοί το θεωρούν αντικίνητρο για προσέλκυση ιατρών στον νέο Φορέα Υγείας. Στις πρόνοιες ότι όλες οι θέσεις θα είναι πρώτου διορισμού οι κυβερνητικοί ιατροί ζητούν να πάρουν απαντήσεις για το τι θα γίνει με την προϋπηρεσία και με τις ιεραρχικές διοικητικές θέσεις των ιατρών, που θα φύγουν από το δημόσιο προς το νέο καθεστώς. Θεωρούν δε αναγκαίο να υπάρχει ένα συγκεκριμένο οργανόγραμμα. Το θέμα πρόσληψης με συμβόλαια αλλά και αυτόματης ανανέωσης χαρακτηρίζεται επικίνδυνη προσέγγιση. Διαφωνία καταγράφεται και με την δοκιμαστική περίοδο των δεκαοχτώ μηνών. Θέτουν θέμα διαφάνειας και αδιάβλητου της διαδικασίας πλήρωσης των θέσεων. Οι κυβερνητικοί ιατροί προτείνουν την αναγκαιότητα ύπαρξης ελάχιστων συμφωνημένων δομών.

Διευθυντικές θέσεις

Η πρόνοια ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην πλήρωση διευθυντικών θέσεων την έχει το Συμβούλιο του Οργανισμού δεν βρίσκει σύμφωνους τους ιατρούς που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη θέση εξωπραγματική. Θέμα εγείρεται και για τις αμοιβές με την επισήμανση ότι δεν μπορεί να διαφέρουν, όπως επίσης και για τις αυξήσεις κάθε τρία χρόνια. Στο θέμα χρόνος εργασίας δεν γίνεται αποδεκτή η εργασία ιατρών σε εξαήμερη βάση και με το σύστημα βάρδιας. Συμφωνούν με την πρόνοια για εβδομαδιαία εργασία 48 ωρών. Για τις άδειες ανάπαυσης οι της ΠΑΣΥΚΙ θεωρούν ότι ο αριθμός των ημερών που προτείνεται είναι μικρότερος από τον υφιστάμενο, όπως επίσης και η άδεια ασθενείας. Σοβαρές ενστάσεις καταγράφονται και γα τις πρόνοιες που αφορούν τα πειθαρχικά καθώς επίσης για τα καθήκοντα και υποχρεώσεις των γιατρών. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν ως πολύ σημαντική την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα λάβουν την Πέμπτη από τον Γιώργο Παμπορίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση