ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΕΚ: Κάθε προσπάθεια για επαναφορά μισθολογικών ωφελημάτων

Θέλει να ληφθούν όλες τις αναγκαίες αποφάσεις ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά εργασίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΣΕΚ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την πλήρη επαναφορά μισθολογικών και παρεμφερών ωφελημάτων προς τους εργαζόμενους και ότι θα διεκδικήσει αυξήσεις μισθών εκεί και όπου τεκμηριώνεται, έστειλε ο ΓΓ της Συντεχνίας Ανδρέας Μάτσας με αφορμή τους εορτασμούς για την εργατική Πρωτομαγιά.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μάτσας είπε ότι η Πολιτεία στο σύνολο της οφείλουν με συντονισμένες ενέργειες και αξιοποιώντας πλήρως το θεσμικό πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας, να λάβουν όλες τις αναγκαίες αποφάσεις ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις.

Αναφερόμενος στις φετινές δραστηριότητες για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως αυτές αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα 23 Απριλίου στις 17:00 με τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης της ΣΕΚ από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, συνεχίζονται την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 10 το πρωί θα γίνει το άναμμα της λαμπάδας στην μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου και των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων.

Τη Δευτέρα 30 Απριλίου στις 18:00 στο Οίκημα της ΣΕΚ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση για τους εορτασμούς της εργατικής Πρωτομαγιάς, στην οποία θα απευθύνει χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας και την 1η Μαΐου στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στη Λεμεσό σε απευθείας σύνδεση με ραδιοσταθμό και στην παρουσία και πάλι της Υπουργού.

Ο κ. Μάτσας αναφερόμενος στη συνέχεια στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, παρέθεσε τις εισηγήσεις της ΣΕΚ για τη διόρθωση των πραγμάτων και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.

Όπως είπε, η ΣΕΚ εισηγείται να ενισχυθεί το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ρυθμιστούν νομοθετικά οι βασικοί όροι απασχόλησης σε μεγάλες κλαδικές συμβάσεις, να τερματιστεί το φαινόμενο της αγοράς υπηρεσιών που γίνεται τόσο από το κράτος, όσο και από ιδιώτες εργοδότες και να παταχθεί το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας και να υπάρξει από όλους απόλυτος σεβασμός στα εργασιακά θέσμια, στις εργασιακές νομοθεσίες και να διατηρηθεί σε ψηλά επίπεδα η τριμερής συνεργασία.

Εκτός των πιο πάνω η ΣΕΚ, όπως τόνισε ο κ. Μάτσας, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη για το σχεδιασμό και μίας στοχευμένης γενικής φορολογικής μεταρρύθμισης στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται η εισαγωγή πράσινης φορολογίας σε αντιστάθμισμα της μείωσης φορολογιών που επιβαρύνουν το εργατικό κόστος, την απασχόληση, όπως επίσης και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της Συντεχνίας βρίσκονται όπως είπε ο κ. Μάτσας η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του ΓΕΣΥ στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων, η βελτίωση της εθνικής παραγωγικότητας, η αποτροπή αποκρατικοποιήσεων Ημικρατικών Οργανισμών και η στοχευμένη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις προτεραιότητες της ΣΕΚ είναι επίσης η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακροχρόνιας και της ανεργίας των νέων, μέσα από πολιτικές με ενεργητικούς σκοπούς και διασυνδέοντας τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με το εκπαιδευτικό σύστημα, και ο εκσυγχρονισμός της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από Τρίτες χώρες στη βάση των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας και εξαντλώντας τη δυνατότητα αξιοποίησης του διαθέσιμου ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ δήλωσε πως η Κύπρος θα πρέπει να στηρίξει την πορεία ανάπτυξης μακριά από αναχρονιστικές τάσεις, προωθώντας τη δημιουργία ποιοτικών και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, την επαρκή βελτίωση των μισθών για επίτευξη του στόχου της κοινωνικής συνοχής, την επαγγελματική κατοχύρωση μέσα από την αναβάθμιση των επιπέδων εργασίας και της πρόσβασης σε κοινωνική προστασία.

Παράλληλα, σημείωσε, θα πρέπει να δοθούν ευκαιρίες δια βίου μάθησης, συνθήκες ασφάλειας και υγείας στην εργασία, όπως και η δυνατότητα συμφιλίωσης οικογένειας και εργασίας.

«Για αυτό ακριβώς πρέπει όλοι από κοινού, κράτος, εργοδότες, συντεχνίες, να συμβάλουμε θετικά, τονίζοντας πως σε αυτή την πορεία η ΣΕΚ θα συνεχίσει να συνδικαλίζεται και να πολιτεύεται τεκμηριωμένα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας και μακριά από λαϊκισμούς και στείρες αντιπαραθέσεις, με γνώμονα τη στήριξη των εργαζομένων και την ανάπτυξη της κοινωνίας στη βάση της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Εγκρίθηκαν τα Συμβούλια των Ημικρατικών

«Στα πιάτα κτυπά πολύ άσχημα το καρίκευμα του συναγερμισμού και του νεποτισμού, και δυσκολεύεσαι να το ...»
Ai Em  |  08:46

Σοφία Νικολάτου: Δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Τρ.Κύπρου

«Οι νικολατου και οι δικηγοροι τους να αφησουν τις δικηγοριστικες εξυπναδες διοτι ναι μεν δεν υπογραψεν ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:12

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X