ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα €437 εκατ. το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού το 10μηνο

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 το πλεόνασμα παρουσιάζει αύξηση 80%

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στα €436,8 εκατομμύρια διαμορφώθηκε το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018, ωθούμενο κυρίως από τα έσοδα από έμμεσους φόρους, οι οποίοι ανήλθαν σε 2,6 δισ., σύμφωνα με τις καταστάσεις υλοποίησης του κρατικού προϋπολογισμού, που δημοσιοποίησε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 (€242 εκατ), το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει αύξηση 80%.

Η μεγαλύτερη κατηγορία των εσόδων είναι οι έμμεσοι φόροι (κυρίως το ΦΠΑ), οι οποίοι ανήλθαν στα €2,6 δισ. και αποτελούν το 51,5% των συνολικών πραγματικών εσόδων της περιόδου, τα οποία διαμορφώθηκαν στα €5,04 δισ., σε σύγκριση με €5,01 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 τα έσοδα από έμμεσους φόρους παρουσιάζουν αύξηση 1,5%, αντανακλώντας την συνεχιζόμενη επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Το ποσοστό υλοποίησης των εσόδων από έμμεσους φόρους ανήλθε στους πρώτους δέκα μήνες του 2018 σε 84%, ενώ σε σχέση με τα συνολικά έσοδα, το ποσοστό υλοποίησης φτάνει στο 79% των συνολικών προϋπολογιζόμενων εσόδων για όλο το έτος.

Τα έσοδα από άμεσους φόρους (φόρος εισοδήματος) το δεκάμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν στα €1,72 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση 2,34% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το ποσοστό υλοποίησης των εσόδων από άμεσους φόρους ανήλθε στο 77% των συνολικών προϋπολογιζόμενων εσόδων.

Τον Οκτώβριο εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία συνολικά €472 εκατ, παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (€18 εκατ) και σε ετήσια βάση (€2,9 εκατ).

Παράλληλα, οι συνολικές δαπάνες για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 διαμορφώθηκαν στα €4,6 δισ., παρουσιάζοντας μείωση 3,41% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το ποσοστό υλοποίησης των συνολικών δαπανών ανήλθε στο 67% των προϋπολογιζόμενων δαπανών.

Η μεγαλύτερη δαπάνη του προϋπολογισμού είναι οι δαπάνες για κρατικούς υπαλλήλους, η οποία ανήλθε στο €1,37 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση 4,01% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι κοινωνικές παροχές, που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη διαμορφώθηκαν στα €673,8 εκατ σε σύγκριση με €663 εκατ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους για το δεκάμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν στα €382 εκατ, παρουσιάζοντας μείωση 16,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σημειώνεται πως οι καταστάσεις του Γενικού Λογιστηρίου ετοιμάζονται στη βάση εισπράξεων και πληρωμών και δεν περιλαμβάνουν εισπράξεις και αποπληρωμές δανείων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X