ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη ελληνική Βουλή η επώδυνη συμφωνία

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, μέτρα και αντίμετρα θα είναι σε διαφορετικά άρθρα

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό πλαίσιο δεσμεύσεων για το χρέος, το οποίο θα επιτρέψεί την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποδύεται από σήμερα η κυβέρνηση. Η ολοκλήρωση, χθες, της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και των μέτρων και αντιμέτρων για την περίοδο από το 2019 και μετά αφήνει την κυβέρνηση με την υποχρέωση να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει μια απαιτητική δέσμη νέων μέτρων, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ακόμη κάτι συγκεκριμένο για το μείζον ζήτημα του χρέους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έχει επενδύσει πολιτικά στο αφήγημα εξασφάλισης συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων για το χρέος, έναντι μιας ακόμη υποχώρησης της κυβέρνησής του στις απαιτήσεις των δανειστών, αναμένεται, εφόσον διαπιστωθεί ότι προκύπτει καθυστέρηση στη συγκεκριμενοποίηση των δεσμεύσεων των εταίρων, να ενεργοποιηθεί με παρεμβάσεις προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και ιδιαίτερα προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν αναμένει κάτι θεαματικό.

Περιμένει, ωστόσο, μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα επιτρέψει στο Ταμείο να δώσει «πιστοποιητικό βιωσιμότητας» στο ελληνικό χρέος, το οποίο θα διευκολύνει τις κινήσεις της ΕΚΤ όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Σε αναζήτηση αυτής της φόρμουλας, μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα έχουμε μια περίοδο εντατικών διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο των οποίων θα πρέπει, πέραν των υπολοίπων, να συμφωνηθεί το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του μνημονίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι αυτό που η Αθήνα αναμένει από τις συγκεκριμένες διαβουλεύσεις είναι «μια συμφωνία, η οποία θα είναι τόσο γενική, ώστε να μη δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα στη Γερμανία ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου» και ταυτόχρονα «τόσο ειδική ώστε να έχει τη δυνατότητα το ΔΝΤ να ολοκληρώσει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Η αγωνία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των διεργασιών αυτών είναι ισχυρή. Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε όλα να τελειώσουν στις 22 Μαΐου, ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ολιγοήμερης καθυστέρησης, που θα απαιτήσει ένα έκτακτο Eurogroup για την επικύρωση της συνολικής συμφωνίας.

Σε ένα παράλληλο μέτωπο, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειρισθεί στο εσωτερικό το αποτέλεσμα του κύκλου διαπραγμάτευσης που ολοκληρώθηκε χθες. Το αφήγημα υπεράσπισης των χειρισμών της διαπραγματευτικής ομάδας έχει ήδη ξεδιπλωθεί και μάλιστα από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε χθες αναφορά σε «ισορροπημένη και βιώσιμη συμφωνία», δίνοντας βαρύτητα στα αντίμετρα που η κυβέρνηση εξασφάλισε. Αυτή η «ισορροπημένη και βιώσιμη συμφωνία» θα αποτελέσει αντικείμενο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αύριο, ενώ θα ακολουθήσεί συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα έρθει στη Βουλή, με στόχο να ψηφισθεί μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα, στις 16 Μαΐου. Σε έναν ελιγμό που αποσκοπεί στο να πιέσει πολιτικά πρωτίστως τη Ν.Δ. αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και με σαφή επιδίωξη να διαμορφωθεί περιβάλλον πιθανής συμπόρευσης ανεξάρτητων βουλευτών με κυβερνητικές επιλογές, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζανακόπουλος, τα αντίμετρα θα έρθουν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα «τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και σε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν τα θετικά μέτρα».

Με περιφερειάρχες

Ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της στρατηγικής του ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγει δρόμο για φυγή προς τα εμπρός, θα συναντηθεί σήμερα με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, με αντικείμενο την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση