ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην 41η θέση ανάμεσα σε 63 στην ανταγωνιστικότητα η Κύπρος

Υποχώρησε κατά τέσσερις θέσεις στην κατάταξη σε σχέση με το 2017 αλλά βελτιώθηκε στην κατηγορία της οικονομικής επίδοσης

Newsroom K

Η Κύπρος κατατάσσεται 41η από τις 63 χώρες σε όρους ανταγωνιστικότητας, υποχωρώντας κατά τέσσερις θέσεις στην κατάταξη σε σχέση με το 2017. Η πτώση της θέσης της Κύπρου είναι αποτέλεσμα χαμηλότερης κατάταξης στις κατηγορίες της αποδοτικότητας του κράτους και των επιχειρήσεων καθώς και της υποδομής. Αντίθετα, το 2018 η θέση της Κύπρου βελτιώθηκε στην κατηγορία της οικονομικής επίδοσης.  

Ο παράγοντας του χρηματοπιστωτικού κινδύνου, τα ποσοστά εισφορών σε κοινωνικές ασφαλίσεις και η άνοδος των ανθρωποκτονιών είναι ανάμεσα στα κριτήρια που κατέγραψαν σημαντική επιδείνωση συγκριτικά με πέρσι. Κριτήρια όπως το ΑΕΠ (συνολικό και κατά κεφαλήν), οι επενδύσεις και το δημοσιονομικό ισοζύγιο σημείωσαν σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2017, συμβάλλοντας θετικά στην κατάταξη της Κύπρου.  

Με βάση την Έρευνα Γνώμης, τα κυριότερα χαρακτηριστικά που κάνουν ελκυστική την κυπριακή οικονομία είναι το ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, το ψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον.

Σε όρους οικονομικής επίδοσης η Κύπρος κατατάσσεται 22η από τις 63 χώρες, σημειώνοντας άνοδο στην κατάταξη από την 28η θέση που κατέλαβε πέρσι. Στη διαμόρφωση αυτής της κατάταξης λειτούργησαν ευνοϊκά οι διεθνείς επενδύσεις και το σχετικά χαμηλό κόστος ζωής στην Κύπρο. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο μικρός βαθμός διαφοροποίησης της κυπριακής οικονομίας και πτυχές της απασχόλησης (π.χ. ποσοστό ανεργίας, μακροχρόνια ανεργία, ανεργία των νέων), είναι ανάμεσα στα κριτήρια που λειτούργησαν ανασταλτικά.  

Για την αποδοτικότητα του κράτους το 2018 η Κύπρος καταλαμβάνει την 28η θέση, συγκριτικά με την 22η που είχε το 2017. Η πτώση στην κατάταξη είναι αποτέλεσμα κυρίως της επιδείνωσης των κριτηρίων που σχετίζονται με το θεσμικό (π.χ. πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, πολιτική κεντρικής τράπεζας, γραφειοκρατία) και κοινωνικό (π.χ. δικαιοσύνη, διαθέσιμο εισόδημα ανδρών/γυναικών) πλαίσιο, καθώς και με το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις επιχειρήσεις (π.χ. νομοθεσία για τον ανταγωνισμό και τη μετανάστευση). Τα κριτήρια στην κατηγορία των δημοσίων οικονομικών σημείωσαν βελτίωση (π.χ. πλεόνασμα). Σε όρους φορολογικής πολιτικής η Κύπρος παραμένει ανταγωνιστική, παρά τη μικρή πτώση στην κατάταξη το 2018.  

Στην κατηγορία της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων η Κύπρος υποχώρησε στην 53η θέση από την 50η που κατείχε πέρσι. Σημαντική χειροτέρευση σημειώθηκε στα χρηματοοικονομικά κριτήρια (π.χ. παράγοντας κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, χρηματιστήριο, εταιρικό χρέος) καθώς και στα κριτήρια αναφορικά με επιχειρηματικές στάσεις και αξίες (π.χ. χρήση ψηφιακών τεχνολογιών). Στις κατηγορίες της παραγωγικότητας και των διοικητικών πρακτικών καταγράφηκε μικρή βελτίωση σε σχέση με πέρσι.  

Σε όρους υποδομής η Κύπρος κατατάσσεται 41η από τις 63 χώρες, σημειώνοντας πτώση μιας θέσης σε σχέση με το 2017. Κριτήρια που σχετίζονται με την τεχνολογική, επιστημονική αλλά και τη βασική υποδομή της χώρας επηρέασαν αρνητικά την τελική κατάταξη. Κριτήρια που σχετίζονται με την εκπαίδευση επιδρούν θετικά στην κατάταξη σε όρους υποδομής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Άντρος Κυπριανού: Η κυβέρνηση οδήγησε σε πτώχευση τη ΣΚΤ

«Τώρα που θα αρχίσει η έρευνα θα δει ο άντρας κυπριανού τα αίσχη που γίνονταν πριν το 2013 και τις παρεμβάσεις ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  00:32

Καδής: Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε φιλοαγροτική πολιτική

«Μα οι αγρότες που ειναι; Εγώ βλέπω παντού ξεραήλα και ερήμωση των χωραφιων!!!!!!!»
Ντομπρος Κελαηδης  |  00:29

Μπλόκαραν λογαριασμούς με ΜΕΔ στη ΣΚΤ

«Δυστυχώς αργήσατε. Αυτή την ενέργεια έπρεπε να την κάνετε τουλάχιστον δύο χρόνια πριν.»
πανασιανός  |  17:40

ΣΤΕΚ: Καταγγελία για ηχορύπανση στις τουριστικές περιοχές

«Ας κλείσουν ξενοδοχείο σε περιοχή που δεν έχει "ηχορύπανση" γιατί αν χαμηλώσουμε τα ντέσιμπελ, πάλε ...»
Logik  |  16:04

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση