ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην 64η θέση η Κύπρος στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας

Ανέβηκε 19 θέσεις σε ένα χρόνο ανάμεσα σε 137 χώρες

ΚΥΠΕ

Θέματα οικονομίας θα συζητηθούν και φέτος στη συνάντηση της ελίτ του κόσμου που θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στο χειμερινό θέρετρο Νταβός της Ελβετίας με ρεκόρ συμμετοχής 3,000 ατόμων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Κύπρος βρίσκεται στην 64η θέση παγκοσμίως, ανεβαίνοντας 19 θέσεις σε ένα χρόνο ανάμεσα σε 137 χώρες.

Καλύπτοντας 137 οικονομίες, ο Δείκτης Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2017-2018 μετρά την εθνική ανταγωνιστικότητα - που ορίζεται ως το σύνολο των θεσμών, των πολιτικών και παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο της παραγωγικότητας και της ευημερίας. Ο Δείκτης εξετάζει 12 πυλώνες ανταγωνιστικότητας, όπως η καινοτομία, τo μακροοικονομικό περιβάλλον, η τεχνολογία, η ανώτατη εκπαίδευση, η υγεία, τα εργασιακά κτλ.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ θα είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπνουλλάχ ΙΙ, ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου του Λιβάνου Σαάντ Αλ Χαρίρι, κα. Επίσης, θα παρευρεθεί και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας, η ελβετική οικονομία εξακολουθεί να είναι η πιο ανταγωνιστική στον κόσμο. Ακολουθεί η οικονομία των ΗΠΑ, της Σιγκαπούρης, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, του Χονγκ Κονγκ, της Σουηδίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και της Φιλανδίας.

Το Φόρουμ αναφέρει ότι σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και ότι ο βραδύς αλλά σταθερός ρυθμός ανάπτυξης που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια θα συνεχιστεί με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 3.5% ανάπτυξη το 2017.

Ωστόσο, αναφέρει ότι ένεκα της αβεβαιότητας που επικρατεί τόσο στα γεωπολιτικά όσο και σε άλλους τομείς, όπως οι αλλαγές στην τεχνολογία, η συνέχιση της ανάπτυξης δεν μπορεί να διασφαλιστεί.

Η Ελβετία βρίσκεται στην πρώτη θέση για έκτη συνεχή χρονιά, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο σε σχεδόν όλους τους πυλώνες ανταγωνιστικότητας.

Η Ρωσία ανέβηκε στην 38η θέση (από την 43η) , η Ελλάδα βρίσκεται στην 87η θέση, σημειώνοντας πτώση κατά μια θέση σε σχέση με τον περσινό Δείκτη, η Τουρκία ανέβηκε στην 53η θέση από την 55η θέση, το Ισραήλ στην 16η από την 24η θέση, η Κίνα στην 27η θέση (από την 28η), η Ινδία στην 40ή θέση (από την 39η), ενώ στην τελευταία θέση παραμένει η Υεμένη.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αναμένεται να παρευρεθούν 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, 38 επικεφαλής μεγάλων διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, Παγκόσμια Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ερυθρός Σταυρός, Διεθνές Γραφείο Εργασίας, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μεταξύ άλλων), καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που έχει καταγραφεί στα χρονικά του Φόρουμ (21% των συμμετεχόντων θα είναι γυναίκες).

Το ισχυρό αυτό Φόρουμ έχει προσκαλέσει και πολλά ηγετικά στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών, τραπεζών, αλλά και ακαδημαϊκούς, καλλιτέχνες, εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Φόρουμ, η στρατηγική του Φόρουμ είναι απλή και αποτελεσματική: συγκεντρώνει δηλαδή τους κυριότερους ηγέτες από όλους τους τομείς της παγκόσμιας σκηνής και προσδιορίζει τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης των σημαντικότερων προκλήσεων του κόσμου.

«Και αυτή η στρατηγική έχει αποτέλεσμα. Για σχεδόν 50 χρόνια, το Φόρουμ υπήρξε καταλύτης για παγκόσμιες πρωτοβουλίες, ιστορικές αλλαγές, καινοτομίες στη βιομηχανία, οικονομικές ιδέες και δεκάδες χιλιάδες έργα και συνεργασίες».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσελκύει το θέμα της ‘τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης’ η οποία (μέσω της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των νευρο-τεχνολογικών εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, της γενετικής μηχανικής, της έρευνας για τη λειτουργία του εγκεφάλου, της τρισδιάστατης εκτύπωσης, των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και των υπερυπολογιστών, κβαντικών υπολογιστών) αναμένεται σε μόνο λίγα χρόνια από τώρα να δημιουργήσει πραγματικότητες «ασύλληπτες για το ανθρώπινο μυαλό».

«Η πρόσβαση στην τεχνολογία θα διαδοθεί όπως διαδίδεται μια ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, σχεδόν ο καθένας θα μπορεί να εφευρίσκει νέα προϊόντα και υπηρεσίες φθηνά και γρήγορα, τα επιχειρηματικά μοντέλα κάθε τομέα της βιομηχανίας θα δεχθούν αλλαγές», αναφέρει ειδικό φιλμάκι παραγωγής του Φόρουμ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση