ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις αρχές του 2019 αναμένεται το πράσινο φως για τον East Med

O αγωγός θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ενισχύονται οι ελπίδες για την έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη εντός του 2019.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε χθες στο Reuters ότι εντός του καλοκαιριού «θα καταλήξουμε σε λεπτομερή συμφωνία ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που θα συμμετάσχουν στο έργο του αγωγού East Med και ελπίζουμε να ληφθεί οριστική απόφαση για την επένδυση στις αρχές του 2019».

O νέος αγωγός θα αποτελέσει σημείο καμπής για την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ΑΟΖ Ισραήλ και Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί πως ο αγωγός είναι «εξαιρετικά ανταγωνιστικός», ενώ τόσο η Ενωση όσο και η ΗΠΑ πιστεύουν πως η κατασκευή του East Med θα περιορίσει την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το κόστος κατασκευής του αγωγού υπολογίζεται σε επτά δισ. δολάρια. Πρόκειται για περίπλοκο έργο από τεχνική άποψη, διότι ο αγωγός θα διασχίζει τη λεκάνη της Μεσογείου σε μεγάλο βάθος κάτω από τη θάλασσα. Ο αγωγός East Med θα μπορεί να μεταφέρει από 9 έως 12 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, σύμφωνα με τον Στάινιτς. Το έργο πρόκειται να υλοποιήσει η ΥΑΦΑ Ποσειδών, μια κοινοπραξία της ΔΕΠΑ και του ιταλικού ενεργειακού ομίλου Edison.

Ενεργειακοί θησαυροί

Η εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Stratfor αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της ότι οι ενεργειακές εταιρείες που ερευνούν την Ανατολική Μεσόγειο για κοιτάσματα φυσικού αερίου θεωρούν ότι η περιοχή κρύβει, πιθανότατα, ακόμα περισσότερα κοιτάσματα. Ωστόσο, οι πολιτικές διαφορές μεταξύ χωρών της περιοχής (Λίβανος, Τουρκία, Ισραήλ, Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος) μπορεί να λειτουργήσουν ανασχετικά όσον αφορά την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πιθανότατα θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στην εκμετάλλευση αυτού του φυσικού πόρου.

«Mε κάθε χώρα να έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει τους (φυσικούς) πόρους της για τους δικούς της σκοπούς, οι πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές (ενεργειακές) εταιρείες αποτελούν μέρος των ευρύτερων περίπλοκων προκλήσεων που υπάρχουν στην περιοχή. Ολες αυτές οι προκλήσεις πιθανότατα θα καθυστερήσουν την ανάπτυξη μεγάλου μέρους του δυναμικού που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο για τους υδρογονάνθρακες», εκτιμούν οι αναλυτές της Stratfor.

Στα ανοικτά του Ισραήλ έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα 900 δισ. κυβικών μέτρων, ενώ το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη» έχει επιπλέον τουλάχιστον 128 δισ. κυβικά μέτρα. Ωστόσο και τα δύο κοιτάσματα εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Στάινιτς, το Ισραήλ, παρότι η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, θα είναι σε θέση να εξαγάγει 400 έως 500 δισ. κυβικά μέτρα.

Το Ισραήλ εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να κατασκευάσει έναν αγωγό προς την Τουρκία, όπου η ζήτηση αυξάνεται ταχύτατα, αλλά το έργο μοιάζει να βρίσκεται σε τέλμα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των εντάσεων μεταξύ των δύο κρατών.

«Μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στην Τουρκία και, παρ’ όλα αυτά, να έχουμε αρκετό επιπλέον αέριο για τον αγωγό», διαβεβαίωσε.

Ο κ. Στάινιτς συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ θα προκηρύξει το καλοκαίρι νέο διαγωνισμό για 20 έως 30 οικόπεδα, ώστε να αρχίσει η εκμετάλλευση επιπρόσθετων κοιτασμάτων.

Μια δημοπρασία που έγινε πέρυσι, πάντως, προσείλκυσε μάλλον περιορισμένο ενδιαφέρον, με την ελληνική Energean και μια κοινοπραξία ινδικών εταιρειών να αναλαμβάνουν συμβάσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X