ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:32
 

Στο 2,3% η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας το 2018

Οι επιδόσεις της ρωσικής οικονομίας ήταν υψηλότερες από τις προβλέψεις της Μόσχας και του ΔΝΤ.

Newsroom Κ, Αθήνα

EPA

Υψηλότερος του αναμενομένου ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας το 2018 χάρις στη συμβολή του κατασκευαστικού κλάδου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. H οικονομική δραστηριότητα στη Ρωσία, μία από τις ισχυρότερες χώρες στον παγκόσμιο ενεργειακό κλάδο, αυξήθηκε στο 2,3% πέρυσι ύστερα από το 1,6% που είχε καταγραφεί έναν χρόνο πριν. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, ο κατασκευαστικός κλάδος επεκτάθηκε κατά 5,3% λόγω της ανάληψης μεγάλων έργων σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Σε αυτά τα έργα περιλαμβάνεται η κατασκευή μονάδων παραγωγής στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που αξιοποιεί η ρωσική Novatek στο βόρειο τμήμα της Σιβηρίας. Οι επενδύσεις της Novatek στη Σιβηρία υπολογίζονται στα 27 δισ. δολάρια.

Οι επιδόσεις της ρωσικής οικονομίας ήταν υψηλότερες από τις προβλέψεις της Μόσχας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για 1,8% και 1,7%, αντιστοίχως. Μερίδα οικονομολόγων αμφισβητούν, ωστόσο, την ακρίβεια των τελευταίων οικονομικών στοιχείων για τη Ρωσία. Μεταξύ αυτών είναι ο Βλαντιμίρ Τικχομίροβ, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής εταιρείας BCS Financial Group. «Δεν παρατηρείται τόσο μεγάλη ενίσχυση της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία που να φθάνει το 2%», δηλώνει ο ίδιος στο πρακτορείο Bloomberg. Το υπουργείο Οικονομίας είχε αρχικά προβλέψει πως η οικονομική δραστηριότητα στη Ρωσία θα ενισχυόταν κατά 2,1% και μετά προχώρησε σε μια προς τα κάτω αναθεώρηση μέχρι το 1,8%.

Αναλυτές τονίζουν πως οι καταναλωτές προσπαθούν να ανακάμψουν ύστερα από μια μακρά κρίση, με τις τιμές να παραμένουν υψηλές σε βασικά αγαθά. Τον Δεκέμβριο του 2018, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3% από το 3,8% τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 2017. Η ρωσική οικονομία επανήλθε σε τροχιά ανάπτυξης το 2017 μετά την πάροδο διετούς ύφεσης στο διάστημα 2015-16. Το ΑΕΠ της Ρωσίας διαμορφώθηκε πέρυσι στα 103,6 τρισ. ρούβλια ή 1,38 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Τόνωση της δραστηριότητας σημειώθηκε επίσης στους τομείς της φιλοξενίας και της εστίασης επειδή πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία.

Οι στόχοι για την ανάπτυξη της οικονομίας είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της περυσινής προεκλογικής εκστρατείας για την 4η θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Είχε δηλώσει πως στόχος του είναι να καταφέρει η οικονομία να καλπάσει με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4% μέχρι το πέρας της τετραετίας. Μεταξύ των δεσμεύσεων ήταν η μείωση των φτωχών κατά το ήμισυ και η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ έως και 50% μέχρι το 2025. Εκτός των αμερικανικών κυρώσεων και της μεγάλης εξάρτησης της Ρωσίας στα έσοδα από το πετρέλαιο, ωστόσο, ένα ακόμη πρόβλημα της οικονομίας είναι το δημογραφικό, προειδοποιεί μερίδα αναλυτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Συνελήφθηκαν τρία άτομα φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ΚΥΠΕ - Φανίτσα ...»
C.IOANNIDIS  |  21:52

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X