ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969 η ανεργία στις ΗΠΑ

Τον περασμένο μήνα οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 134.000, ενώ τον Αύγουστο είχαν αυξηθεί κατά 270.000

Newsroom Κ, Αθήνα

Περιορίστηκε τον Σεπτέμβριο η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, ο ρυθμός αύξησης των μισθών υποχώρησε ελαφρώς και η ανεργία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 48 ετών. Τον περασμένο μήνα, οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 134.000, ενώ τον Αύγουστο είχαν αυξηθεί κατά 270.000, εξαιτίας και της αρνητικής επίπτωσης του τυφώνα «Φλόρενς» που έπληξε τις ΗΠΑ. Η διάμεση πρόβλεψη σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομικών αναλυτών ήταν 185.000 νέες θέσεις εργασίας. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε με ρυθμό 2,8% και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,7%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 1969.

Η μείωση της φορολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση Τραμπ ενισχύει την απασχόληση, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένει αναιμικός τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί έπειτα από πολλά χρόνια. Παράλληλα, είναι πιθανό να αρχίσει να περιορίζεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, διότι η αμερικανική οικονομία έχει πλησιάσει πολύ στην κατάσταση της πλήρους απασχόλησης. Ο Τόμας Σίμονς, οικονομολόγος στην Jefferies, λέει στο Bloomberg ότι δεν πρέπει να δώσει κανείς μεγάλο βάρος στα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της επίδρασης του τυφώνα «Φλόρενς» και προέβλεψε μεγάλη ανάκαμψη της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο.

Στο μέτωπο της ανεργίας, το ποσοστό υποαπασχόλησης (όπου υπολογίζονται όσοι εργάζονται περιστασιακά αλλά δηλώνουν πως θα ήθελαν να εργάζονται με πλήρες ωράριο και όσοι θα ήθελαν να εργάζονται αλλά δεν αναζητούν ενεργά εργασία) αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 7,5% από 7,4%. Το ποσοστό απασχόλησης (δηλαδή το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας και εργάζεται ή αναζητά εργασία) παρέμεινε αμετάβλητο στο 62,7%. Το ποσοστό απασχόλησης ήταν πολύ υψηλότερο πριν από την κρίση του 2007-2009, στο 66,4% τον Ιανουάριο του 2007 και έκτοτε δεν έχει ανακάμψει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X