ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Στο υψηλότερο σημείο ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Συγκεκριμένα κατέγραψε 117,8 μονάδες, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών έφτασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2018 και συγκεκριμένα κατέγραψε 117,8 μονάδες, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων (DGECFIN) της Kομισιόν, η οποία δημοσίευσε σήμερα αναλυτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το δείκτη ESI, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε από 115,7 το Δεκέμβριο του 2017 και 111,6 μονάδες το προηγούμενο έτος (Φεβρουάριος 2017). Για σκοπούς σύγκρισης: ο χαμηλότερος ρυθμός που σημειώθηκε ποτέ στην Κύπρο ήταν 67,8 μονάδες, τον Απρίλιο του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κύπρο η εμπιστοσύνη στη Βιομηχανία ανήλθε σε 10,7 μονάδες, στις Υπηρεσίες στις 45,3 στο Λιανικό Εμπόριο στις 0,8, στο Γενικό Εμπόριο στις 8,0 και στις Κατασκευές σε -22,8 μονάδες.

Στο μεταξύ, τον Ιανουάριο, ο δείκτης οικονομικού αισθήματος (ESI) υποχώρησε ελαφρά από το 17ετές ρεκόρ τόσο στη ζώνη του ευρώ (κατά 0,6 μονάδες σε 114,7) όσο και στην ΕΕ (κατά 0,4 μονάδες σε 114,7).

Η υποχώρηση του δείκτη στην ευρωζώνη οφείλεται σε αισθητά χαμηλότερη εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, ενώ η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία παρέμεινε σταθερή. Αντίθετα, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε στους καταναλωτές και, ειδικότερα, στους διαχειριστές κατασκευών. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, ο ESI αυξήθηκε στην Ισπανία (+0.9), στις Κάτω Χώρες (+0.9) και στη Γερμανία (+0.6), αλλά μειώθηκε σημαντικά στη Γαλλία (-2.4) και στην Ιταλία (-1.7).

Ταυτόχρονα, τα σχέδια απασχόλησης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω έντονα στις υπηρεσίες (17ετία υψηλά) και, σε μικρότερο βαθμό, στο λιανικό εμπόριο, όπως και στις κατασκευές (ρεκόρ 10ετίας), ενώ τα σχέδια απασχόλησης στη βιομηχανία βρέθηκαν ελαφρά χαμηλότερα από το τριετές υψηλό του Δεκεμβρίου. Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αυξήθηκαν ελαφρά στο λιανικό εμπόριο και πιο αξιοσημείωτα στις υπηρεσίες και τις κατασκευές, ενώ υποχωρούν κάπως στη βιομηχανία. Οι προσδοκίες για τις τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, φθάνοντας σε ένα υψηλό 5ετίας.

Η ελαφρώς πιο ήπια πτώση του δείκτη ESI στην ΕΕ των 28 (-0,4) προήλθε από την απότομη βελτίωση του αισθήματος στην Πολωνία (+5,0), ενώ ο ESI μειώθηκε στη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο (-0,7). Σε αντίθεση με τη ζώνη του ευρώ, η εμπιστοσύνη στις κατασκευές στην ΕΕ μειώθηκε ελαφρώς λόγω της πτώσης της εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρομοίως όπως και στη ζώνη του ευρώ, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών βελτιώθηκε στην ΕΕ, ενώ επιδεινώθηκε στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες. Περαιτέρω, η εμπιστοσύνη της ΕΕ στη βιομηχανία παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη.

Όπως και στη ζώνη του ευρώ, οι διαχειριστές της ΕΕ στον τομέα των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου ανέφεραν ανοδικές αναθεωρήσεις των προσδοκιών τους για την απασχόληση, ενώ οι βιομηχανικοί διευθυντές διόρθωσαν αισθητά τις προσδοκίες τους. Σε αντίθεση με τη ζώνη του ευρώ, τα σχέδια απασχόλησης στον τομέα των κατασκευών παρουσίασαν αναθεώρηση προς τα κάτω. Οι προσδοκίες για τις τιμές ήταν σύμφωνες με εκείνες της ζώνης του ευρώ για τον τομέα των υπηρεσιών, ενώ αυξήθηκαν στη βιομηχανία, μειώθηκαν έντονα στο λιανικό εμπόριο και παρέμειναν γενικά αμετάβλητες στον τομέα των κατασκευών.

Τέλος, τον Ιανουάριο του 2018, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος για τη ζώνη του ευρώ ήταν ελαφρώς χαμηλότερος (-0,06 μονάδες σε +1,54) από το υψηλότερο επίπεδό του που καταγράφηκε από το 1985 το Δεκέμβριο. Οι αξιολογήσεις των γενικών βιβλίων παραγγελιών και των βιβλίων εντολών για εξαγωγές βελτιώθηκαν, ενώ η εκτίμησή τους για τα αποθέματα τελικών προϊόντων και, ιδίως, για την προηγούμενη παραγωγή επιδεινώθηκε. Εν τω μεταξύ, οι απόψεις των στελεχών σχετικά με τη μελλοντική παραγωγή παρέμειναν γενικά αμετάβλητες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση